Napenergia, hálozatba visszatáplálás kicsiben az interneten beszerezhető komponensekből
  • Xsillione #1003
    "2035-re a világ, Kína, India, az USA, az Eu (vagy jogutóda) és Magyarország áramtermelésében, külön-külön és együttesen is, a fotovoltaikus termelés meg fogja haladni az 50%-os arányt. Röviden, megvalósul a szoláris dominancia."

    Bármelyiknél kétségeim támadnának ezzel kapcsolatban, ám a magyart picit jobban ismerjük, mint a többit. Ehhez az értékhez az kell, hogy a két (4+2 blokk) atomerőmű legalább egyike ne termeljen (hiszen egyenként 30%-40% környékén szolgálnak ki most illetve majd), és a meglévő nem nap alapú megújulót jelentősen csökkentjuk, hiszen az 20% környéki.
    Persze ha a szokásos csúcsteljesítmény kontra valós teljesítményt játszuk, akkor nincs miről beszélni, hiszen csak a szokásos hazudozást böfögöd etéren. Mivel valóban lesz 7 GW tervezett napelem (csúcs)kapacitás, ám ez 1 GW egyenteljesítményt, az új atomerőmű képességeinek kevesebb, mint felét fogja adni. Vagy a fene nagy zöldség keretében azzal számolsz (nem feltétlen alaptalan), hogy az igények két-háromszorosára nőnek, és így a mostani rendszer mindegy is, a kérdés, hogy az a képzeletbeli hálozat miről megy, és akkor ott szabad a gazda, hiszen senki nem tudja, már ha elfeledjuk, hogy kellő sebességgel egyedül szénerőművet, netán más fosszilist lehet építeni