A fizika és csillagászat közös témái
-
clarck #1093 Hali!
"Az első, hogy rengeteg csillag már rég kiégett addig is, amíg a fősorozatbeliek beindultak."
Ezzel egyet értek de a többivel vannak fenntartásaim.A megfelelő hőmérséklet a gravitáció hatására összesűrűsödő anyag molekulák nyomása miatt alakul ki.Ha eléri a a kritikus tömeget és ezáltal a megfelelő hőmérsékletet, indul a fúzió.A vas és más elem jelenléte világos de én nem arra gondoltam de erre később kitérek.
Nem értek egyet a Jupiter kiszakadásának lehetőségével sem.Hogy szakadhatott ki vagy mi váltotta ki a kilökődést?.
Ha a nap forgása okozta a kilökődést akkor a nap egyenlítője mentén az anyagnak szét kellet volna szóródnia mint kihűlt gáz. (Forgass egy vízzel teli palackot magad körül úgy hogy a palack szája kifelé mutasson)A kicsapódó anyag nem egy pontban válik ki hanem vonalban.
Amikor kihűlt és elég távolra került a csillagtól akkor a napszél tovább sodorja, vagy megkezdődik a csomósodás, vagy ha nincs ilyen tényező akkor keringeni fog a csillag körül mint gáz felhő.
Ha a kilökődést más égitest váltotta volna ki azt valószínűleg a napunk sem élte volna túl.És itt jön a vas.Tehát ha egy működő naptömegű csillagba vas kerül az a csillag halálát jelenti.Idézet"Ugyanakkor a csillagok meghalhatnak más módon is. Előfordul hogy a csillag élete folyamán az összetevőinek változatossága következtében vasat fog termelni.
Gondolnánk –e , hogy egy csillagot vassal MÁSODPERCEK ALATT el lehet pusztítani?
Abban a pillanatban ha a csillag belsejében megjelenik a vas , a csillag életéből már csak másodpercek vannak hátra. Ennek oka hogy a vasnál magasabb periódus számú anyagok elégetése már nem gazdaságos. A csillag olyan hatalmas energiát kezd el mozgósítani a vas elégetése során amely feléli készleteit, ugyanakkor a periódusszám miatt a csillag életéhez szükséges energia már nem fog termelődni." A teljes cikk ITT olvasható de más forrásokból is hallottam illetve olvastam.(Discovery Science)
Azt hogy a Jupiterből nem lesz csillag az csak annak köszönhető hogy nincs meg a kritikus tömege és ezáltal a megfelelő hőmérséklete.(mint ahogy Te is írtad )Mindazonáltal a Jupiter több energiát sugároz ki magából mint amannyit a naptól kap.
"Hiszen a Nap még ma is micsoda fleurokat ereget?"
A Nap nem ereget fleurokat (fler-eket)hanem létre hozza mint egy kifényesedett pont.Amit TE az eregetésen értesz az valójában a korona kidobódás.A flerek nem járnak anyag kilökődéssel.