108
  • dj ozsi
    Én ha jól megfizetnék lehet, hogy használnám a Win7-et...
  • dj ozsi
    elég ócska kritika, ugyanis a FastAero és TrueTransparency is PIXELRE követi az Aero blur effektjét, a FastAeroban ráadásul a blur intenzitását is be tudjuk állítani, ami még az általad oly' nagyrabecsült Viszta natív aeronak is odab@sz egy nagyot. De ha megmutatod nekem hogy melyik pixel az amelyik szerinted eltér, még a végén lehet hogy amiatt veszek egy 300ezres gépet a Viszta/7 kövér se99e alá..
  • hdo
    @TreDoR, [HUN]FaTaL

FAIL!

Nincs tört programom. Netbookomon vele adott XP illetve ubuntu van, desktopon meg Win7 van, aminek az slmgr -rearm cmd paranccsal mindig meghosszabbítom a 30 napos próbaverzióját, 4 havonta meg reinstall.

Játékom max 2-3 hétig van tört - évente max 4 -, utána vagy letörlöm a francba, tehát már nyoma sincs a gépen, vagy megveszem eredetiben, ami úgyszint onnantól feljogosít az iso fájl merevlemezen tárolására, a médium karcolását megelőzendő biztonsági másolatként, ugyanis az SEM illegális.
  • jaspercry
    Egyébként a gépemet eléggé visszafogta az XP(ugyan az az alkalmazás látványosan gyorsabb)Win7-en
    1 játékok jobban is szaladnak rajta (XP-n Full HD ben nem nagyon akart elindulni)
    Win 7 meg szaladt!(Hardvare ugyan az!)

Nehéz kimondanom "szerettünk XP" de temessük már el!
    (a céges dolgok,meg nem ugyan az mint otthon gépezni)
    A T-com-nál még mindig van program a DOS alatt fut(1995ben ott dolgoztam ,a mai napig a számlázás érpárnyilvántartó arrol fut)
    tehát ez nem mérvadó.......
  • jaspercry
    Hát igen ,ha valakinek filléres 5 ezer forintos gépe van annak jó xp!
    stabil(2havonta ujra tettem,persze mert béna vagyok tudom)
    sokáig esküdtem rá,Vistát talán 1 hónapig használtam nagyon zabálta az erőforrásokat.Ezért visszatettem az XP-t.
    Win 98 se-ről ugyanolyan nehezen álltam át Xp-re,mint XP-ről Win7 -re.
    Szerintem otthoni felhasználásra is, már elég elavult,8-9év elég volt belölle ide oda tákolták,és 8év után lett egy használható oprenszer.
    Gondoltam kiproszálom a Win 7 -et egy uj vinyóra feltettem 1 év lassan.
    A másik vinyon Xp-van .......azota nem használom.
    A barátnöm laptopján pentium4 2000Mhz 1giga ram köszöni elvan Win7 semmi gond nincs vele,teljesen használható.
    Atomos gépre is tudom ajánlani simán használható.
    (egyébként Atomos gépre telepítettem OSX leopárd-ot,nem a legujjabb de ulta jó lett)
  • Major
    Strogg te már egy vén csataló vagy :D Nem kérte senki, hogy frissíts. Én könyörgök, hogy soha ne tedd komolyan :)

Majd nyitok egy Múzeumot hogy IT(t) régen is most. Csinálok neked egy pavilont, 2050-ben persze ha megéred. Aztán majd dedikálsz nagy floppy lemezeket. És mondhatod, hogy te 2050-ben neked elég 200Mhz és 128 megaram, mert neked fut azon minden, te sosem veszel gépet :D (xp is fut ubi is fut)
  • [HUN]FaTaL
    "5: Ha már az okostojásokról van szó, látványosan nem vagy tisztában a jogaiddal. A magáncélú letöltés magyarországon egyelőre még legális, a megosztás, tehát a feltöltés, illetve haszonszerzés célú része, tehát az eladás az ami büntethető."

