19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• AnuluWork #5405
    Amíg nem volt sorozat, a szereplők már akkor is le voltak rajzolva a könyv alapján. PL. a kártyajátékban.

• Belkar
    A könyvek alapján rajzolta de tény hogy elég sok hülyén néz ki (bár van olyan is aki pl sokkal jobban néz ki mint a sorozatban).

Viszont annyiból jó hogy sok szereplőről ez az egyetlen rajz...
  • suba53
    Van ami jópofa a Ludas Matyi színvonalán, de ezek így eléggé idiótán néznek ki.

Nem is nagyon kerestem az eredetivel való hasonlatosságokat, mert lerombolja azt az illúziót, amit a sorozat olyan jól felépített.
  • Belkar
    Az összes karakter megrajzolva :)

Vigyázat lehetséges spoilerek! (minél lentebb mész annál nagyobbak)
  • skinnyman
    lol
  • Piszkos  Fred
    A steames nickem Robb Stark.
  • G_ArchAngel #5399
    Stark-oké egy fényes korong, ezt mindenki tudja...
  • Shiwo
    G.R.R.Martin biztos

de tuti van egy-két jó memóriával megáldott fanatikus, aki szintén meg tudná (:
  • Belkar
    Ha hiszed ha nem vannak olyanok akiknek menne kapásból mind nekem is ment a fele :P
  • G_ArchAngel #5396
    Mr. Google
  • Belkar
    Na ki tudja megnevezni az összes nemesi házat?
  • Count Adyn
    xD
  • Zenszkij
    szomorúan konstatáltam hétfőn, hogy már nincs több rész, ismét várhatunk egy évet, hogy felcsendüljön a zene :(, újra haldokolni fog a topic
  • Belkar
    Nálam már jó...
  • kissssss
    nope
  • sata75
    most jó?
  • G_ArchAngel #5387
    page not found
  • gombabácsi
    http://www.thedailybeast.com/articles/2011/04/11/george-rr-martin -game-of-thrones-writers-top-10-fantasy-films.html

ott a dragonslayer :)
  • [NST]Cifu
    @Gombabácsi: Egen, Tom Clancy mellé belefér.

@G_ArchAngel: Attól tartok, hogy ebben nem értünk egyet.
  • G_ArchAngel #5384
    "Esendő, reális karakterek kellenek nekem"

Akkor ez nem a te meséd...
  • gombabácsi
    "Utálom az egysíkú regényeket, meguntam már a morálisan mindenkinél jobb főhősöket. Esendő, reális karakterek kellenek nekem, a GRRM regények pedig ezt megadják nekem."

ezek szerint csak ilyen szórakoztató regényeket olvasol
  • stargatelost
    omg
  • tugyiti
    XD kiröhög mindenkit

• Belkar

• MaRee
    Egyszer-kétszer azt is sarokba akartam vágni a vége fele
  • Shiwo

Dan Abnett-nek a "Gaunt szellemei" warhammer 40k sorozata hasonló, bár az scifi, de ott is hullanak rendesen a szereplők
  • [NST]Cifu
    Nem értem a meglepődésedet. Miért kellene következetesnek lennie GRRM-nek? Ned Stark lefejezésével pont azt mutatta meg, hogy Joff korlátlan hatalma által megtehette, hogy lefejezteti Ned-et. Elviekben ugye a feketét kellett volna magára öltenie, ez volt a neki szánt sors. Joff viszont úgy gondolta, hogy példát statuál.

Samwell azért élte túl nem csak az első edzését, de mindent, mert egyfelől voltak, akik segítettek neki, másfelől pedig iszonyú szerencsés volt. Egyébként pedig ne becsüld alá Sam-et.

Tyrion maga mondta, hogy ha nem nemes családba születik, akkor kint hagyták volna az erdőben a farkasoknak. Az apja pedig épp most vallotta be, hogy a legnehezebb, önzetlen döntése az volt, hogy életben hagyja a testi fogyatékos újszülött fiát (Tyriont). Daenerys pedig több összetevőnek köszönheti az életét, ha csak maga lenne, már rég elbukott volna.

