• Caro
  #61
  Őszintén szólva nem értem a meglepetést. Tökéletesen látszik hogy a tisztelt döntéshozók (ebbe most a cégvezetőket is beleértem) semmivel sem látnak az orruknál és a napi érdekeiknél tovább.
  Az egész az ipar kitelepítésével kezdődött, a fejlett világ úgy gondolta (gondoltuk), hogy nekik (nekünk) ez a munka alantas, és nyugodtan lehet rabszolgaként dolgoztatni a világ másik felét. Ha kicsit gondolkodtak volna, akkor tudhatták volna, hogy ez nem fog működni, és a végén mi leszünk a kiszolgáltottak. Akkor persze jó ötletnek tűnt....
  Lassan ez minden szinten megtörtént, a bányászattal is. Csak amikor teljesen megszűnik a vereny (mint most, azzal hogy a kitermelés teljesen Kína kezébe került) olyan szintekre emelik az árakat, ameddig nem szégyenlik. Teszem hozzá, örülhetünk ha ennyinél megállnak. Teljesen világos, hogy Kína világuralmi terveket szövöget. Ugyanaz történik mint a 2. VH előtt, csak valamiért - mint akkor - a világ nem akarja észrevenni. Ezt a kommunista söpredéket Tibet elfoglalásakor térdre kellett volna kényszeríteni, de legkésőbb a Szovjetunió felbomlásakor. Akkor még meg lehetett volna tenni, ma már nem lehet. Persze atomhatalmak közt még nem volt háború, nem is mer senki sem indítani - egyenlőre -, de nyugaton persze dívnak az anti-nukleáris csoportok, szereljük le a fegyverkészletet... ki lehet találni, hogy Kínát ez mennyire érdekli.
  Sajnos a nyugaton semmi nem számít a pénzen kívül, de a veszte is ez lesz.
  Ha az ipari önállóságunk megszűnik, akkor előbb-utóbb leépül a jelenlegi népsűrűséget eltartó intenzív mezőgazdálkodás is (főleg ha még a talaj túlhasználatával és a globális felmegedéssel is segítjül ezt a folyamatot), és az éhező nyugat a sárgák prédájává válik.
  Ezért kellene az EU-t végre tényleg gyatyába rázni, és kijelenteni, hogy a teljes önellátás a cél, erre egy EU méretű szervezet már képes. És újra kinyitni a bezárt bányákat, üzemeket, beszüntetni a bevándolást és a technológiai transzfert! A másolásban ugyanis a keletiek mindig is nagyon jók voltak, de ma már nincs is szükségük erre, mert szinte önként adjuk nekik oda. Az alapkutatások jelentős része még mindig nyugaton (nyugati pénzből) zajlik, de az eredmény persze mindenkié. Ez így nem működik.
  Lehet, hogy megdrágul a termelés, lehet hogy a németek nem tudnak majd minden két évben új kocsit venni, csak minden 4 évben, de nem leszünk kiszolgáltatva senkinek.
  Az EU-s agrártámogatásokat szintén jelentősen le kellene építeni, de egyúttal beszüntetni az importot. Tessék tudomásul venni, hogy mennyibe kerül az élelmet előállítani, nem pedig mesterségesen alacsonyan tartani az árakat. (Kontroverz módon ez pont segítene Magyarországnak, mert a mezőgazdaságnak nagy rúgást adna a magasabb felvásárlási ár. Természetesen ez a mezőgazdaság GDP %-ának és adóbefizetésének megugrásával is járna, máshonnan kevesebbet kellene elvenni, tehát nem feltétlenül tudnánk kevesebb élelmet venni a fizetésünkből.)
  Amit lehet automatizálni, azt meg kell tenni, felesleges munkaerőt ne tartsunk, őket át kell képezni. Ha ezt meg tudnánk tenni, azzal megállítjuk Kínát, mert még mindig a mi pénzünkből képesek a fejlődésüket fenntartani. Más megoldás nem nagyon lehetséges.