A fizika és csillagászat közös témái
-
forrai #558 Zéro
Nagyon örülök a kérdésednek.
A Nap USP pályája elméletileg most ~25 Mkm. Valójában azonban az egy széles sáv, mivel a Nap tömege nem azonos sebességgel forog.
Mindenesetre ami azon belül van, az lassan "zuhan". Évmilliók alatt, vagy gyorsabban...én tudom méretezni.
Ennek megfelelően oda csak üstökösök, meteoritok zuhanhatnak, amelyek elnyújtott pályán keringenek.
A Merkur nagyon a határán van ennek, és a Nap lassubb forgású rétegeinek kölcsönhatása már nyaldoshatja is a malagát. Ezért is a tengelykörüli forgása már nagyon lelassult.
Azonban ma még távolodik, vagy inkább stagnál. Amikor az USP zóna igazán belekap majd, mert az távolodik a Naptól (főképpen a Jupiter árapálya fékezi a Nap forgását), akkor a Merkur fölhevülhet, és akár szét is robbanhat, mint a "Phobos'Deimos" kishold a Marsnál. Igaz, ma még elég távol van. De ha megtörténne, jutna belőle nekünk is. Ha nem történik meg, szép lassan vissza fog zuhanni, ezt is tudnám méretezni,
Szerencsére az összes többi bolygó távolabb van, s így aproximative közelítve a Hubble törvényhez, távolodik.
Ez megmagyarázza azt is, hogy miért van csak 3-4 értékes jegyig ez a tényező. Ugyanis, hogy mi milyen sebességgel távolodik, az F tényezőtől is függ.
A távolodás relatív értelemben is értendő. Minden bolygó távolodik a Naptól, és egymástól is.
Csakhogy azok az égitestek, üstökösök is, amelyek közelpontja az USP-n belül van, azok is zuhannak.
Hiszen éppen gyors haladásukkal rövid időre nagy árapályenergiát veszítenek. Pályájuk kihegyesedik, mígnem a Naphoz érnek, és ott elégnek.
A többi távolodó pályája viszont körköréssé idomul.
Mindezt az árapály okozza. Mert a világegyetem él, és nem lehet porthintve porba dugnia a fejét.