Az emberi társadalom értelemesebb, esetleg butább volt a régebbi időkben? (100 éve vagy akár ezer évekre visszamenőleg is.)
-
forrai #231 A nyelvészeti összecsapást kerülném, abba gyenge vagyok.
Ám megfigyeltem, hogy például az árapály potenciált gyakran összetévesztik a gravitációs gyorsulással, pedig egészen más a mértékegysége.
Abban persze igazad van, hogy ide nehéz beírnom képletet. De hát úgy kívánom, hogy végre a sok mellébeszélés mellett valami konkrét is legyen itt! Értem: vissza kellene fognom magam, és megpróbálni ugyanolyan általánosnak lenni, mint Te is vagy! Az jó lesz, oké? De akkor kivel tudsz majd itt vitatkozni, beszélni bármiről, polárka?
Az árapálynál mindenki elfogadja, hogy ott valós, kiterjedéssel rendelkező tömegekről van szó. Ugyanez a tömegvonzás esetén nem így van. Ott elméleti tömegpontról beszélünk, amelynek nincsen saját belső gyorsulási mezője.
És akkor megjelenik egy égitest, ami ilyen tömegpontokból áll állitólag, és amelynek belsejében is van gravitációs gyorsulás, ami ráadásul középen nulla.
Nem furcsálod ezt az alapvető különbséget? Hogy hogyan lesz az elméleti tömegpontok összességéből ilyen összetett struktúra, a felületén vagy a belsejében,. vagy azon kívül is gravitációs maximummal?
Nekem ez is furcsa. Én felteszem a kérdést: vajon igaz e az ilyen "elméleti egyszerűsítés"? Vajon nem lehet e, hogy nem helyettesíthetek valós tömegpontot elméletivel, aminek a közepén van a maximum, és az nem nulla?
Mert én ilyen buta vagyok.