Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • Xsillione #1047
    "Azért az nagyon érdekelne, hogy akkor milyen lenne az ideális fenntartható áramtermelés"

    Ilyen egyszerűen nincs, választhatsz hol és miben akarsz kihívást.

    "ami kiszolgálja a megnövekedett fogyasztást hosszútávon"

    Hosszú távra jelenleg kb semmilyen rendszer nincs. Olaj 50-100 év, feltéve hogy nem használjuk közlekedésre, onnan marad a bio alapú. Gáz akár 500+ évre elegendő, ám ezek egy része inkább elméleti, mint valóban létező forrás, és a kitermélési következményeit nem igazán tudjuk és bírjuk kezelni (metánt eregethet a légkörbe brutális mennyiségben.) Szén 200-800 év, ám a következményei (egészségügyi és egyéb) ismertek, így nem felel meg. Nukleáris esetén a mai módszerekkel 100-200 év, bár túl sok felmérés nincs etéren, főleg mert a már papíron létező erőművekkel 2000+ év a lehetőség, ám ez sem tetszik mindenkinek. A zöld cuccoknál az ár és a hozzávaló alapanyag kérdéses, lehet, hogy előbb fogytunk ki az alapanyagokból, mint valaha eljutunk vele valahova.

    "mindig rendelkezésre áll annyi amennyi kell és környezetbarát, nincs semmi káros anyag kibocsátása a teljes folyamat alatt.és olcsó."

    Ehh, mindig rendelkezésre áll, az hőerőművet jelent, mindegy is, hogy honnan szerzed a hőt hozzá (a fúziós vége is ez lesz.)
    Nincs káros anyagkibocsátás: élettartama van az épületeknek és eszközöknek, 20 év után egy szélkerék hátrahagy neked párszáz tonna elhasználódott erőművet. Alapveőten a lehetőségeid:
    Fosszilis: ezer tonnákban mérheted naponta az elégetett anyagot
    Nukleráis: néhány tiz tonna urán évente
    És persze a létesítmények, amik szintén nem kevés hulladékot hagynak hátra, minden esetben, a megújjulók sajátosan ebben kimondottan rosszak a rendelkezésre állás miatt.

    És persze olcsó egyik sem lesz. Hatalmams létesítmények, amik tömérdek kiszolgálóipart igényelnek és nagyszámú dolgozót. Azzal nyugodtan számolhatunk, hogy bármi, ami új rendszert hoz be, az drágább lesz, nem pedig olcsóbb. A fúziós sem az olcsó vagy épp imgyenm energia lesz, amit mindig regélnek róla. Az eddigi költségek is tetemesek, és sehol az üzemanyag vagy a kész erőmű, amikhez képes a mostani nukleáris létesítmények értelmes méretűek lesznek.