• Balumann
    A 10.04 -ben tényleg elég rendesen elrontottak dolgokat, a 10.10 es ami pár napja jelent meg viszont szerintem nagyon jó lett (kb. mint a Vista után a Windows 7 helyzet). Az elmúlt években a linux (első sorban Ubuntura gondolok) grafikus téren is rengeteget fejlődött, egyre több grafikus felületről elérhető beállítás, egyre több megfelelő alternatívát nyújtó alkalmazás, továbbra is fejlesztik a Wine -t, amire már egyszerűen gond nélkül föl lehet telepíteni bármiféle konfigolás nélkül, csak hogy egy példát mondjak, a Microsoft Office -t (nah jó, a Power point az valamiért nem indul el, de zerintem azt is meg lehet oldani hamar már).

Ami óriási hátránya marad sajnos valószínűleg mindigis a linuxnak az a directX hiánya, ami miatt játékok igénye esetén gyakorlatilag ki is van lőve mint windows alternatíva legtöbb esetben, de ettől függetlenül általános célokra nagyon is használható már otthoni felhasználóknak is, természetesen addig, ameddig nem kell olyan alkalmazást használnia, ami már nem indul el még Wineal sem.

Szerintem szerver területén már így is elég tökéletesek, és nagyon jónak tartom azt az irányt, hogy az otthoni felhasználást célozzák. Nem fogja felérni a Windowst minden téren, de egyre több igényt elégít ki, ráadásul szemben a Windowsal, ingyenesen.

Az hogy régebbi vason az Ubuntu vagy a Windows XP a gyorsabb, ez úgy néz ki, hogy friss telepítés esetén a Windows, aztán a hónapok elteltvel szépen használhatatlanná válik, míg az Ubuntu majdhogynem ugyan olyan marad.

Linuxnak egy óriási hátránya sajnos - ami hát nem a rendszer hibája, de hát akkor is azon rossz - a normális Flash player hiánya. Netbookomon míg WinXP -n tökéletesen nézem a 420p -s videókat, Linuxon már a 360-as is nehezen megy, ha eltűnik a menü akkor nézhető, 420p már diavetítés :S