Bizonyítható a jövõbelátás?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
..az eltévelyedéseket meg hagyjuk...........<#felkialtas>#felkialtas><#felkialtas>#felkialtas><#felkialtas>#felkialtas>
Az eszmei értéke azt jelenti, hogy ha valaki megöli, ennyi büntit kell fizetnie. Ahol nincs ilyen bünti, az az ország marasztalható el, mert bele gondolni is rossz, hogy ott nincs a büntetés elriasztó ereje.
Piszkáld te is az SG.hu-t, hogy teremtsenek lehet?séget egyes felhasználók tiltására!
Még egyszer mondom, és l a s s a n, hogy mindenki értse, a béna is: alig 50 db. van ebbõl az aranyos madárból, és a pici fiókákat leszámítva mind tudnak repülni. Ezzel szemben itt vagyunk mi, 6,5 milliárd béna ember (vagy kacsa, ha úgy tetszik), és egyikünk sem tud repülni. Itt áll meg a tudomány és az ész!
.jpg)
\"Sergeant of the master sergeants most important person of extreme sergeants to the max!\" Duty Calls
no most akkor én kell hogy kiábránditsalak, ugyanis a léte vagy nem nemléte irreleváns , a logikád alapján nem lehet kijelenteni hogy nincs formai hibát vétesz ,mint mondtam az idõvel történõ manipuláció értelmetlen , farkába harapós kigyó, hiába van idõgépe az idõutazó nem fog vele elindulni nincs rá szüksége...
Különben pedig ez egy tudományos FÓRUM ,nem pedig egy TUDOMÁNYOS fórum .
213 ra- akasztod itt a hóhért<#nevetes1>#nevetes1>
Az emberek nem egyformák. Vannak rendkívüli képességekkel megáldott emberek, de kérdés, hogy a jövõbelátás képessége olyan-e, mint amikor valaki jobban tud sakkozni másoknál?
Különben, ha valami elvileg lehetetlen, ott a képességek sem segítenek. Sõt, lehet olyan eset, amikor elvileg valami nem lehetetlen, de egyetlen ember sem képes rá. Mindjárt mondok példákat is.
Szerintem, a precíz jövõbelátás elvileg lehetetlen. A repülés elvileg nem lehetetlen, de itt még a statisztika sem segít. Vagyis, a statisztikus mondhatná azt, hogy az emberek nem tudnak repülni, de 1 milliárdod részük kivétel. Ez azt jelenti, hogy van a világon 6 db. ember, aki tud repülni. Elszomorító, de egy sincs. Ezzel szemben van olyan madárfaj, amelynek egyedszáma kisebb, mint az emberiségé (például egy pólingfajta, amelybõl - jaj! - kevesebb, mint 50 példány él a világon), de minden egyed tud repülni.
Szóval, kucifántosak ezek a dolgok.
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
A szenvedés az az, amitõl az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.
Ha teológiai szempontból nézem, bizonyos körülmények között igen, de nem mindenki. Az ember önmagától nem láthatja a jövõt, de külsõ, isteni segítséggel igen. Erre példák a próféták, vagy Szent János, aki az újszövetségi Jelenések könyvében beszámol jövõlátásáról, vagy arról, amit õ jövõnek hitt. Szt. János Krisztus visszatérésére koncentrál, mert õt ez érdekelte, majd folytatja a Sátánnal vívott harccal, végül a végítélettel. Ezeket természetesen allegorikusan kell értelmezni.
A korreláció nem jelent ok-okozatot, de ebben az esetben az alternatív magyarázat az lenne, hogy a számítógép véletlenszám-generátora ráizgult az erotikus képekre. Ami megint érdekes állítás, de ennél még valami korlátozott jövõbelátás is tetszetõsebb hipotézis.
Fejtegetésed a "nem értem a megfigyelést, mert lehetetlennek hiszem, tehát a megfigyelés rossz" logikáját követi. Ami okés és sokat segít, ha te magad csináltad a megfigyelést, de amikor egy másik kutató munkáját bírálod, az "én tévedek" opcióját is nyitva kell tartani.
Lemet pedig ezerszer többre becsülöm egy Nobel-díjra önjelölt zongoramûvésznél:
http://hps.elte.hu/~gk/Sokal/Sokal/Magyarul/kiszera.htm
http://szkeptikus.blog.hu/2010/04/08/laszloervin
Valaki pedig úgy, hogy még nincs, mert az emberiség nem ért el arra a tudományos fokozatra, de majd fel fogja találni.
Ha utóbbira gondolt valaki, ki kell ábrándítsam. Ugyanis az egész egy paradoxon. Ha valaha "lesz" idõgép, amivel tetszõlegesen utazhatunk a múltba és a jövõbe, teljesen mellékes, hogy mikor találják fel, ugyanis mindig "van"! Ha pedig most nincs, akkor pont ebbõl kifolyólag nem is lesz.
Én azt hittem, ezekrõl a sületlenségekrõl nem ír egy tudományos oldal. Ha valaki errõl akar bréjnsztormingolni, ezer+ topikot talál a gyakorkérdéseken. Ott aztán megkapja a megfelelõ választ is. <#eplus2>#eplus2>
A szenvedés az az, amitõl az ember jobbá válik. Csak túl kell élni.
