A fizika és csillagászat közös témái
-
forrai #1426 Nem létezik olyan anyag (szerintem), amit azért hívnak sötétnek, mert a galaxisok rotációs sebesség eltérését (lásd diagram), az Univerzum tágulását, és még sok mindenféle jelenséget próbálnak magyarázni.
Azoknak a jelenségeknek a magyarázatára ugyanis egy klasszikus fizikai ismeret: az általános árapály szolgál. Ezt tudom bizonyítani, csak publikálni nem: a fizika nem fogad el...
Ugyanakkor nem vitatom,létezhetnek olyan dolgok, amelyeket nem láthatunk, és azért pl sötét anyagoknak lennének nevezhetők. Ilyenek lehetnének a nem sugárzó anyagok, vagy pl. a párhuzamos univerzumok barionos tömegeinek a gravitációs hatása, amelyek bizonyosan vannak (szerintem), de szintén nem láthatók. Ez persze nem párosítható a Big Bang elmélettel.
Viszont egy Little Bang elmélettel igen, amely egy, a szülő univerzumunkban megtörtént kollapszusról szól, ami ugye nem szét, hanem összeroppant. Így a mi univerzumunk egy fekete lyuk, amibe egész jól lehet éreznünk magunkat.
(Na jó, ez csak egy feltételezés, most pl. fáj a lumbágom.)
Vagyis mint minden probléma, ez sem intézhető sommásan el.
Ami pedig a sötét energiát illeti, azt most nem keverném ide. A relatív tömeg megjelenési formái pontosan a már előbb ismertetett tehetetlenség kérdéséhez kapcsolódnak. Ahhoz, hogy a gravitáció terjedési sebessége véges. Többen (pl. Einstein) a fénysebességgel párosítják. Eddig vitatott kísérletek is azt támasztják alá.
Egészen bizonyos azonban szerintem, hogy véges sebességű. Az pedig az egész gravitáció elméletet, a tehetetlenség, és a specrel megnyilvánulásait más színben mutatná.
De ezzel most én nem foglalkozhatom, mert kis családom fenntartása érdekében éppen egy fürdőt tervezek (mosdó is van benne, úgy nehezebb, de komfortosabb is!).
És az sokkal fontosabb, legalább is nekünk.