Szerint pont, hogy ez egy nagyszerű fordulat a könyvben. Ha laza hőseposzt akarok olvasgatni, ahol a főhős a leglehetetlenebb helyzetbe keveredik, aztán mégis csodásan megmenekül, akkor majdnem mindegy, melyik fantasy könyvet veszem le a polcról (Dragonlance krónikák, Drizzt do'Urden regények, de még a Warhammer Fantasy novellák többsége is ilyen). Nekem pont az tetszik, hogy nincs biztonságban egy főszereplő sem. Utálom az egysíkú regényeket, meguntam már a morálisan mindenkinél jobb főhősöket. Esendő, reális karakterek kellenek nekem, a GRRM regények pedig ezt megadják nekem. Ha valami nem tetszik bennük, az az, hogy már lassan követhetetlenül sokfelé kalandozik a történet, és ez engem zavar.
  • QuippeR
    Nednek balszerencséje volt, hogy Joff az a vérengző állat, aki. senki nem akarta Nedet lefejezni, csak ő. viszont nem is kiáltotta volna ki magát Robb észak királyának, ha nem fejezik le az apját, és Joff élete is sokkal egyszerűbb lenne. Martint általában ezért szeretik az olvasók, mert végigviszi a következményeket, akár a hősök, akár az antihősök cselekedeteiről beszélünk. ezt tartják az írásában reálisnak.
  • trident
    Tiszteletben tartom a véleményed.:)
    A morál még morál marad, mert egy főhős meghal. "Csupán" egy olyan világot látunk, ami a mi szemünkkel gyakran elfogadhatatlan.

A GOT világában az erkölcs is másabb.

De ettől még a morális jó morális jó marad és a kegyes kegyes.

Személy szerint én szemlélő vagyok, ez egy "mese". (Off. A mai Európa is ezért van cocijális válságban, mert mi "túl civilizáltak" vagyunk megérteni: vannak akik a mi erkölcsünkre és morálunkra vastagon tesznek és kihasználják ezt a "gyengeséget").
  • G_ArchAngel #5374
    A durva és céltalan nem ugyanaz.
    R.R. Martin nagyon sok hibát követ el, ha egyesek szerint pont valósághűbbé akar tenni egy fantasy környezetet.
    Samwellnek az első edzést nem kellett volna túlélni ezek szerint. Tyrion és Bronn már halott lenne. Daenerys úgyszintén.
    Vagy akkor ez mégis fantasy, ahol páran, akik életképtelenek lennének bizonyos helyzetben, megmenekülhetnek, holott a valóságban ez képtelenség lenne, de Eddard Stark fejét vágjuk le, mert ez így tükrözi a valóságot?
    Következetesség az konvergál a zéróhoz.
  • G_ArchAngel #5373
    "Ha tanmesét szeretnél, akkor kategóriát tévesztettél."

Légyszíves sorold a hasonló tanmeséket a fantasy irodalom kategóriájából.
    Itt ez a rengeted hely, az SG-n nincs karakterkorlát, bizonyára nagyon ismered ezt a kategóriát, így örömmel várom a listádat.
  • picket
    Ez szórakoztató irodalom (tévésorozat, mert ez nem a regény topikja) felnőtt embereknek, akiknek remélhetőleg kialakult, egészséges erkölcsi érzékük van (sokszor pont erre épít az író, ezzel sokkol). Ha tanmesét szeretnél, akkor kategóriát tévesztettél.
  • QuippeR
    azért manapság nem hinném, hogy egy fantasy könyvekben magát otthon érző embernek az jut a műfajról eszébe, hogy a naív hősök az ideális világban hősies dolgokat tesznek. a kezdet se így nézett ki (Tolkien sem így írt), és bár egy ideig valóban tudtak sikert elérni ilyen könyvek, évtizedek óta nem ez a fantasy fősodor, hanem sokkal durvább, véresebb, kegyetlenebb könyvek érnek el sikereket sorra.

egy Black Army, Malazan Book vagy First Law sorozatot olvasva akinek az jut eszébe, hogy amik itt történnek, azok az élet helyes útját mutatják meg, annak elmeintézetben a helye.