FAIL, szoftver magáncélú letöltése sosem volt legális, csak az audiovizuális műveké (gyk filmek, zenék)
  • strogg
    Ha az m$ ad nekem egy dobozos w7-et, amit felnyomhatopk bárhová, akkor már törlöm i az XP-s gépeket, és rakom fel. Addig nincsen miről beszélni.
    Itt szvsz arról is szó van, hog az emberek már nyögvenyelősen akarnak fizetni. Van egy xp-s gép és köszönik jólvanank vele. Ha nem muszáj nem szivesen öl X dollárt egy upgrde csomagba se. Úgy van vele, hogy úgy is majd vesz gépet, ahhoz meg úgy is adnak. És ha belegondolunk igaza van.
    Ez en mlinux, hogy apt-get dist-upgrade, és amig megcsinálja iszom egy kv-t. Kompletten újra kell raknia gépet, plusz pénzbe is kerül, szóval nem sietik el.

Én most jutottam el odáig, hogy nem lenne baj egy win is az eeepc-n.(játékok jobban mennek vele :)) Annyi eszem volt az elején, hogy kétfelé vágjam a lemezt. Most kérdés, hogy XP-t rakjak az ubi mellé, (azt adták hozzá) vagy menjen w7? Drága mulatság, a w7 szvsz marad az xp. Én sem látom okát, hogy miért w7 legyen.
  • TreDoR
    Filmek és zenék letöltése legális, programoké nem.
  • sanyicks
    igen valahogy így van, de pár nyomi már nyomja hogy az android nem is linux mer' csak a kernel linux...
  • sanyicks
    Elég komolytalan vagy. Bizony az felsorolt dolgokat művelő emberek akik nem játszanak komolyabban, nem vágnak videot, nem ps-elnek olyan 95% arányban lehetnek...
    És olyan 0,1 % lehet akinek ps kell, a többi csak olyan szarláma aki képátméretezésre is ps-t tesz fel.
    Na meg ugye ott a gimp. Mondhatod hogy szar, nem az csak droid vagy, és nem vagy képes használni, mert más a gui felépítése. Nincs ezzel semmi gond, tényleg nehéz másféle felületet kiismerni (bár furcsa mód nekem elég gyorsan megy, bár én gondolkodom nem programozottan kattingatok megjegyzett képernyőkoordinátákra), de nem kell faszságokat hinteni hogy így meg úgy szar.
    Videot vágni és effektezni lehet, max te nem tudsz, de valahogy néhány profi studiónak sikerül (ha jól tudom a gimp filmes forkját használják erre, de lehet válogatni).

A rendszergazdád meg egy láma :)
    Amúgy nehogy azt hidd hogy a tankönyvből fel lehet telepíteni egy win szervert :D Az a szép a winben hogy soha nem úgy működik ahogy kell, és teljesen kiszámíthatatlan mit csinál... hányszor voltam én úgy hogy fú ez semmiség aztán valami faszságnál elakadt, persze olyan alap wines semmitmondó 0 informatív tartalommal rendelkező hibaüzenettel. Ez a legalapabb legegyszerűbb dolgoknál is igaz, bár szerencsére a win7-nél ezekből kevesebb lett.
  • MacropusRufus
    13 évesnek még nem néztek. De azért kösz :)
    az, hogy mit meg, hogy írok, talán lehet azért van mert kapkodok, ui. nem érek rá folyamatosan fórumozni. Egyébként a 13 éves korosztály keveri a betűket?
    Okoska. Olvasgas utánna, hogy a névtelen feljelentés, hogyan és miképpen máködik. De nem nagyon hiszem, hogy itt olyan sokan lennének kűlföldi szerverről belogolva.
    Mivel volt már dolgom a szoftverjogi problámákkal ezért tapasztalatból írtam.
    A kémszoftvert meg nem én említettem, a hosszászólásom egy teljesen másik hozzászólásra volt reagálás.
  • Crane
    Egyszerűen azt kéne megérteni a M$-nak, hogy senkinek sincs kedve 2-3 évente új operációs rendszert telepíteni. A cégek ezt nagyon nem szeretik. Se idejük se költségkeretük nincs ilyen úri passziókra. Főleg akkor nem, mikor a profit az isten.
    Egy olyan magánszemély esetében, aki e-mailt nézésre, meg fácebúkolásra használja a gépét, és ez is napi max 1 óra... ott meg mit számít, hogy WinXP vagy Win7 megy a gépen?

