Mondjuk az IMDB-n több filmben jegyzik, mint rendezőt. Azonban meg kell valljam, ezek közül egyedül a Terminátort tartom kult filmnek, az összes többit elbaszta! Vannak filmek, amelyekhez nem szabadna hozzányúlni, újabb és újabb bőrt lehúzni róluk. Még akkor sem, ha a világon minden a pénz körül forog. Megbecstelenítette az Alient! A világ legfélelmetesebb sci-fi-horrorjából egy piff-puff lövöldözős eksön múvit csinált. Az alien addig volt félelmetes, amíg nem láttuk, hogy néz ki. Ridley Scott értette a dolgát. Aztán láttuk mi lett belőle. Az a francia faszi forgatott egy olyan iszonyúan szar harmadik részt, hogy az már tényleg "fantasztikus" film volt, a negyedik meg nókomment. Az alapkoncepciótól kezdve az egész akkora bődületes marhaság volt, mint ide Bakta.
Ugyanez történt a Predatorral. Kult film, és nem a Predator benne a főszereplő, hanem Schwarzenegger. Arról is annyi bőrt nyúznak le, amennyit nem szégyellnek. Aztán jöttek az AVP filmek. Hihetetlen meddig képesek lealacsonyítani egy sztorit.
Szóval Cameron elbaszta az Alien nimbuszát. Mi volt még? A mélység titka. Párszor meg lehet nézni, de egyáltalán nem nagy durranás. Titanic? Bő két és fél óra nyáladzás anélkül, hogy ténylegesen történne a filmben valami. Egy csomóan feldolgozták a Titanic tragédiáját, és jobb lett volna magára a tragédiára és az ahhoz vezető okokra koncentrálni, mint egy bárgyú love storyra. Ez pont olyan, mintha egy légikatasztrófáról szóló filmben az lenne a fő mondanivaló, hogy Pistikének odaveszett a plüssmackója.
Már a Terminátor 2-t sem kellett volna megcsinálni. Meg lehet nézni, hová jutott a Terminátor. Oda, ahová az Alien és a Predator. A Zs kategóriás gagyi szarok közé.
Az Avatar meg kritikán aluli szar film! Egyszerűen nem találok rá szavakat! Persze, látványos, meg minden, de a Jurassic park óta nem igazán tud meghatni a CGI. Abban már láttunk mindent. Sztori? No, az nem volt neki. Vagy ha netán mégis, akkor csak muszájból, hogy valamit köré lehessen rajzolni. Egyetlen kiszámíthatatlan fordulat, momentum vagy csavar nem volt a történetben. Az egyik jelenet után már előre tudtam, mi lesz a következőben, holott nem vagyok sem dramaturg, sem filmesztéta. Amikor a végén a parittyások legyőzik a tömegpusztító fegyverekkel és jelentős túlerőben lévő földi haderőt, nem tudtam, sírjak-e vagy nevessek. Még ma sem tértem magamhoz abból a sokkból, amit az Avatar okozott?
Akkor mégis mit tud James Cameron? Csinált egyszer véletlenül egy jó filmet. A Terminátort. Az összes többi meg egy rakás fos volt.