Az emberi társadalom értelemesebb, esetleg butább volt a régebbi időkben? (100 éve vagy akár ezer évekre visszamenőleg is.)
-
remark #150 Pedig megnéztem. Én még csak ízlelgetem ezeket a dolgokat, de nyitott vagyok. Ami egyezik a saját tapasztalataimmal, arra mindig könnyebben vagyok vevő. Az elveket értem, és akár még egyet is értek velük.
Amit még nem döntöttem el, hogy mennyiben baj az, hogy ez így van, ahogy van. Elvégre kell egy ilyen játszótér - hitem szerint - mint ez a mostani világ, attól teljesen függetlenül, hogy ennyi-e a valóság, vagy több. Tehát ez is kell, és ezért nem tudok attól elszakadni, hogy ez is fontos, legalábbis most az.
A problémákat ennek megfelelően most még abban látom, hogy nem tölti be a játszótér a szerepét. Nem hiszem azt, hogy a játszótér léte az probléma lenne, vagy azt, hogy ettől meg kellene szabadulnunk. Inkább azt hiszem, hogy meg kellene tanulnunk úgy felhasználni, ahogy az ki van találva.
De a videóidból mintha az jönne le, hogy valami alapvető probléma van azzal, mikor valaki most itt ebben a "dimenzióban" akként azonosítja magát, aki most. Hiába tudom, hogy ez egy szerepjáték, ezt a szerepet nekem itt és most el kell játszanom. Nem azt a szerepet, melyet diktálnak, hanem azt, amit én diktálok magamnak - ezért értek az elméletek azon részével egyet, hogy a manipuláció káros. De azt még nem látom be, hogy ez a szerepjáték az lenne.
Sőt, mintha az lenne az igaz, hogy a fejlődésünk során ahogy egyre kevesebb tanulnivalónk ebben a szerepben, úgy nyílunk meg, és kezdünk egyre többre emlékezni abból, amik valójában mi magunk is vagyunk.
Tehát azzal kapcsolatban keresek információt, hogy van-e annak jele, hogy 1) ez a rendszer amit elképzelek, ez hibás 2) ha a rendszer nem is hibás, de a tervet kivitelezhetetlenné teszik bizonyos erők, azaz gyakorlatilag egy helyben járunk. A 2)-es ponttal kapcsolatban nem az evidenciák érdekelnek, látom én is magam, hogy miként fejt ki negatív hatást a jelenlegi civilizáció (és ezekrõl beszélünk is több topikban is). Én a kevésbé evidens negatív hatásokra vagyok kíváncsi.