• philcsy
    #182
    A spekuláció általad leírt kedvező hatásait viszont beárnyékolja a manipulálás kedvezőtlen hatásai. Az ilyen manipulációk az egyébbként enyhe kilengéseket felerősítik és ez a gazdaságnak nem használ. Amit te mondasz az jó volt a kapitalizmus kezdetén. De azóta a pénzpiac túlnőtte magát a gazdaságon. Tőkeáttéttel egy egyszerű hétköznapi ember 100 milliókat tud megmozgatni ha akar.

    Egyébbként pedig ne a spekulánsok döntsék már el hogy mi mennyibe kerül

    "A játék akkor kezd ön- és közveszélyessé válni, amikor a felhalmozott vagyonok kezdenek elszakadni a valóságtól, de ez nem a spekulánsok hibája: ők azzal játszanak, amit a kezükbe adnak, és az a feladatuk, hogy a saját munkájukat a legjobban végezzék."
    Pontosan hogy a spekulánsok hibája! Ne a spekuláns döntse már el hogy mi mennyit ér. (Ki ő?) Egyébbként is mi alapján dönt? Már rég nem az instrumentum valós értékét/helyzetét vizsgálják, ami alapján be lehetne árazni a dolgokat. Szinte kizárólag a termék eddigi mozgását vizsgálják. Pontosan hogy az ilyen dolgok miadt alakulnak ki az erősen alul vagy túlértékelt állapotok. Mi is volt a nyár elején? Folyamatosan jöttek ki a rosszabbnál rosszabb USA adatok. Mit csinált a dollár? Erősödött! Hogy is van ez? Aztán valamikor szeptemberben megállt és elkezdett gyengülni. Pedig nem volt az USA rosszabb helyzetbe mint előtte. Az EU-s helyzet sem igen változott. Nézzük a (tetőleges valuta)/JPY árfolyamot. Miért is olyan erős a japán jen? Amikor a japán gazdaságnak sem a rövid, sem a hosszútávú kilátásai nem túl rózsásak?

    Egyszerűen hogy megértsd:
    A spekulánsoknak az a céljuk hogy az árfolyam minél inkább ingadozzon. Ebből van hasznuk.
    A gazdaságnak viszont az a jó ha az árfolyamok minél kevésbé ingadoznak. Hiszen csak így lehet előre tervezni.
    Kovetkeztetés a spekulánsok és a gazdaság érdekei ellentétesek. (Ez természetesen rövidtávon igaz csak, mert ha a gazdasággal baj van akkor azon a spekuláns is bukik. A pénzemberek viszont híresek a rövidlátóságukról. A legjobb bizonyíték erre a folytonos fejlődésre alapozott világgazdaság.)

    Elvi baromság az hogy a termék pénzben kifejezett értékét a kereslet határozza meg. Egy termék pénzben kifejezett értékét a felhasznált erőforrásoknak kellene meghatározniuk. Ez lenne a normális. Csak ez a mostani rendszerrel finoman szólván: nem kompatibilis. (Természetesen az erőforrásokat továbbra is súlyozni kellene, de ezt sem piaci hanem rendelkezésreállási alapon.)