• philcsy
    "Ácsi. Én azt mondtam, hogy ahogy én használom ("a lehető legigazságosabb"), van értelme." Te számodra a legigazságosabb, valószínűleg azért mert olyan helyzetben vagy hogy látod magad előtt a lehetőségeket amelyek mentén elérheted céljaidat. Az emberek többségének viszont lehetőségük sincs erre. Pedig ugyanabban a rendszerben élnek. Számukra ez nem a lehető legigazságosabb rendszer. Más (pl az előző rendszer második felvonása) már sokkal igazságosabb is lehet mint a mostani.
    Téged idézve a (ahogy te használod:
    "Ugyanakkor biztosan léteznek fokozatok, hiszen ismerünk társadalmi rendszereket, amelyről mindenki egyetért, hogy igazságtalan, és összehasonlításban is működik a fogalom, tehát mondjuk a rabszolgatartó társadalmakat általában erkölcsileg gyengébbnek tartjuk."
    Igen lehet fokozatokat meghatározni (adott szempontok szerint), de ezen a mércén a mostani rendszer is elbukik hiszen ennek is sok olyan elemét lehet találni "amelyről mindenki egyetért, hogy igazságtalan". Fogadd el hogy nem lehet az igazságos jelzőt kitenni egyik valós rendszer elé sem.

"Ahogy te akarod használni, ("minden igazságtalan"), meg nem sok teteje." De van értelem. Kifejezhetjük vele (örök) problémánkat az éppen aktuális renszerrel kapcsolatban. Ez (ideiglenes) lelki meggyugvást okoz. Tehát van értelme.
    Tehát az igazságtalan jelzőt viszont minden probléma nélkül használhatjuk bármely valós rendszer előtt.

Egyébbként ahogy én használom nem tautológia. Elméletben léteznek igazságos rendszerek, tehát egy rendszer nem feltétlenül igazságtalan. Csak a gyakorlatban. (Olyanról meg nem hallottam hogy gyakorlati tautológia.)