10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• [NST]Cifu
    Nem értem a meglepődésedet. Miért kellene következetesnek lennie GRRM-nek? Ned Stark lefejezésével pont azt mutatta meg, hogy Joff korlátlan hatalma által megtehette, hogy lefejezteti Ned-et. Elviekben ugye a feketét kellett volna magára öltenie, ez volt a neki szánt sors. Joff viszont úgy gondolta, hogy példát statuál.

Samwell azért élte túl nem csak az első edzését, de mindent, mert egyfelől voltak, akik segítettek neki, másfelől pedig iszonyú szerencsés volt. Egyébként pedig ne becsüld alá Sam-et.

Tyrion maga mondta, hogy ha nem nemes családba születik, akkor kint hagyták volna az erdőben a farkasoknak. Az apja pedig épp most vallotta be, hogy a legnehezebb, önzetlen döntése az volt, hogy életben hagyja a testi fogyatékos újszülött fiát (Tyriont). Daenerys pedig több összetevőnek köszönheti az életét, ha csak maga lenne, már rég elbukott volna.

Szerint pont, hogy ez egy nagyszerű fordulat a könyvben. Ha laza hőseposzt akarok olvasgatni, ahol a főhős a leglehetetlenebb helyzetbe keveredik, aztán mégis csodásan megmenekül, akkor majdnem mindegy, melyik fantasy könyvet veszem le a polcról (Dragonlance krónikák, Drizzt do'Urden regények, de még a Warhammer Fantasy novellák többsége is ilyen). Nekem pont az tetszik, hogy nincs biztonságban egy főszereplő sem. Utálom az egysíkú regényeket, meguntam már a morálisan mindenkinél jobb főhősöket. Esendő, reális karakterek kellenek nekem, a GRRM regények pedig ezt megadják nekem. Ha valami nem tetszik bennük, az az, hogy már lassan követhetetlenül sokfelé kalandozik a történet, és ez engem zavar.