A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
Van "szükséges kegyetlenség?" :D
Aztán "Arya listáján olyanok vannak akik elég erősen bűnösök." - most csak így hirtelen, Ilyn Payne? Ha a hóhérokat megölnék azért, mert megölnek valakit (például felakasztana/gázkamrába rakna valakit, ahogy indítványozod), az eléggé kontraproduktív lenne, valószínűleg.
Ha pedig a Kutya - ahogy írod is - úgy gyilkos, hogy "parancsot kapott rá a törvényes urától", akkor Arya megintcsak micsoda? Mondod, hogy igazságszolgáltatásból, de ez egyszerűen nem igaz. Semmilyen törvény nem hatalmazza fel erre, tehát önbíráskodik, nem igazságot szolgáltat. De azt is írod, "igen kevés az esély a törvényes ítéletre", ez tény, akkor viszont Lord Frey tette is más színt kap, hiszen ha ő nem tesz semmit, akkor Robbot soha, senki nem üti meg azért, mert megszegte a szavát, nemde?
Ha már ezt nézzük, számomra egyetlen, úgy-ahogy elfogadható emberölés létezik, az önvédelem. Azonban nem a lényegen lovaglunk. A dolgok fekete-fehér értelmezésének a problematikájára úgy tudtam effektíven rávilágítani, hogy csavartam egyet a dolgon és fehér-feketét alkalmaztam.
Vitatható módon?
Persze, nagyon is jól teszed, hogy vitatod!
...ettől kezdve viszont mi akadályoz meg abban, hogy a "másik oldallal" pontosan ugyanígy bánj?
Lényeg a lényeg, a többség tettével lehet egyetérteni vagy nem egyetérteni, de a szándékuk így vagy úgy, de "igazolható".
Ezen a ponton nem kéne már húznom a fonalat, de visszatérve Joffreyra, azt mondod, "hiányzott a nevelő szándékú saller", ez viszont megint arra mutat rá, hogy a pöcsfej nyilvánvaló bűnössége nem kizárólag magától való, eredendő gonosz. Kicsit hasonló értelemben, ahogy ha egy kutya is, ha megtámad valakit, a gazdáját meszelik el.