Az emberi társadalom értelemesebb, esetleg butább volt a régebbi időkben? (100 éve vagy akár ezer évekre visszamenőleg is.)
  • polarka
    #240
    Persze, de a pont mint olyan egy matematikai absztrakció. Viszont belőlük kiterjedt alakzatok épülnek fel, amik már annyira nem elvontak. Ha belátod, h ezen alakzatokkal mi a helyzet, akkor beláthatod mi van a valóságban, mert a valóság ezekkel közelíthető. Nyilván a leg1szerűbb (idealizált) esetektől indulunk a bonyolultabbak felé, h vmit mondhassunk a világról, aztán pedig kísérletileg leellenőrizzük, h elfogadható becslést tudtunk-e adni.
    Ha pedig pontszerű testet keresel, akkora fentiek alapján a Földhöz képest te is annak vagy tekinthető. Hiába próbálnánk téged pontosabban leírni úgy sem kapnánk jobb eredményt (jó eredmény azt jelenti, h az elvárt hibahatárokon belül van) arra, h mennyi ideig zuhansz 2méter magasról. Ez 1ébként annyira alapelv a világ megismeréséhez, h Arisztotelész is hasonlót fogalmazott meg. Csak sajnos a filozófia már nem kötelező a középsuliban.