A fizika és csillagászat közös témái
  • forrai
    Jó hogy nem őket, de azért ezt másoknak is tudnia kell.
    A tudomány: intézmény.
    Van egy "normál" szintje, amely csak felhasználja a meglévő ismereteket. Ennek a felszínén, párhuzamosan új elméletek is születnek, és bekövetkezik egy paradigma- váltás, a tudomány új, remélhetőleg magasabb szintjén. És kezdődik előről. (Thomas Kuhn)

A tudomány normál szintjén pedig az akkori ismereteket oktatják, ami érthető.

Legfeljebb hozzá lehetne (kellene) irni:
    "A tankönnyv a mai tudomány állása szerinti, jelenleg leginkább elfogadott ismeretek egy részét tartalmazza."
    És a könyvekben meg utalni más irányzatokra. Ezt talán meglehetne tenni az iskolás könyvekben is.
    A feleléskor, és a vizsgán a tanuló beszélhetne másról is, a tanítónak pedig azt is értékelnie kellene, sőt -pozitívan! De a normál ismereteket mindenképpen el kellene, hogy sajátítsa, mert a környezet is azokat használja, és ő sem élhet eltérően...

De ennél több (kevesebb) nemigen tehető.
    Te mit javasolnál? Hogyan oktassák a kisiskolásokat, a gimnázistákat?
    Régi vita ez, és nem merülnék bele.

Valaki azt mondta: Ez a világok legjobbika. Más meg vitatta. Én se dönthetem el- ebbe nem tudom a tutit. Viszont én kedvem lelem a normál tudomány hibáiban- azokból szemezgethetek. Láthatólag van elég belőlük, jutna mindenkinek.