• Lada
    Azért nem árt odapillantani egy bizonyos Alice Csodaországban című filmre, mely átlépte az 1 milliárd dolláros bevételt. Az összes eddigi Harry Pottert lenyomta, pedig ha valamire tódulnak az emberek a moziba, akkor az a HP.
    Hogy miről is van szó? Cameron bácsi megérezte, hogy az eddigi bevált receptje, ami az uccsó 2 filmjénél működött - faék sztori, látványorgia és light action - már nem lesz elég (változik az ingerküszöb ugyebár), úgyhogy előhúzta a marketing-zsebéből a 3D-t.
    És itt jön vissza a képbe az Alice. Nekem alapvetően kellemes volt, de azért valljuk be, nem egy korszakalkotó, felejthetetlen movieról van szó. Mégis hogy a viharba tudott annyi pénzt összekaparni, hogy ilyen Star Wars-okat, HP-kat, Pókembereket, stb. - melyek tényleg nagy kasszarobbantók - így lealázzon a pénztáraknál (most a filmek minőségét hagyjuk figyelmen kívül)? Hol van ez annyira nézőcsalogató film?
    Szerintem nyilvánvaló a válasz: zseniális módon meglovagolta a 3D-t, gondosan figyelt az Avatar által keltett hullámokra. Innentől már csak a tömegpszichózis életbe lépése volt a döntő, és működött is - az Avatar esetében még inkább.

Én nem vitatom: Cameron remek érzékkel tudja tálalni aktuális alkotásait. Szerintem azonban amit filmesként értékelhetőt utoljára felmutatott, az a T2 volt. Jó lenne, ha a forgatókönyvírással nem erőlködne, ne kreáljon, hanem inkább keressen sztorikat, és maradjon csak rendező.