• mousee
    A linuxtól, mint névtől félnek az emberek. Ha az android "mobil linux" néven futna, a kutyának se kéne pár hardcore kockán kívül.

Az emberek tudatába be lett égetve, hogy a windows=PC, linux=csúnya, konzolos, "félnikelltőlemernehéz" OS.
  • Laza
    Gépemen már kb egy éve XP és Win7 is van, de valahogy nem akaródzik átváltani az újra (eredetiek, MSDNAA-ról van) :)
    Mindenre tökéletesen kiszolgál az XP, ezért nem is adnék pénzt egy új oprendszerért ... még ingyen sem használom :)
  • dyra
    KB 2001 óta hallom mindig , hogy majd a következő év lesz a Linux -é. Eddig ez nem jött be bár megjegyzem a mobiltelefonoknál (okostelefonok) lassan nyerőnek tűnnek. Ha jól tudom az Android, a Megoo és a Bada is Linux kernelre építkezik. De PC -nél erre nem nagyon látok sanszot. A Windows -t mindenki ismeri és szinte mindenki használja nem kell a usereket oktatni, a jobbnál jobb szakembereket meg már szinte minden faluban találni. Ez dicséri az MS -t is! Nagyon felhasználóbarát még szerver szinten is a Windows. Jelenleg a cégeknek nincs olcsóbb alternatívájuk (én főleg a kis és közepes vállalkozásokról beszélek ebben a közegben mozgok). Idővel jön majd a Windows7 de ez egy lassú folyamat lesz (20 év)!
  • MrImy
    Én nem hívnám migrálásnak a régi WinXP OEM gép mellé/helyette egy új WinXP OEM gépet venni.

Amúgy úgy látom az Android megjelenésével - főleg tábla PC-n - az emberek elkezdenek Linux-ot használni anélkül, hogy tudnának róla és mire felébrednek rájönnek, hogy az asztali gépre is jó az android, vagy ha már úgyis Linux akkor valamelyik más disztribúció. Ubuntu?!
  • hdo
    1: G helyett k-t írva, hol/hová ragozást keverve stb., úgy max 13 éves lehetsz.
    2: A BSA nem tudom mikor lépett olyan posztra, amit egyedül a rendőrök végezhetnek egy demokráciában.
    3: A névtelen bejelentőnek a nyomozáshoz lefoglalják a gépét, az már teljesen mindegy hogy a nyomozáshoz szükséges minden anyag megtalálható online. Ha kalóz szoftvert találnak rajta, akkor a bejelentőt is megvágják. (forrás: http://www.origo.hu/techbazis/20101102-egy-email-miatt-is-viheti-a-szamitogepunket-a-rendor.html )
    4: Külföldi ISP a büdös életben nem fogja kiadni egy random magyar ZRT.-nek az előfizetője bármelyik adatát.
    5: Ha már az okostojásokról van szó, látványosan nem vagy tisztában a jogaiddal. A magáncélú letöltés magyarországon egyelőre még legális, a megosztás, tehát a feltöltés, illetve haszonszerzés célú része, tehát az eladás az ami büntethető.

