• B0nFire
    #94
    PowerDVD, Nero... Amikor felraktam a Win7-et, én is szomorúan konstatáltam, hogy a Nero-t bizony nem akarja szeretni. Vagy elindult, vagy nem. Szórakoztam vele néhány hónapig, aztán megtaláltam a CDBurnerXP-t, ami a nevével ellentétben kitűnően üzemel Win7-esen, és egy átlagfelhasználó minden igényét kielégíti.

    Nekem nem kell Nero Wav editor, mert van Adobe Auditionom. Ugyanezért nem kell a konvertere sem. Nem kell Nero Cover Designer, mert limitált a tudománya, és van Photoshopom, amivel két perc alatt mérföldekkel jobb borítót készítek, mint a NCD-nal. Template-et Ps-ben is lehet menteni, úgy, hogy csak át kelljen írni a számok címeit. De mivel audió CD-t már nem is tudom, hány éve nem írtam, ez is okafogyottá vált.

    Ráadásul a Nero nem is volt jogtiszta. Fogok vele szórakozni, amikor fene nagy, és az ingyenes mindent meg tud csinálni, amit ő? Amit mégsem, azt megírom PowerISO-val, oszt csók.

    A nővérem abba a táborba tartozik, aki a jól megszokott dolgok híve, és ő is csak akkor fog XP-ről W7-re váltani, amikor végleg muszáj lesz, de el tudom képzelni, hogy support hiányában akár zombi géppel is képes lesz ezt a határidőt kitolni akár 2015-ig is, amikorra talán már Windows 9 is lesz.

    Neki is (milyen meglepő) gondjai támadtak a Neroval (XP-n!) és tanácsot kért tőlem. Én a CDBurnerXP-t ajánlottam, aminek meg is örült. Aztán valamelyik nap látom, hogy csak a Neroval xarakodik. Kérdem tőle, hogy miért nem a CDBurnerXP-t használja? Aszondja: annyira idegen volt neki a kezelőfelület (a nerotól teljesen különbözik, de egyébként 5 kemény perc alatt át lehet látni...), hogy inkább szenved a vacak, lomha és méretes krekkelt Nerójával.

    Hát legyen. Nem erőszak a disznótor, szokták mondani. A W7-re sem tudom rábeszélni (macerás az újratelepítés, elvesznek a levelezőprogram beállításai, mi lesz a könyvjelzőkkel stb. csupa-csupa kifogás...), az alternatív program használatára sem. Az ő dolga. Majd ha a zombigépével kitiltják innen-onnan, akkor majd felocsúdik, csak közben a világ meg elrohant mellette.

    Én szeretek minden újat kipróbálni, de vannak, akik nem szeretik. Végül az ilyenek is kénytelenek lesznek megtanulni, csak akkor már muszájból lesz, és nagyon keserves lesz nekik. Mint azok az öregek, akik kapásból elutasítják a mobiltelefon használatát, mondván: ez túl bonyolult nekik, és ők már öregek, hogy megtanulják. Gyenge kifogás.

    Tapasztalataim szerint, akinek öregen gyenge a felfogása, annak fiatalkorában sem volt nagy erőssége a gondolkodás, vagy akár a tanulás. Ezek az öregek majdhogynem analfabéták, volt szerencsém jó néhányat megismerni sűrű kórházi kalandjaim során. Életükben egy könyvet nem olvastak el önszántukból (minek rontsa a szemét), szókincsük nincs; a mondanivalómat pedig le kell egyszerűsítenem, mert egy összetett mondatot nem képesek felfogni. Az elmét folyamatosan edzeni kell egész életünkben, és akkor öregen sem okoz nehézséget az új dolgok tanulása. Ezek az öregek azzal áltatják magukat, hogy minek azt nekik megtanulni (anyám a DVD lejátszót nem képes kezelni 58 évesen...), amikor az ő életükben már nemigen lesz arra szükségük.

    Igenám, csakhogy egy 58 éves ember egyáltalán nem számít öregnek, pláne, ha egészséges, mint az én anyám. Lassan azon fogja magát észrevenni, hogy nélkülem a villanyt sem fogja tudni felkapcsolni a házban, ha ilyen ütemben megy tovább a fejlődés. És még simán elélhet 30 évet is. És 30 évet leélni teljes kiszolgáltatottságban (most még egy öreg CRT-tv-m van, de a következőt már be sem fogja tudni kapcsolni, ha ez megadja magát...)..szóval ennyi évet mástól való függésben leélni eléggé gyötrelmes lesz.

    Akkor már inkább felfedezem az újdonságokat magamtól, és nem az értékes időmből szánok rá X órát 4000+ÁFA órabérrel, hanem a szabadnapomon vagy szabadságomon kísérletezem. Elmegy rá egy fél nap? Egy egész? Vagy kettő is? Na, bumm! Az XP megismerésére és megszokására nem ment el ugyanannyi? Sokan W95/98-ról váltottak XP-re, és a kettő között sokkal nagyobb különbség volt, mint az XP és a W7 között. Mégis jönnek a kifogások sorban, hogy miért nem lehet!

    Az én apám olyan ember volt, aki képes volt egy hétig magyarázni, hogy miért nem lehet egy öt perces munkát megcsinálni. Nagyon utáltam ezt a tulajdonságát, hogy mindent meg tudott ideologizálni. Itt is ugyanezeket az ideológiákat olvasom. Mintha csak ő írta volna tele a topicot. Mintha csak az ő szavait látnám leírva. Ez a "megmagyarázás", ahogy a seregben mondták. A kifogások keresése. Sok ember, ha csak feleannyi időt szánna a W7 megismerésére, mint arra, hogy a fórumon magyarázza, miért nem megy, akkor már nyeregben lenne.

    Két napig hajtogatni a fórumon, hogy "nemkell-mer'-minek-meg-bonyolult-meg-xaris-megizé..." az nem kerül ugye pénzbe (nem elpocsékolt idő), csak ha ismerkedem az új OS-sel? Ugyan már! Ne fárasszuk egymást!