• gulyasandras
    #58
    "Az Eu jelenleg visszafogja a fejlődésünket"

    Az a gonosz EU, a fene vinné el őket ...

    Pisztolyt fognak a magyar diákok fejéhez, ezért nem tanulnak szegény magyarok matematikát, fizikát, biológiát stb.

    Vagy mégsem?


    A legrangosabb nemzetközi fül-orr-gégészeti szaklap, a The Laryngoscope októberi száma címlapján szerepel egy új, Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti klinikájának docense által kidolgozott eljárás, amelynek segítségével szövetroncsolás nélkül, ötperces beavatkozással helyettesíthető egy egy-kétórás műtét. Az új eljárással - amelyhez speciális eszközt is kifejlesztett Rovó László - a kétoldali hangszálbénulás miatt fellépő fulladáson lehet segíteni, és elkerülhető általa a légcsőmetszés. Az eddig alkalmazott műtéti módszer roncsolta a gége szövetét, ráadásul végleges károsodást okozott a hangminőségben. A módszert, melyet mostanra szabadalmaztattak, öt évig fejlesztették a szegedi klinikán. Várhatóan a világ több országában átveszik majd az új eljárást.

    Ünnepélyes körülmények között írták alá pénteken (okt. 22.) délelőtt a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány első oroszországi ipari kutatásfejlesztési szerződését. A közalapítvány miskolci anyagfejlesztési osztályvezetője, Babcsán Norbert és az orosz Nexis cég vezetője, Andrej Poljakov szignójával ellátott szerződés értelmében a miskolci kutatóintézet ipari megbízásból egy új típusú fémhab kifejlesztését és vizsgálatát kezdi meg Moszkvában. A miskolci Bay Zoltán Kutatóintézet európai és amerikai kapcsolatai mellett ez az első oroszországi megbízatás. A miskolctapolcai intézetben már több éve végeznek fémhabkutatásokat. Az év végére már teljesítjük a szerződésben vállalt megbízatásunkat – mondta az aláírást követően Babcsán Norbert. A tudós által vezetett kutatócsoport alig egy hete a svájci Villigenben lévő óriásmikroszkópban végzett fémhabgyártási kísérleteket, ami a technológiai fejlesztésben új eredményeket hozott. Az orosz Nexis cég ipari alkalmazásában gondolkodik, akusztikai elemként kívánja használni az új típusú fémhabot, s immár a Bay intézet kiterjedt kapcsolatrendszert épített ki Európában. A magyar kísérlet teljes költségét a vendéglátó intézet finanszírozza, amit pályázat útján nyert el a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány. A svájci kutatólaborban most nem a miskolci csoport az egyedüli magyar, hiszen a hét végén újabb hazai kutatók váltják őket, akik a SOTE-ról érkeznek és francia–magyar neurobiológiai kísérleteket fognak végezni.


    De:


    A debreceni neutronkutatóról lemondhatunk, és úgy tűnik, hogy a szegedi szuperlézer megépítésére is egyre csökken az esély. A két partnerország közül a csehek már idén tavasszal beadták a brüsszeli pályázatukat, a románok az utolsó simításokat végzik anyagukon, mi viszont azt sem tudjuk, hogy mikor lesz pénz a magyar dokumentáció előkészítésére.

    Az ELI-HU Fejlesztészszervező Nonprofit Közhasznú Kft. – melyet Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a szegedi önkormányzat hozott létre – 992 millió forint támogatást nyert a tervezésre a Gazdaságfejlesztési Operatív Programtól. Ez a pénz azonban nem érkezett meg, így – fedezet híján –, az előkészítő munka szinte áll. A két partnerország ugyanakkor rohamléptekben halad előre. A csehek már ez év májusában beadták a brüsszeli pályázatukat, számukra bármikor megérkezhet a jóváhagyás. A románok is elkészítették a maguk dokumentációjukat, a bukaresti kormány napokon belül dönt arról, hogy mikor küldjék meg Brüsszelnek pályázatukat.

    Négy fizikus bevonásával a tudományos előkészítő munka is folyik, de messze nem tartunk ott, ahol tartanunk kellene. Információnk szerint 3,5 milliárd forint kellene a magyar dokumentáció elkészítésére. Ha a pénz megvan, három-négy hónap alatt kész az anyag és akkor tarthatjuk azt a vállalásunkat, hogy 2011 márciusáig mi is benyújtjuk Brüsszelnek a saját pályázatunkat. Ha így lesz, akkor is csak 2012-ben kezdődhet el az építkezés Szegeden. A lézerberendezés építése a Szegedi Tudományegyetem 10 hektáros ingatlanán, a korábbi szovjet laktanya területén kezdődhetne el. A fejlesztés költségét európai uniós forrásból, a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból fedeznék.