Summa summarum, a Win7 nem tartalmaz semmiféle kémszoftvert, nem érv a Windows XP mellett. A Win7-ben okkal van XP kompatibilitási mód, a Microsoft előre tudta, hogy üzleti ágon ez az XP még olyan 2 évtizedig a nyakukon fog maradni, ezért rakták be a kompatibilitási módot, hogy legyen oka a cégeknek váltani Ez nem jött be, úgyhogy a picipuhának most van 2 választása. Vagy támogatják bőven 2014 után is, vagy nem támogatják, és ha már emiatt úgy is új vállalati szoftvert kell iratni - igen iratni, mert van ahol a dobozos nem felel meg - ezt már rögtön linux alá fogják kivitelezni.
  • Rotyoka
    Eléggé el vagy tévedve... De sebaj... Majd ha utánna olvason normális jogi helyen majd akkor, és ne fórumokon kamu élmény beszámolók alapján puszi.
  • Komolytalan
    Az hogy a PS mondjuk nem indul el natívként linux alatt az nem kompatibilitási kérdés, hanem azért van mert Win függvénykönyvtárat használ. A Win meg függvény szinten miért lenne kompatibilis a linuxszal?
    Ez nem lustaság kérdés: a fejlesztő kap 1 platformot, hogy mire fejlesszen, ez a Win. Azért, mert abban van a pénz. A linuxban meg nincs. Ilyen egyszerű.
  • Komolytalan
    Most mondjam azt hogy pont tegnap kaptam PowerPointos leírást egy feladathoz, hogy adjak rá árat meg időt iziben? Ha akkor kezdtem volna hegeszteni, hogy megnyissa a ppt fájlt, akkor bukom azt a melót.
    A másik hogy tapasztalataim szerint "egyszerű otthoni felhasználó" mint úgy nem létezik, vagy legalábbis nagyon ritka. Vagy játszik, vagy fotózik, vagy videot vág/effektel - és akkor meg jó volna egy fotóbolt a retusáláshoz - előbb-utóbb belefut abba, hogy kéne más használható program is OpenOfficen kívül. Amik persze vannak linux alá is, csak éppen a Windowsosokhoz képest egyszerűen gagyik. Ami persze érthető, mert messze nincs ugyanannyi pénz a teljes linux fejlesztésbe, amit mondjuk csak az Adobe belefektet a termékpalettájába, és akkor még hol van a többi fejlesztő cég (azt a mesét hagyjuk, hogy ingyen fejlesztik a linuxos szoftvereket szabadidőben sztárfejlesztők).

Szerver vonalon aránylag jó a linux, bár én spec örülnék neki, ha a szerverünkön lévő centOS nem 32 bites volna, mert a 64 bitesre nem sikerült a rendszergazdánknak JAVAt felraknia. PAE kernel se lett megoldás, mert attól meg beszaggat a java, gyakorlatilag a Timer osztály pontos időzítésének onnan kezdve vége.
    Tudom, szar a rendszergazda, te biztos felraknád 5 perc alatt, de mondjuk elmúlt 10 évben minden ettől 1000x elbaszottabb kérésemet meg tudta oldani, ez meg kifogott rajta. Bele se gondolok, ha mondjuk én, nulla linux tudással, mondjuk 1 akármilyen linux rendszergazda tankönyv elolvasása után elkezdenék felépíteni egy szervert, hogy abból mekkora fostalicska lenne. Merthogy Win szervert tankönyv alapján simán be lehet ám configolni.
  • macleod2005
    Express Gate veri, 2 sec alatt indul, leállításnál rögtön kikapcsolt a gép :)
  • MacropusRufus
    szerintem a hiba nem az én gondolkodásomban van.
    Tudod mennyi egy névtelen feljelentés? Ha ismered a BSA működését akkor ki tudod sakkozni: egy névtelen feljelentést akár a BSA is tehet. És innentől kezdve indúl a nyomzosá. A fakabátok bekérik az ip-jét az xy nick alatt kommentelőnek, abből eljutnak a szolgáltatóig. Ott meg megloboktatják a különböző papírokat és a szolgáltató már ki is adja az IP-hez tartózó elöfizetőt. Tudod a nyomzosá úgy fog kezdődni, hogy "ismeretlen tettes". Te komolyan gondoltad, hogy névvel címmel meg ilyenekkel kell rendelkeznie egy feljelentésnek???? Kis naív.
    Jó reggelt, üdbözöllek a való világba.

Ja: ajánlom figyelmedbe a HIX levlistáján történteket. Igaz nem tegnap volt, hanem vagy 14 éve. De megtörtént és sok okostojás beszopta.

• Rotyoka
    Az igaz, hogy linuxra relatív kevés dolog kompatibilis, de ez nem befolyásolja azt a tényt hogy egy linux az a legstabilabb és leg biztonságosabb rendszer jelenleg a OS ek terén. Meg relatív ez nem is az OS hibája, hogy nem kompatibilisak a dolgok, rá mivel a fejlesztők basznak kompatibilis dolgokat csinálni (persze valamilyen szinten jogosan az előretelepített winfosok miatt).

