A fizika és csillagászat közös témái
  • forrai
    Nagyon hasznos, és érdekes amit írsz. Sok munka is. Köszönöm.
    Azonban minden amit írsz, a "csomósodásról" szól.
    Hiába indulnak a Napból!
    A csomósodás pedig még akkor is reménytelen, ha egymás mellett keringenek!
    Szerencsére semmi nem "csomósodik", sem a Szaturnusz gyűrüi, sem a Naprendszer bolygói, sem a galaxis, sem a galaxishalmazok...Miért
    Az égimechanika már csak ilyen.
    Ahhoz, hogy közeledés, vagy távolodás lépjen fel valamely rendszerben, vagy azok párhuzamos-soros hierarchiájában, mert az univerzum ilyen, valami más kell!
    És azok közül az egyik legáltalánosabb: az árapály!

Emellett Laplace, és a többiek nem tudhatták, milyen az induló fúzió. (szerencsémre én sem)
    Hogy nem kell ahhoz egy csillag közeli sétagaloppozása, mert minden a Napban is lejátszódhat.
    Elég ha arra gondolsz: a hideg gáztömeg közepén, ahol a nyomás a legnagyobb- létrejöttek a fúzió feltételi.
    Kezdetben azonban nem lehetett tartós. Fellobbant és kialudt, ha lokálisan olyan hatás érte. De mert nem volt valami, ami a hőmérsékletet megtarthatta, amíg oda nem kecmeredett újabb 4 db hidrogén atom, hát ki is aludt a tűz.
    Mert minden vagy fúzionált, vagy szétbomlott ott.
    Olyan anyag kellett tehát, ami az acélnál is erősebb. Az hiányzott. A vas, vagyis Fe.
    Csak amikor valahonnan, egy nagy izzó kohóbol (ZEUSZ-nak nevezem) a fősorozatbeli csillagokhoz 5-6 Mrd éve megérkezett a VAS, akkor indulhatott el mindenütt szinte egyszerre a fúzió! Ez egy hirtelen löket volt, és a kihatása annak megfelelő. Hihetetlen nyomás és hőmérséklet alakult a magban, melyben újabb vasatomok is keletkezhettek, gyorsítva a fúzió kiterjedését. Azonban nem volt hova, mígnem kirobbant.
    Pont olyan villanással, mint amit nemrég két fehér törpe ütközésének véltek! Mert a csillag még sötét- a röntgensugárzás is millió évekig halad! A keletkező résen azonban kiszabadulhatott a röntgensúgárzás is, és persze a csillag addigi magja, az Anonymus-1, amely örült száguldásba kezdett!
    Ezeknél a felvillanásoknál tehát szerintem éppen egy új gázbolygó jelzi: megszülettem, és mindjárt kipottyantom az első szilárd bolygó bébimet is!
    Úgyhogy amit a csillagászat a halálnak gondol, én azt az élet kezdetének...Ami azért nagy különbség.
    Napunk minimum 5, de inkább 6 ilyen tüzijátékot rendezett, amely ha 1 évi energiáját sürítette, akkor 10^40-45 Joule-t jelenthetett, és ami passzol egy 0,01 naptömegü bolygóhoz. Amit persze láthattak szinte mindenütt az univerzumunkban, de tán még a szülő univerzumunkban is! És valamikor a 3.
    -4. felvillanása jelezte: meszületett az a gázbolygó, amely a méhében hordta a Földet, az meg a Holdat, és minket is.
    Nem tudom másképpen, csak lírikusan írni, olyan fenkölt események ezek.
    Ehelyett mink van ma? A hideg porbacsinálás. Ahogyan egy kutya tenné.