Az emberi társadalom értelemesebb, esetleg butább volt a régebbi időkben? (100 éve vagy akár ezer évekre visszamenőleg is.)
-
forrai #77 Örülök a figyelmes válaszodnak.
De:
1. A "hexameter kérdésben tényleg a lényeg 6 verslábból álló verssor..." olvasom valahol. Erről ennyit.
2. A Heron labdára gondolsz? Vannak regék korábbi gőzgépekről is, kapunyitó szerkentyűkről. Homérosz nem talányként ír róluk. Vagy te kétled a középkorinál magasabb mérnöki tudású korai kulturák létezését?
3.De a jégkorszaki özönvizekről biztos hallottál! Azokról mi a véleményed? Vagy pld. az Atlantiszról is? Kiváncsi vagyok, mert készülök írni róla. Meg a Földközi tengeri kultúrákról- a tenger vízszint ingadozásokkal összefüggésben. Mert szerintem óriási összefüggés kell, hogy legyen közöttük. Ha tudnám bizonyítani pld. hogy a szuezi átjáró korábban is meg volt természetes módon, mert a tenger szintje is magasabb volt? (Most ez csak feltevés.) Azokról berakhatok linkeket, és szívesen kitárgyalnám.
4.Engem Eratoszthenész tudatossága- általában az ókori emberé- képeszt el. Hogy előre megfontoltan, bizonyára nem ingyér- kimérette a távolságot és a Nap beesési szögét a két távoli pont között, hogy számolhasson. Biztos óriási tudás örökségből merített.
5. És az ókori szerzők felelőssége is megcsodálható. Ahogy pld. az ars poeticájukat megírták, minden művük előtt. Az nem egyszerű előszó. Vermeer van Delft is azokhoz igazíthatta a képi Ars Pictoriáját, amit ma Műteremnek fordítanak. Pedig ott ő is a művészeti hitvallását, elkötelezettségét a hazája iránt festette meg. Ezt már megírtam valahol.
6. Nemcsak a felelősségük, hanem a pontosságuk is. Így volt képes Schliemann- Homérosz leírása nyomán megtalálni Tróját, és annak mesés kincseit. Elképesztő! És te azt mondod, az önjáró tripodot csak kitalálta? Hát, lehetséges.
7. Olvastál valamit Xenophontól? Anabázis, Xerxes, a Lovakról- Széchenyi előtt, többezer évvel. A leírásai szinte drámaiak- filmszerűek.
8. És végül is a különböző szent könyvek.
A Biblia is bővelkedik csodálatosan megfogalmazott, drámai jelenetekben ("Hol van a te testvéred..."), és filozófiai lényegü gondolatokkal (a világosság teremtése= a megismerhető, "rendezett" dolog teremtésének, és megalkotásának a feltételrendszere).
Ezekről valahogy nem illik se itt, se ott, vagy ezért, vagy azért beszélni. Mert az eredmény- kizárhatják, aki ilyesmiről, másról beszél, mint a szokásos.
9. Nem az a baj, hogy ilyen topik téma van, hanem az, hogy ezekről az ókori művekről nem lehet szót ejteni senkivel (megjegyzem, sajna velem is alig). Így azután nem csoda, ha nem értjük a topk kérdését.