MacropusRufus: Ti olyan buták vagytok mint a föld... Soha a büdös életbe nem figyel BSA meg egyéb szarok fel ilyenekre, mivel NEM teheti meg ilyen fórum alapján. Tudod mikor figyelhet fel? Ha kap egy névtelen bejelentést címmel mindennel mert a szolgáltatót a büdös életbe nem fogja kiadni egy cuki kis zRt nek a te adataidat
  • mousee
    Nálam a tapasztalat mást mutat, a 10.04 is nagyon jó tempóval hegeszt. Persze lehet hogy csak szerencsés a hw összeállítás alatta.

De sztem hagyjuk, így is tele offoltuk csóri témát :)
  • MacropusRufus
    "Sebességben igencsak odabasz. Ráadásnak régi vason. "
    ha sebességre mész: BeOS 2.1 CE. Ennél gyorsabban nem indúl semmi és nem is áll le hamarább semmi. Régi vason is királyságosan müxik.
    Indulástól a munka kezdetéig max 3-4sec kell neki a leállás meg kevesebb mint 1sec. Mind ez egy Toshiba SatPro4200-es laptopon ami már nem mai vas.
    Ezt überelje bármelyik win :))

• MacropusRufus
    de legalább most szépen beismerted, hogy downloader vagy.
    Esetleg most már a BSA is felfigyelt rád. Te lúzer :)
  • Balumann
    A 10.04 -ben tényleg elég rendesen elrontottak dolgokat, a 10.10 es ami pár napja jelent meg viszont szerintem nagyon jó lett (kb. mint a Vista után a Windows 7 helyzet). Az elmúlt években a linux (első sorban Ubuntura gondolok) grafikus téren is rengeteget fejlődött, egyre több grafikus felületről elérhető beállítás, egyre több megfelelő alternatívát nyújtó alkalmazás, továbbra is fejlesztik a Wine -t, amire már egyszerűen gond nélkül föl lehet telepíteni bármiféle konfigolás nélkül, csak hogy egy példát mondjak, a Microsoft Office -t (nah jó, a Power point az valamiért nem indul el, de zerintem azt is meg lehet oldani hamar már).

Ami óriási hátránya marad sajnos valószínűleg mindigis a linuxnak az a directX hiánya, ami miatt játékok igénye esetén gyakorlatilag ki is van lőve mint windows alternatíva legtöbb esetben, de ettől függetlenül általános célokra nagyon is használható már otthoni felhasználóknak is, természetesen addig, ameddig nem kell olyan alkalmazást használnia, ami már nem indul el még Wineal sem.

Szerintem szerver területén már így is elég tökéletesek, és nagyon jónak tartom azt az irányt, hogy az otthoni felhasználást célozzák. Nem fogja felérni a Windowst minden téren, de egyre több igényt elégít ki, ráadásul szemben a Windowsal, ingyenesen.

Az hogy régebbi vason az Ubuntu vagy a Windows XP a gyorsabb, ez úgy néz ki, hogy friss telepítés esetén a Windows, aztán a hónapok elteltvel szépen használhatatlanná válik, míg az Ubuntu majdhogynem ugyan olyan marad.

Linuxnak egy óriási hátránya sajnos - ami hát nem a rendszer hibája, de hát akkor is azon rossz - a normális Flash player hiánya. Netbookomon míg WinXP -n tökéletesen nézem a 420p -s videókat, Linuxon már a 360-as is nehezen megy, ha eltűnik a menü akkor nézhető, 420p már diavetítés :S
  • MacropusRufus
    Hali,

