A fizika és csillagászat közös témái
-
Koppixer #176 Forrai!
Most jöttem rá, h félreértettelek és felesleges volt megkérdeznem, h miért nulla a valós test közepén a gravitációs erő, azt eddig is tudtam, azt hittem te mást értettél alatta, de mindegy, nem lényeges.
De most az nem fér a fejembe, h miért mosod össze a gravitációt a tehetetlenséggel? Pl. írod: "amikor a buszsofőr rálép a fékre, és mi orra bukunk, akkor is ez az antigravitációs gép működik" - de itt miért nem egyszerűen a Newton 1. törvényében megfogalmazott jelenségről beszélünk? Miért kell belekeverni a gravitációt?
Azt mivel magyarázod, hogy ha én kimennék az űrbe, távol mindentől (ahol a bolygók gravitációs hatásait figyelmen kívül lehetne hagyni, mert olyan alacsony), és eldobnék egy követ bele a feketeségbe, akkor az felgyorsulna x sebességre és menne egyenletes sebességgel, amíg egy mező vagy test erővel nem hatna rá. Egyszerű eset, ahol a fizika szerint nem kell foglalkozni a gravitációval, mert nem játszik szerepet jelen esetben, csak Newton 1. és 2. törvénye a meghatározó. Akkor, hogy jön ide az antigravitáció?