A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
G_ArchAngel #5366 Privát vélemény:
Most kezdtem újra a könyveket és eljutottam Robert halálához.
Itt ismét elfogott az az érzés, hogy nem folytatom.
G.R.R.M. akármit tesz, nem fogja tudni túllicitálni az első könyvet. Se a Vörös Nász, se ami később történik nem ér fel Eddard Stark kivégzésével.
Mondhat akármit az író az interjúk alatt, de morálisan nagy hibát követett el.
Alapvetően azt az embert ölte meg, amely a hétköznapi ember számára az erkölcsi példakép volt.
Egy hőst, egy apát, egy barátot, aki egyenes akart lenni, a legjobbat akarta mindenkinek (értsd, esélyt adott volna a Lannistereknek, hogy elhagyják Westerost, míg Stannis kivégzete volna őket)
Alapvetően ez a szakasz azt mutatja be, hogy a morálisan gyengék, önzők, gyávák, hataloméhes törvényszegők vagy kerülők sokkal előbbre jutnak.
Ha egy milliók által olvasott könyv, nézett sorozat ezt mutatja be, akkor miért köpködünk a politikai vezetőinkre? Azok is csak Pókok, Kisujjak, Frey és Tywin-ok...
Ezek az emberek maradnak a felszínen, az ő életük teljesedik be, számukra elérhető a siker.
Miért kellene akárkinek is a barátait támogatni, betartani a törvényt vagy egyenes gerinccel élni, ha az semmire nem vezet?
Egyszerűen szörnyű ez a rész, amikor az ember tudja, hogy az, aki mindent megtett egy országért, annak polgáraiért, családjáért, barátjáért, de még az ellenségeinek is esélyt adna a visszavonulásra, mindezért az életével fizet.
Én ezért is vontam meg a vállam a Vörös Násznál, nem tudtam sajnálni azokat, akiket a bosszú hajt és nem a legbékésebb megoldásra törekvés.
Ez személyes vélemény, de innentől már morálisan ellaposdik a sorozat számomra és csak egy átlagos fantasy lesz.