• s0nik
    #85
    Előre leszögezem, NEM értek hozzá :)

    @doctore8 - "...vannak oylan kozmikus részecskék melyeknek sokkal nagyobb az energiájuk mint amit a CERN-ben eleve elő tudnak állítani és ezek a részecskék sem okoztak még katasztrófát a földön mikor ütköznek a légkörrel."

    Ez alapvetően igaz lehet, annyival megtoldanám az aggályok sorát, hogy ezek a folyamatok a relatíve ritka és könnyű légkörben játszódnak le, nem a föld alatt, adott esetben mindenféle nehézfém telérek közvetlen közelében (nem tudom az LHC alagútját mibe fúrták, de biztos nem a felsőlégkörbe) - következésképp hasonló /természetes/ körülmények között nem zajlanak részecskeütközések sehol az egész Univerzumban (csillagokban sem, ennyire koncentrált nehéz anyag hiányában, és kisbolygókon sem, ahol bár nincs légkör és van sok nagy tömegszámú elem, nincs gravitáció, aminek a működését ugye épp ezekkel a kísérletekkel próbáljuk megérteni). Ha élünk azzal a feltevéssel, hogy az egyre apróbb részecskék közti erőhatások egyre magasabb energiatartományokban működnek, és ha a ma eleminek gondolt kvarkok is tovább bomolhatnak, megeshet hogy a maghasadást (és megfelelő körülmények között láncreakciót) előidéző neutronsugárzáshoz hasonló, eddig ismeretlen, sokkal erősebb "még elemibb" sugárzással és annak bizonytalan következményeivel szembesülünk.
    Mondom előfordulhat, és nem is értek hozzá, ez csak játék a hülye ötletekkel, nyilván minden kísérlet egyedi körülmények között zajlik, a váratlan eredmény esélye pedig per definitionem benne foglaltatik a kísérlet fogalmában.

    @halgatyó: Azt hiszem a "folytassuk-e vagy ne" kérdésben született döntéseket észérvek helyett már rég a kényszer szüli, itt már nincs más hátra mint előre.. Ugye ha tehetnénk, a többség kiegyezne a jelenlegi technológiai szinten, "nyugati életszínvonalon" leélt boldog és gondtalan élet jövőképével, de egyre világosabbá válik hogy ez nagyon nem így lesz, már mi is látni fogunk néhány durva változást, az utódainktól meg így előre is elnézést.. :) Vagyis a fejlődés többé nem arról szól hogy jobbá tegyük az életünket, hanem hogy valamilyen módon megakadályozzuk az egész instabil alapokra, véges és pont mostanában kimerülő forrásokra épült rendszer összeomlását. Ezért áldozatokat fogunk hozni, mind, kényszerből. Elég szar ügy. :)