• NEXUS6
    #233
    Kb ezt hívják ajándékozó kultúrának.
    A tranzakciókat nem gazdasági, pénzügyi, profit maximalizálási alapon csinálják az emberek, hanem mert ez van a természetükben. Volt erre valami pszichológiai kutatás, az jött ki hogy az embereknek a 90-százalékára nem jellemző a harácsolás, az hogy, az egyes tranzakcióknál is nem próbálnak mindig pozitívan kijönni, hanem a tranzakciók összessége a társadalmi státuszuk fenntartására megy. Mint ahogy a valóság is ez, az emberiség kisebbik része birtokolja a vagyon nagyobbik részét és mással sem foglalkozik. Nem akarok nagyon biológiai alapú, valakik ellen szóló ideológiát gyártani, de ezek a tapasztalatok megpendítik bennem ezt a húrt.

    Az ajándékozó kultúrában a hírnév, a státusz számít, a pénznek nincs szerepe. Példa erre szinte minden kisebb közösség, ahova nem próbálják bevinni a pénzt, vagy az internet, ahol az emberek rengeteg időt töltenek el csak úgy, közben egymásnak kisebb nagyobb segítségeket tesznek, de még a gazdagok exkluzív, vagy jótékonysági klubbjai is.

    Ez az egész dolog azért ma is lépten-nyomon tetten érhető, nem csak az ősközösségben, de valahogy kimaradt kukacos tanulmányaiból, pedig amikor itt lóg, ő is pont ezt csinálja.