A fizika és csillagászat közös témái
-
forrai #917 Üdvözöllek.
Az árapályról beszélsz? Természetesen lehet benne impulzuscsere, sőt az az egyik legérdekesebb alapesete.
Az árapály- impulzuscsere, ha van, igen lassú folyamat.
Először is azonban definiálnunk kell a központi égitestet, és a távolit.
Azok szerepe ugyanis helyet cserélhet.
A Föld-Hold viszonylatban is bármelyikük tekinthető központinak, vagy távolínak. (Annak ellenére, hogy valójában a közös tömegpont körül keringenek.). Az árapály egyes jelenségei ugyanis különbözőek a fenti minősítés függvényében.
Az árapály a valós testek gravitációja.
Amelyek kiterjedéssel, és struktúrával is rendelkeznek.
Az árapály akkor is létrejön, ha nem keringenek egymás körül. Akkor azonban nem történik impulzus, és energia átvitel, pontosabban csak az első közelítéskor.
A dolog lényege, hogy a központi test valójában nem pontszerű, ezért a középponton kívűli pontjait a távoli test vonzása az összekötő tengelytől valamilyen szög alatt éri. Bármely kicsiny is ez a szög, létrehoz egy olyan gyorsulási vektort, amely nem a kettőjük középvonala felé mutat. és amelyet a központi test struktúrája közvetít. A vektorháromszög így záródik. Ha viszont a központi test forog is, akkor egyfelől surlódó erő, és forgató nyomaték jön létre a rétegei, ővei között. Másfelől a távoli testet is pályamódosításra készteti: távolítja, vagy közelíti.
Ezt a hatást éppen a gravitáció közvetití, amely ekkor úgy viselkedik, mint a kalapácsvető kezében tartott kötél. Amely átadja a gyorsan forgó sportoló impulzusát a kalapácsnak, míg annak forgása lelassul.
Kivéve ha az kering gyorsabban, mert akkor ő gyorsítja a sportolót, míg a kalapács lezuhan.
Kivéve egy esetet, ha azonos a szögsebességük, akkor se nem lassulnak, sem nem távolodnak.
Nagyjábóll ez az árapály.
A kritérium tehát az azonos forgási és keringési szögsebességük, ami más néven a geostacioner pálya.
Ezt én általánosítva "Univerzális Stacioner Pálya (USP) névvel illetem, a Föld esetében ~42000 km, a Napra 25 M km.
Ami ezen belül kereng, lassan minden lezuhan: az űrhajók is.
Ami pedig túl rajtuk, az távolodik. Mégpedig minél távolabb van, annál gyorsabban.
Ez a Hubble törvény magyarázata is.
Ez még persze összefoglalónak is kevés.
De nem tudom, erre gondoltál, érdekel e?
Jól esne nekem is normális hangnemű beszélgetést folytatnom, csak muszájból kell Herkuleskednem.