• NEXUS6
    #110
    "Ez faszság. Másik fele, hogy nincs olyan, hogy "a tudomány szerint"."

    Hogy hozzád hasonló őszinteséggel válaszoljak, ha már te is megtiszteltél, csak annyit mondhatok, hogy amit írsz egyfaxság!:)

    De ellentétben veled én ki is fejtem, az érvelés ősi és fórumokon elég maradinak tartott módszeréhez folyamodok.

    A tudomány szolgálatába különböző érzékelőket állítunk, amivel egyre növeljük az általunk ismert objektumok halmazát. Ez a halmaz önmagában adja az univerzum egyfajta, bár nem teljes reprezentációját. Azonban ez a halmaz önmagában nem működik, egy statikus adat tömeget jelent, másrészt méretéből következően is kezelhetetlen.

    A tudomány által alkalmazott matematikai modellek valójában egyfajta tömörítési algoritmusok. Azt a célt szolgálják, hogy egy bonyolultabb modellel az egész adattömeg folyamatos feldolgozása helyett, egy bonyolultabb matematikai eszközzel bármikor megkapjunk az univerzumra vonatkozó adatokat adott tér és idő koordinátákra, anélkül, hogy a már meglevő adatbázist újra kéne feldolgoznunk, vagy új méréssel további adathegyeket kéne előállítanunk.
    A tudomány mögött álló matematika valójában csak ennyire izgalmas. Önmagában nem alkalmas arra, hogy az emberi szubjektumban a megértésnek, a megvilágosodásnak nevezett élményt kiváltsa.

    Másrészt ennek az apparátusnak természetesen van gyakorlati haszna is, hiszen a megkapott adatokat aztán szerkezetek építéséhez használjuk, amelyek aztán működnek, bennünket szolgálnak.

    Azonban a tudományhoz egy intézményrendszer is társul, amely bizony többször kifejezte, hogy az emberi megismerésnek - aminek elég széles a spektruma, a transzcendens élményektől, a filozófián, és tudományos ideakonstrukciókon keresztül, a természet leíró jellegű megfigyeléséig - kizárólagosan az egyetlen lehetséges, és valóban megbízható módjának tartja módszereit.
    Ilyen korlátozó minőségében az egyén szempontjából sokkal inkább hasonlít a középkori egyházi inkvizícióhoz, mint a tudat kitágításának egyetemes eszközéhez.
    És bizony van olyan, hogy a tudományos intézményrendszer elméletek mellett teszi le a voksát, amivel gyakorlatilag emberi egzisztenciákat is lehetetlenít el, miközben sem a lehetséges, alkalmazható eljárások, elméletek, sem pedig kutatók egzisztenciájának ellehetetlenítése nem célja.
    Legalább is elvileg!