A fizika és csillagászat közös témái
  • forrai
    A honlapomat siettemben (valamiért) irtam.
    És olyasmit is beleirtam, (hogy jelezzem), ami még nincs kész (talán nem is lesz kész általam, de mások által- miért ne?). Ide is azért járok, hogy veletek beszélhessek róla, hogy jobban megirhassam. De sajnos, nincs párbeszéd.
    A, Wilesnek rengetegen segítettek. Én meg a ledorongolásért is könyörgök.
    De nem baj.

Vagyis a számvektor algebrának még csak a legelején tartok, vagyis hogy megértettem, hogy miért kell.
    Mert a számok nem csak mennyiségek, hanem minőségek is. Pontosabban azok szorzatai.
    Ezen belül, ahogyan Püthagorász gondolta, valszeg a természetes számok (egészek) a "mennyiségek".
    Az összes többi pedig tulajdonság- vektor. Amelyek vagy csak egy szám tulajdonságai, vagy pedig annak részeként, egy másik egyednek tekinthetők. De soha se mennyiségek. Még a gyök kettő se.

És az "Egyediség törvénye" szerint (ami ma nem létezik) egyazon műveletben ugyanazon szám nem szerepelhetne, ahogyan ugyanazon ember sem. Ez a közös mindkettőben.
    Így nemcsak az x^3-1=0 egyenlet megoldása nem lehet 1x1x1, hanem csak az egységgyökök szorzata, hanem azt már nem illene felírni sem, mint szorzat, hogy 1x1x1.

Csak bizonyos esetekben, amit én piaci matematikának nevezek és a számvektorok skalár szorzásának felel meg.
    Ezekre maga az algebra figyelmeztet minket, de mert ordítani nem tud, hát ugyanúgy nem veszik figyelembe, mint az én halk elméleti suttogásaimat.

Kerülöm, hogy írjanak oda. Mert annyi furcsaság van benne, hogy durva hangnem alakulna ki. Itt viszont bármiről szívesen beszélek, és bármilyen hangnemben.

Véletlenül lett "megismerhetetlen" (nincs benne ékezetes betü), de azután rájöttem, hogy nagyon találó.