A FERMAT SEJTÉS története
-
forrai #557 Próbáltam publikálni, többször sikertelenül. Itt is irtam erről. Nem válaszoltak, ellenőrt se találtam.
Megértem, az én nyelvezetem nem a 20. századé, és persze, hibák is találhatók.
De nem igaz, hogy a matematika nyelve azonos! Míg ő a "végtelenről" beszél, én a "megismerhetőségről", (felírhatóságról), amiről Fermat, és szerintem még sokáig a többi tudós is.
A végtelen a matematikai számára talán egy semmitmondó jelkép, nekem meg létező valami, amit csupán nem, vagy csak részlegesen ismerhetek, de így is működik.
Nem várhatom, hogy megértsék: az irracionalitás több, mint két egész szám hányadosának felírhatósága a tizedesvessző mögött.
Vagy hogy észrevegyék: az x^3-1=0 harmadfokú egyenlet három egységgyök megoldásának kell hogy létezzen valamiféle elvi belső mechanizmusa, oka!
És sorolhatnám!
A matematika kb. a XVII. században elindult egy úton, és nem fordul már többé vissza. Kevés az energiája, nem tud szerte kalandozni. Ezért elfelejti a kisebb, figyelmeztető jeleket.
Hogy pl. 1 az nem 1*1*1? Csekélység csupán, kit zavar? Azért a piacon 1*1*1=1 lehet továbbra is, nemde?