-
Madve #93 Nemrég telepítettem anyám ezer éves laptopjára win 7-et. Mindig is xp volt rajta, anyám akarta mindenáron a cserét, mert annyi jót hallott róla. Én eleinte húztam a számat, mivel egy 1,5-ös egymagos dell inspiron 2 giga rammal, szimpla intel videókártyával. Hallottam, hogy win 7 jól elvan gyengébb gépeken is, de egyáltalán nem bíztam benne, gondoltam vmi olyan lesz, mint mikor annak idején kipróbáltam egy hasonló kaliberű gépet vista egyik korai bétájával, és az egér áthúzása a képernyő egyik feléből a másikba másodpercekig tartott. A fent említett laptophoz csak xp drivereket lehet találni a dell oldalán, tehát ez sem adott okot a bizakodásra. Biztos, ami biztos, azért a biost, meg a dvdrom firmwarét frissítettem a legújabbra (kb. 5-6 évvel ezelőtti verziók), csak hogy megnyugtassam a lelkemet, hogy én megtettem mindent, amit lehet a cél érdekében. :)
Ezután felhajítottam egy win 7 ultimate-et, persze figyelve arra, hogy a hálókábel és anyám ezeréves logitech webkamerája bedugva legyen (linuxos tapasztalat).
Eredmény:
- Win 7 gyorsabban feltelepedett mint xp valaha is.
- letöltötte magának az összes drivert, és még telepítés után optimalizálta is magát a géphez.(csak hangkártya drivert nem talált, amire gyógyírt hosszabb guglizással sem találtam, aztán egész egyszerűen felraktam az xp-s drivert amivel kifogástalanul működik, és még rá is frissített)
- Gyorsabban, és akadásmentesebben fut rajta, mint xp valaha. Működés közben kevésbé használja a processzort, és ramból is kevesebb van használatban..
Én elég sok gépet telepítettem már újra ahhoz, hogy nyugodtan kijelenthessem, a hozzászólásodban felsorolt problémák nem lennének azok, ha valaha is túlestél volna egy wintelepítésen önként, úgy, hogy megpróbáld visszaállítani az összes programot, és beállítást, mintha mi se' történt volna.
- Az 5. alaplapot koptató winedre azt mondom, hogy azt már minimum 5 alkalommal kellett volna újra telepíteni, mint ahogy azt minden komolyabb hardverváltoztatásnál érdemes. (kivétel ha mind az 5 alkalommal sikerült teljesen ugyanolyan lapot szerezned)
- A másik gépen telepített win nem fog jól szuperálni a gépeden, hacsak nem teljesen azonos a géped a másikkal. Ez az összes oprendszerre igaz verziótól függetlenül (kivételek a PE kiadások), nem véletlenül van a telepítési procedúra, szóval hülye ötlet volt a merevlemezes malőröd.
- Az xp-d meg biztos lassabb, mint eredetileg, (tapasztalatom szerint a 3 hónapnál régebbi xp-ken már lehetett tapasztalni alig észrevehető lassulást) csak már olyan rég volt frissen telepített rendszered, hogy nem veszed észre, hogy amit normális sebességnek tartasz a gépeden, az lehetne gyorsabb is. Persze jól karbantartva tarthatsz egy szintet, esetleg ghostolásssal is, de akkor sem ugyanolyan, mint a friss.
- A 4 éves tv kártyád driver szempontjából egyáltalán nem számít öregnek.
- nem tudom melyik levelező programot használod, de 99 százalékuk támogatja a beállítások importját/exportját, és a leveleid sem vesznek el, ha mégis félnél arról is tudsz egy plusz másolatot csinálni, de igazából manapság már felesleges a maileket a gépen tárolni, amikor a webmail szolgáltatók is símán hozzádvágnak olyan 5-8 giga tárhelyet, és ők gondoskodnak a biztonsági másolatokról is, ha bármi történne, szóval nem vesznek el, ha teszem azt a merevlemezed megadja magát.
- Majdnem minden program beállításai ugyanígy elmenthetők/visszaállíthatók, ha nem, akkor találsz másik programot ami segít az ilyen mentések elkészítésében (pl. msn esetében) vagy találsz leírást, hogy melyik fájl tartalmazza az adott program mappájában a beállításokat. A témákra és a kedvencekre ugyanez igaz.
- power dvd, nero kérdéses, hogy melyik verziószám, elképzelhető, hogy mennek win 7 alatt is, ha nem akkor könnyű beszerezni őket, ha pedig legális akarsz maradni, akkor vannak teljes értékű ingyenes alternatívák rájuk, sokszor akár jobbat is találhatsz.
- A win beállításait (nem sokmindent kell csinálni egy átlag gépen) meg már te is megcsinálhatod kézileg, legalább megismered a rendszert közben annyira, hogy rájöjj nincs minden máshol, nagyon is hasonló, csak egy kicsit van pár dolog másképp (nem nehezebb kiismerni, mint amikor veszel eggyel újabb telefont ugyanattól a gyártótól), esetleg ha visszaállítod a startmenüt és a mappanézeteket klasszikusra, akkor talán már számodra is barátságosabb is lesz.
- A win témád tényleg elveszik , de vannak annál sokkal jobbak.
- Ha a scannered mégsem működne, amit kétlek, utolsó megoldásként még mindig telepíthetsz egy alap xp-t a scannerdriverrel/programokkal virtualboxxal win 7 alá és egy ablakban futtatod, ha scannelni szottyan kedved.
- Ha meg mindenáron Winnel akarod elintézni a migrációt xp-ről 7-re akkor esetleg telepíts közte egy vistát is, mivel vista képes a migrációra xp-ről, mint ahogy a 7 is vistáról.
- Esetleg rakj fel egy ubuntut az is gyorsabban fut azonos gépen mint az xp,+ vírusírtó sem kell, tehát az sem lassít, + ubuntu képes átvenni az asztaltámádat is winről.
- Esetleg ha még mindig hezitálsz és ki akarod próbálni ezeket a rendszereket, de még mindig félsz még mindig telepítheted win7-et is, ubuntut/kubuntut/edubuntut is ugyanazon a gépen egy másik partícíóra vagy merevlemezre (a gépeden belül persze), vagy akár azonos partícióra is az xp-vel, így meg aztán nem veszthetsz semmit.
- A helyhasználatról annyit, hogy a mostani merevlemez áraknál nem kéne hogy gondot okozzon 10 giga hely. Amúgy nekem xp is 5-6 gigát foglalt az összes programmal együtt friss telepítés után, és ebben még nem voltak benne a játékok, sem photoshop sem semmi komolyabb, vagy nagyobb vmi, csak azok amik kellenek egy gépen átlagos hétköznapi használat mellett.
Ha esetleg mégis elgondolkodtál egy új rendszeren nyugodtan kérdezz akár privátban is, szívesen segítek, hogy hogy tudod megoldani az új rendszer telepítését/kipróbálását minimális vagy alig észrevehető veszteségekkel. Hidd el végeredményben jobban jársz, ha megszabadulsz attól az 5 éves xp-től a gépeden.