• Alfa Of NS
    #189
    "Ez nem "tűnik-nem tűnik" kérdése. A statisztikai hibahatár minden kísérlethez kiszámolható, és elegendően nagy mintánál leszorítható annyira, hogy 3% eltérés is bőven szignifikáns legyen. Ha a metodológia korrekt volt, akkor az állítás is teljesen korrekt lehet."

    De én pont azt mondom, hogy valószínűtlen, hogy kellő nagyságú mintával dolgoztak volna. Egy-két ezer fő még azért nem elég.

    "A kvantummechanika egyébként ad egy 'lötyögést' a valóságnak, ahol elbújhat valami eddig ismeretlen effektus. Ha létezik egy ilyen mechanizmus, iszonyatos szelekciós előnye miatt elég sok esélye van, hogy a természet feltalálta. Ha csak egy másodperccel előre érzed meg, hogy a tigris rád ugrik, az élet és halál között dönthet."

    Ez egyelőre teljesen valószínűtlen, mert ha létezik is valami mechanizmus, az nem jelenik meg már a kémiai rendszerek szintjén sem, nemhogy a biológiai, majd a neurális rendszerek szintjén. Ezek egymásra épülnek, csak egymáson keresztül tudnak a tulajdonságok megjelenni, illetve közvetlenül még úgy sem, mert "újdefiniálják" magukat. Egy molekulákból felépülő sejtnek nincs olyan jellemzője, ami a molekulákra illik.