halgatyó#222
Ami a spekulációt meg a nagyon gazdagokat illeti:
Képzeljük el, hogy a fizetésünknek 10 %-át minden alkalommal kötelezően átadjuk egy olyan embernek, aki milliárdokkal rendelkezik, 200 méteres luxusjahtja van, meg 10ezer szobás villája egy 100 négyzetkilométeres erdő közepén.
Kérdem én a spekulánsok itteni védőit: ők átadnák a pénzüket a semmiért cserébe?
Mert az átadott pénzükért nem kapnának semmit! Sem oktatást, sem orvosi ellátást, sem utakat és vasutakat, sem közbiztonságot, stb.
Nekem az az érzésem, hogy az itteni spekuláns- és dúsgazdag-védők tiltakoznának a legvadabbul, ha valaki ilyen módon kiemelne a pénztárcájukból minden alkalommal mondjuk 10 %-ot és a saját céljaira eltenné.
Akkor felteszem a kérdést: ha UGYANEZT pénzügyi trükkökkel csinálják, akkor elfogadhatóvá válik? Ne vicceljünk.
Aki a saját erejéből és szorgalmából gazdagszik meg, az ellen szerintem senkinek sincs kifogása. De ha trükkökkel, kapcsolatokkal, a "jókor voltam jó helyen" módszerekkel fölözi le a mások verejtékes munkájának eredményét, az már szerintem durva disznóság.
A kérdés itt az: mi az, amit elvesz a közösből, és mi az, amit visszatesz bele? Arányban áll-e egymással ez a kettő?
Továbbá: az az átcsoportosítás, amit végez, milyen irányba hat? A fejlődés irányába-e (pl. magán-űrhajózás) vagy a még nagyobb pénzlenyúlások előkészítése és egy csomó döntéshozó megvesztegetése? Nagyon nem mindegy.