Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • molnibalage83
    #1004
    Mafred hozza a szokásos formáját, de hát eddig is tudtuk, hogy a számokból és fizikából a lelkem nemhogy nulla, de inkább negatív értékű a tudása...

    Nézzük a német megvalósult és üzemelő rendszer adatait. Nem elmélet Manfredkám, ez a gyakorlat.
    Itt.

    49 GW naperőmű volt telepítve 2019-ben.
    Ez termelt összesen 46,5 TWh áramot.
    Ez 10,8% load factor. Ezzel sikerült elérni 9%-os éves termelési arányt.

    K-I-L-E-N-C.
    Ez kevesebb, mint ötöde a Manfred által megjósolt aránynak.

    Na, akkor lássuk realitását annak, mi történne, ha 50%-os lenne a napenergia aránya. Ehhez 250 GW telepített erőmű kéne úgy kb.

    Na az 49 GW-nál volt olyan, hogy hogy júliusban az éppen aktuális legnagyobb teremlési részarányt nézve teljesítményben kb. 1/3-ot tudtak elérni. Pillanatokra, úgy 24 órából kb. 2 órán keresztül. 70-80 GW-os csúcsnál 25 GW tája volt a termelés.

    Apró hiba, hogy ha 250 GW lenne lent, akkor a hálózat összeomlana, mert egy nyári napon a szükséges áramnál többet termelnének, és olyan gradiens lenne, hogy az semmi nem tudná kézben tartani. Nem lehet olyan hálózatot üzemeltetni, ahol nem szabályozható kapacitás meghaladja a csúcsigényt.

    Nem tűnik fel, hogy a jelenlegi állapotban is negatív áramár és kényszerexport van? Nem 250 GW naperőműnél, hanem 50 GW nap és 60 GW szélerőműnél. Ezt nem tudják már kiszabályozni saját erőből... De majd a 250 GW nem szabályozható kapacitást, azt bezzeg igen... Ja, nem...


    Aztán télen, amikor meg szart sem termelnek ezek az erőművek, akkor persze majd a gáz és szénerőmű fog termelni, mert más nem képes ilyen változásokat lekövetni.
    Tessék. Olyan, mintha ott sem lenne.

    Szóval Manfréd eltakarodhatna az ordras hülyeségeivel, mert kb. középiskolás matekkal látható, hogy ez a cél lehetetlen. A matek és a fizika ellenkezik.

    Ha meg azzal jön, hogy majd leszabályozzák majd a naőerőművet, akkor milyen drága lesz 1 kWh ára? 1,5 EURO/kWh? Mert kb. ezt hozza ki ez a faszság. Mert, ha felhúznak majd naperőművet és nincs kötelező átvét és a load facort a szabályozás miatt lerontjuk csak 10,8-ról mondjuk 8%-ra, akkor az erőmű megtérülési ideje 30 centes áramárral is 30 év felett lesz, ami persze azt jelenti, hogy ökörség az egész.

    Nagyon elegem van abból az ökobarom ámokfutásból, amit egyesek képesek leművelni.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2020.03.10. 10:54:05