Az emberi társadalom értelemesebb, esetleg butább volt a régebbi időkben? (100 éve vagy akár ezer évekre visszamenőleg is.)
  • Dj Faustus #131
    "A Bibliában, Ezékiel könyvében tökéletesen le van írva szavakban egy hatalmas építmény terve. Vagy akár a frigyládáé. és a sátoré."
    És? Ez nem változtatja egyből a Bibliát műszaki dokumentációvá, fizikakönyvvé. Megmarad mint vallásos mű, amiben korabeli mértékegységek használata mellett pontosan leírnak épületeket, hordozható frigyládát, miegymást - néhol túlozva is. Én is mesélhetek autókról, hajókról, térhajlító hajtóművekről - és ezen legutóbbi csak az én fantazmagóriám gyümölcse lenne.

"De Fermat is a sejtését szavakkal írta le."
    Matematika definíciókkal, szakszavakkal - latinul. Nem Istenekről, aranylábú kislányokról ír, hanem egy tétel felfedezéséről.

"Sajnálom, de az én definicióm, itt a fórumon jobb mint a tiéd, ami nem definició, hanem törvény."
    Te az alábbiakat állítod:
    "Viszont pontosan a féltudás okozta tehetetlenség az, amikor a gravitációt csupán a tömegvonzzással azonosítjuk, elfeledkezve ugyanannak a tömegtaszító hatásáról, ami a tehetetlenséget is okozza."
    Vagyis: gravitáció = erőhatás (tömegvonzás+"tömegtaszító hatás") -> tehetetlenség

Newton első törvény az alábbiakat állítja:
    "Minden test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test vagy mező meg nem változtatja."
    ...
    "Az első törvény arra is rámutat, hogy a Nap körül keringő bolygók, mivel nem egyenes vonalú mozgást végeznek, külső erőhatás alatt kell, hogy álljanak: ez pedig a gravitáció."
    Vagyis: tehetetlenség (tömeg) -> erőhatás/gravitáció -> gyorsulás/nem egyenes vonalú mozgás

Tehát te a tehetetlenség kiváltójaként írod le a "tömegtaszító hatás"-t, Newton első törvénye pedig a tehetetlenség állapotából gravitáció révén eredezteti a nem egyenes vonalú mozgást illetve a gyorsulást.

Szóval "sajnálom", kevered itt a Gizikét a gőzekével, így a "definíciód" továbbra is bizonyítás nélküli.

"Ezt egy KFKI honlapról másolom. (Lehet, hogy az a Központi Fizikai Kutató Intézeté? Hát nem mondtam, hogy mindenki ezotéria gyanús?)"
    A kémia történelmébe (történelem!) beletartozik az alkímia, és a köré fonódó mendemondák is. Az említett cikk egy, az alkimisták által sokszor emlegetett misztikus figuráról szóló hivatkozásokat taglalja.

Ez történelem, aminek feladata a régi írások feltárása is - függetlenül attól hogy az említett mű pontos leírásokat, vagy mendemondákat tartalmaz.

"Egyetlen középkori építész sem, aki dómot alapozott, nem tudta, hogy ki, és hogyan fogja befejezni a kupoláját. Nem volt hozzá méretezési segédlet."
    Az akkori építőmestereket is képezték, a hozzá való építészeti ismeretek már megvoltak. Kis könyvajánló.