ezt mesélheted a sok gémernek. Azok nem értik, hogy nem így mennek a dolgok.
    Nekik 2-3 gépet kell lecserélni, ráadásúl a sok itt kommentelő 90%-nak illegális a szoftvere. Tehát a zsé nem számít.
    Amennyiben viszont egy több mint 200 munkaállomásos rendszert kell lecserélni wni7-re az már több milliós kiadás, amit a managmentnek meg kell indikolni, és nem lehet védeni a win7-et az XP-vel szemben, i. semmi olyat nem tud plusszban amit egy XP-ne tudna. Aero meg a cégeket nem érdekli, mint ahhogy a sok mara feautre sem. A cégeket az érdekli, hogy stabil megbízható hálózata legyen.
    Speciel a mi cégünk szerver oldala Unix / Linux hibrid rendszer. A kliensek felé meg Windows megy. A usernek az 1xübb, nekünk meg a másik kényelmesebb megbízhatóbb, gazdaságosabb, stb...
    Ha csak azt mondom, hogy a 200 gépből kb. 80-100-ban nincs is 64bites mag. Ezért a win7 már gondban lenne, ráadásúl 64bit 4Gb alatt nem igazán gyere be.
    Namost mondjuk venni 80x2Gb-ot meg lecserélni a 32-őt 64-re az ismételten több milliós kiadás. Mind ezt azért, hogy legyen egy olyan rendszerem ami gy.k. számunkra nem tud többet mint az XP. Az XP is lefuttatja az Office-t a többi alkalmazás meg csak kliens (DOMINO/Mikado, Citrix Metaframe, stb...)
    Szóval véleményem szerint is legalább még 6 év az XP végéig.
  • Gerygrey
    Otthoni átlagfelhasználónak szerintem tökéletes az ubuntu (vagy akár az Android) addig, amíg nincs minimum tizenegynéhány éves gyerek a családban, aki esetleg CoD-ot és más hardverigényes játékokat akar játszani. Ahhoz viszont bika gép kell, bika gépre meg vétek XP-t rakni.
  • dyra
    Én egészen biztosan állítom neked, hogy az XP régi vason gyorsabb mint az Ubuntu 10.04. Az ugyanis mindent csinál régi vason csak nem hasít!
  • Komolytalan
    Linux tényleg stabil, szervernek kiváló - feltéve hogy van hozzá egy rendszergazda, aki átalánydíjért szopik vele helyettem, és nekem csak használnom kell. Ettől függetlenül asztali gépre akkor se raknám, ha más oprendszer nem volna a világon. Akkor inkább elmennék kapálni, minthogy 2 óra alatt idegösszeomlást kapjak. A linux legnagyobb baja hogy már több mint 1 évtizede erőltetik a grafikus felületet rajta, aminek az ég világon semmi értelme sincs. Konzolos, szerver oprendszer - fordítsák arra az energiájukat, hogy abban legyenek a legjobbak, amiben egyébként is jók. BMWvel nem megy szántani az ember, meg traktorral se operába.
  • Tinman #36
    Fingod nincs. Sajnálom.

Ha kell 10 példa szólj...
  • mousee
    <off>

Semmi ilyesmi nem lesz, ugyanis a gép náluk szent dolog, senki nem nyúl hozzá rajtuk kívül. Én is csak akkor nyúlhattam hozzá, amikor levizsgáztam, és megkaptam a papíromat róla :)

Amire figyelnem kellett funkcionalitásban:
    -Tudjanak netezni/e-mailezni.
    -Tudjanak officeozni.
    -Tudjanak picasazni.
    -Tudjanak nyomtani/scannelni.

Amire nekem kellett figyelnem:
    -Úgy nézzen ki mint egy XP, ne tűnjön fel nekik a változás.
    -Ne turkáljanak a saját mappán és az asztalon kívül semmiben.

Kb június óta használják, nem tűnt fel nekik változás, csak az, hogy jobban hasít a gép mint újkorában.
    És a legszebb az egészben, hogy büszkék magukra, mert ők megmondták hogy XP-t akarnak, mert az jó gyors, és bevált ;)

</off>
  • Komolytalan
    Na igen, gépváltáskor. Nekem most van egy Athlon64 (1 magos), 1G memóriával, és amire használom arra ez addig jó, amíg el nem kopik a proci főtengelye. Na jó, talán még 1G memória kerül bele, amíg még lehet DDR2-t kapni, és annyi. Ha nem tol az ember kőkeményen 3D-t - ami ugye XP alatt még nem kötelező, lehet böngészőben is játszani pl - akkor nincs miért fejleszteni a gépeket. Videot már mindenki asztali cuccon néz, mert mire lesz elég lemez, meg lehet írni/íratni is nem csak gyárit venni addigra mindenhez lesz 5eFt-ért lejátszó (nem csak DVDhez, de Blu-rayhez, 3D tökömhöz, holografikus tárolóhoz, ufó technológiához, mindenhez lesz). Szóval már az se szempont, hogy nem játssza le a gép a HD, XD, YD, ZD, 27D tartalmakat, mert nem is kell neki.