(persze felnőtteknek szóló könyvekről beszélek, nem a YA -young adult- korcsoportos regényekről. azok még azért romantikusabb világképpel rendelkeznek.)
  • Shiwo
    "Miért kellene akárkinek is a barátait támogatni, betartani a törvényt vagy egyenes gerinccel élni, ha az semmire nem vezet?"

Martinnak valószínűleg ugyan ez járt a fejében, nem azt mutatja be egy fantasy környezetben, hogy milyennek kellene lenni egy ideális világnak, hanem a véres valóság könyörtelenségét.. és pont ez teszi a könyveit érdekessé...

nem a tipikus hiba nélküli hősök győznek a gonosz felett mese... az teszi valóságossá, hogy az ember belegondol, és rájön, b@zzeg, a való világban is kábé így járna, aki erkölcsös, azt átb@sszák, aki gyenge azt kihasználják, eltapossák... akár mennyire is szépítjük, a valóság sem sokkal jobb, van rajtunk elég élősködő.. Martin csak azt ülteti át fantasy világba, ahogy a világ működését látja.. felfoghatod úgy is, hogy görbe tükröt tart a világ elé
  • MaRee
    Én ugyan ezt éreztem a harmadik könyv után.
  • sata75
    LOL
    ez így reggel fáj kicsit:)
  • RatBaG #5367
  • G_ArchAngel #5366
    Privát vélemény:

Most kezdtem újra a könyveket és eljutottam Robert halálához.
    Itt ismét elfogott az az érzés, hogy nem folytatom.
    G.R.R.M. akármit tesz, nem fogja tudni túllicitálni az első könyvet. Se a Vörös Nász, se ami később történik nem ér fel Eddard Stark kivégzésével.
    Mondhat akármit az író az interjúk alatt, de morálisan nagy hibát követett el.
    Alapvetően azt az embert ölte meg, amely a hétköznapi ember számára az erkölcsi példakép volt.
    Egy hőst, egy apát, egy barátot, aki egyenes akart lenni, a legjobbat akarta mindenkinek (értsd, esélyt adott volna a Lannistereknek, hogy elhagyják Westerost, míg Stannis kivégzete volna őket)
    Alapvetően ez a szakasz azt mutatja be, hogy a morálisan gyengék, önzők, gyávák, hataloméhes törvényszegők vagy kerülők sokkal előbbre jutnak.
    Ha egy milliók által olvasott könyv, nézett sorozat ezt mutatja be, akkor miért köpködünk a politikai vezetőinkre? Azok is csak Pókok, Kisujjak, Frey és Tywin-ok...
    Ezek az emberek maradnak a felszínen, az ő életük teljesedik be, számukra elérhető a siker.
    Miért kellene akárkinek is a barátait támogatni, betartani a törvényt vagy egyenes gerinccel élni, ha az semmire nem vezet?

Egyszerűen szörnyű ez a rész, amikor az ember tudja, hogy az, aki mindent megtett egy országért, annak polgáraiért, családjáért, barátjáért, de még az ellenségeinek is esélyt adna a visszavonulásra, mindezért az életével fizet.
    Én ezért is vontam meg a vállam a Vörös Násznál, nem tudtam sajnálni azokat, akiket a bosszú hajt és nem a legbékésebb megoldásra törekvés.
    Ez személyes vélemény, de innentől már morálisan ellaposdik a sorozat számomra és csak egy átlagos fantasy lesz.
  • kill3r21
    Magyarul is komoly a 3x9 vége...:D
    Elég jól sikerült a szinkron....
  • RatBaG #5364
    baszki, ez tényleg ő! :DDD