A fizika és csillagászat közös témái
-
forrai #971 Már irtam, hogy minden univerzum valamely rá jellemző formában zárt, és ezáltal megismerhető kell, hogy legyen. Hiszen hogyan ismerhetnél meg valamit, ami nem zárt? Honnan tudhatnád a méretét, tömegét, sűrűségét, ha nem lenne zárt?
Ezt senki nem kétli egyébként.
A kérdés: hogyan, mivel, és miért zárt?
Azt is irtam, hogy a létező, zárt univerzumokat egy Világmindenség foglalja magába, amelyről azt se tudhatjuk meg, hogy zárt, vagy nem.
Tehát megvannak a megismerhetőség feltételei, amelyek közül egyesek számunkra elérhetők, mások soha.
Hogy mivel zárt?
Az előbb említett fényatomokkal. Amelyeket eseményhorizontnak neveznek.
Hogy miért zárt?
Mert egy tágabb, és ritkább világegyetem (amelyet a szülő univerzumnak hívok) egy szegletében termodinamikai okokból gravitációs kollapszus történt, mint a mi univerzumunkban is.
Létrejött egy fekete lyuk (fényzárt objektum), ami a mi univerzumunk, lakhelyünk, és a szülő univerzumban kering.
Ezt a kollapszust én Little Bangnak hívom, mert sok tekintetben hasonlít a Big Banghoz.
Azonban nem a vákuumból lett, és nem is abban végzi, legfeljebb visszaolvad a szülő, vagy egy más univerzumba.
A Little Bang során a középpont éppen úgy felízott, és lökéshullámokat indított, amelyek leállították a még zuhanű tömegeket, elsődlegesen elrendezték a galaxishalmazokat.
Az első lökéshullám nyilván gamma sugárzás lehetett.
A második, ~6 Mrd éve, egy nehézelem- eső volt, rengeteg vassal, akkor gyulladtak ki a fősorozatbeli csillagok, köztük a Napunk.
Mert a vas szerintem a tartós fúzió "gyújtósa", stabilitása miatt.