Az a nagy büdös helyzet hogy engem 1 dolog tudna rávinni a gép cserére: ha a Flashbe raknának rendes 3D motort, és böngészős játékok ezt elkezdenék használni. Akkor is csak kényszerből váltanék, mert ha már eljutottam XY játékban a 67. szintre, akkor nem akarom csak azért otthagyni, mert kevés hozzá a gépem.
  • Komolytalan
    Azért ne legyél ebben biztos. Én 1999-ben olyan cégnél dolgoztam - éves árbevétel akkor volt vagy 2-3 milliárd Ft -, amelyik akkor migrált boot EPROM-ról induló, hálózatos Win3.11-ről winyóról induló Win95-re (a programok továbbra is hálózatról futottak). Nem Win98-ra, nem WinNT-re, nem bármi másra ami akkor már megjent (nem tom Me/2K volt-e, de esélyes hogy 99 végén már igen), hanem 95-re. Mert ez volt a legolcsóbb alternatíva arra (hw, sw, telepítési idő, mindent figyelembe véve), hogy Y2K ne kavarjon be (Win3.11-et csak emiatt kellett cserélni), és fusson minden akkor használatos program.
  • dyra
    ez a tréfa addig fog működni még Dezsőbá át nem visz valami über fasza programot ami majd természetesen cseszik települni. Egyébként az UBUNTU mostanra olyan trágya lett, hogy inkább tennénk bármilyen Windowst a gépre mint azt a szart. Egy bughalmaz az egész. Ha meg már sebbesség kell javaslom kipróbálni a Windows7 starter -t. Sebességben igencsak odabasz. Ráadásnak régi vason.
  • dyra
    komolytalan az egész leváltási precedúra. Azért, hogy a vállalati program Windows7 fusson Windows XP helyett! Háááát és emiatt egy csomó plusz meló ami persze pénz. KB értelmetlen a dolog. Nem 3 évig lesz még itt hanem vagy 20 évig.
  • Molnibalage
    Ez az XP64-et is érinti?
  • mousee
    Elnézést az offért, de egy pici linuxos trollkodást nem tudok megállni :)

Barátnőm szüleit vicceltem meg mostanság. Van egy elég kövület gépük, 2,6ghz celeron proci, 768 ram, fx5200es videódeszka, és egy 120 gigás winyó.
    Valamelyik helyi számtech pistike zseni módon lecserélte a gépen a rég telepített XP-t (ami mondjuk jogos volt, mert kikapcsolt frissítéses, rég lejárt nod32-es vírusírtós sp1-es XP volt, el lehet képzelni) egy win7-re.

Hát, szépen szép, de a celeron proci miatt hátőőőő...kissé döcögős volt. Értsd: kb 3 perc mire visszajött hibernálásból, nem volt túl gyors reakcióideje csóri gépnek.

Most én gonoszkodtam egy picit. Mondtam nekik, hogy meg tudom csinálni gyorsra, csak egy linux kell rá. Egyből elkezdtek reflexből sírni, hogy "jaj azt neeee mer az nemjó meg a gonosz műve..." stb. De én genya vagyok :) Egy 10.04-es Ubit felkonfigoltam nekik úgy, hogy egy az egybe XP-nek nézzen ki. Wine-al megy a 2003-as office, ez az egy wines trükk van benne. Mindent kiraktam nekik az asztalra, így nem turkálnak a rendszerben semmit.
    Viszont nagyon elégedettek. Örülnek neki, hogy "jaj hogy egy ilyen régi gépet hogy felgyorsítottam, meg hogy juhúú".

Majd olyan 1 év múlva elmondom nekik, hogy mit is használnak ;)