De nem is errõl van szó, engem az zavar, hogy a neurális szintû döntésekig befolyással hathat az idõdimenzióban való mozgás, sõt egyfajta interakció, ha a jelen döntését befolyásolja a jövõ. Márpedig úgy néz ki, hogy ez nem lehetséges. A neurális háló biológiai eredetû, de még sincs a mûködés logikájának köze a biológiához. Ugyanígy az élõlények mûködési logikájának nincs köze a molekulákhoz, holott belõlük áll. Ugyanígy levezetve, ha vhol az atom alatti szinten megjelenik vmi effektus, ami az idõvel kapcsolatos, az hogyan jutna el a felsõbb szintekig? Ajánlott olvasmány ehhez László Ervin: A rendszerelmélet távlatai. Többet segít, mint Lem :)
Nem mellesleg a technológiánk a mai napig tartalmaz olyan elemeket, amelyeknek pontos mûködésével még mindig nem vagyunk teljesen tisztában.
Ja még ilyet is mondott, hogy ha egy idõsödõ, kiváló tudós azt állítja valamirõl, hogy lehetséges, majdnem biztos, hogy igaza van, ha viszont azt mondja, hogy lehetetlen, nagy valószínûséggel téved.
<#smile>#smile>
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Értsd már meg, hogy az, hogy te "nem hiszed", nem áll egy szinten azzal, hogy õk meg *kiszámolták*. Kõkemény matekkal. Nézd meg a cikket, és köss bele a módszertanába. Nálad sokkal okosabbaknak sem sikerült.
"az nem jelenik meg már a kémiai rendszerek szintjén sem"
Ezt honnan tudod? És ha esetleg nem vesszük észre?
Olvasd már el Lem novelláját, amit lejjebb belinkeltem. Talán kicsit kitágítja a fantáziád.
,,Boldogok, akik üldözést szenvednek az igazságért, mert övék a mennyek országa.\" //INRI
De szerintem itt átvitt értelemben használta az úriember a szívet, meg az agyat.
<#hehe>#hehe>
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
paradoxon. A párhuzamos univerzumokat meg a szent tehén fingja, mert mi változtattuk valami apróságon.......nekem ez elég valószinûtlen.
És a nyolcadik napon igy szóla az Ur: - Oké, Murphy, föladom... icq: 1530399
De én pont azt mondom, hogy valószínûtlen, hogy kellõ nagyságú mintával dolgoztak volna. Egy-két ezer fõ még azért nem elég.
"A kvantummechanika egyébként ad egy 'lötyögést' a valóságnak, ahol elbújhat valami eddig ismeretlen effektus. Ha létezik egy ilyen mechanizmus, iszonyatos szelekciós elõnye miatt elég sok esélye van, hogy a természet feltalálta. Ha csak egy másodperccel elõre érzed meg, hogy a tigris rád ugrik, az élet és halál között dönthet."
Ez egyelõre teljesen valószínûtlen, mert ha létezik is valami mechanizmus, az nem jelenik meg már a kémiai rendszerek szintjén sem, nemhogy a biológiai, majd a neurális rendszerek szintjén. Ezek egymásra épülnek, csak egymáson keresztül tudnak a tulajdonságok megjelenni, illetve közvetlenül még úgy sem, mert "újdefiniálják" magukat. Egy molekulákból felépülõ sejtnek nincs olyan jellemzõje, ami a molekulákra illik.
Ezért kell ilyen látszólag másra mutató kísérletet felépíteni, mert így talán becsapható a tudatos kontroll és statisztikailag kimutathatóvá válik a jelenség.
Valójában ott kezdõdik a baj, hogy csak jelen létezik. A jövõ és a múlt az valami koncepció. Másrészt a fizikának vannak olyan jelenségei, ahol a relatisvisztikus téridõ elvek nem érvényesülnek, gyakorlatilag tényleg megengedetté válnak olyan jelenségek, ahol szigorúan vett más helyen levõ, jövõbeni, múltbeli folyamatok kapcsolódnak össze, így ezek valszeg sokkal kevésbé szétválaszthatók, mint ma gondoljuk.
Valójában a jelen, az itt és most sokkal tágabb dolog, mint az elõszörre látszik.
Apropó, remélem ennek a tahóságnak is nem én vagyok az oka.
<#hehe>#hehe>
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
Az emberi agy bonyolult, a véletlenszerûség számítás is bonyolult dolog, még is létezik, ha pedig összerakjuk a kettõt megsejthetjük a jövõt?!?
Kísérletekkel bizonyították hogy egy több éve vezetõ sofõr a holtérben "kitakart" nem látható objektumokat elõre látja, mégpedig akkor is ha azon az oldalon teljesen le van takarva a szeme, tehát kizárt hogy egy pillanatra is látott volna valamit és az agyunk automatikusan kiszámolta volna mikor ér oda a tárgyhoz vagy bármihez amit egyáltalán nem lát.
tudod, Karakán, nem lenne semmi problema, ha nem lennel taho. en meg soha nem bugrisoztam le senkit, es nem ertem, miert van arra szukseg, hogy a Te stilusodban, ugy tegyel helyre embereket, hogy raadasul sokszor meg igazad sincs.
tudod, ide beszelgetni jonnek az emberek, es -szereny velemenyem szerint- stilusod sokszor bicskanyitogato. pedig nem ketlem, hogy nagyon tanult ember vagy. sokkal, de sokkal tanultabb, mint magam. es valoban kivancsi lennek ra, hogy valojaban ki lehetsz, mert, aki igy mer beszelni, annak nyilvan oka van ra. akkor is, ha nincs igaza. pisz.
Volt egyszer, hogy egy lányról álmodtam, aki megõrült, és azt sikítozta, hogy csoki csoki csoki csoki csoki csoki, és mikor beértem a suliba a tábla apró betûkkel tele volt írva CSOKI felirattal.
Fúj de utálom a téridõfileket!