A fizika és csillagászat közös témái
  • polarka
    Tudtommal te a newtoni mecha-t akarod cáfolni (hiszen ott vannak külön értelmezve ezen tömeg típusok). Nah már most a newtoni, empirikus filozófia idején semmi sem indokolta, h ezeket ne különböztesse meg az ember (utólag, több ismeret birtokában könnyű a helyesebb megállapításokat tenni). Tehát az Eötvös kísérletig meglevő ismeretekkel indokolhatod korrektül, h alapból hülyeség volt, amit kitaláltak. Nézzük az indokaid:
    1. Ez (láthatóan) egy definíció akar lenni a tehetetlenségre. De azért mert te egy szót máshogy definiálsz, az nem lesz indok az állításodra.
    2. Lehet már korábban is megállapították ezt, de nekem úgy rémlik, h Einstein vezetett le olyan fizikát, ahol a fénynél semmi sem lehet gyorsabb (ha jól tudom ezt axiómaként vette, ahogy a súlyos és a tehetetlen tömeg ekvivalenciáját is, amiket a kísérletek miatt fogadott el).
    3. A megfogalmazás hibás: nincsen valóságos tömegpont, az csak egy modell. De, ha jól gondolom, mit akarsz mondani, akkor: ez jön ki a newtoni modellel, de attól még ez sem indok amellett, h a kétféle tömeg ekvivalens.

A későbbi részekből számomra az derül ki, h te azt hitted, h a tehetetlen és súlyos tömeget ma is megkülönböztetik. Pedig azt hittem azzal tisztában vagy h ez newtoni fizika.