19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• Hunor88
    :D Szücsyyy
    Neked ki a kedvenced?
  • szucsy89
    Bran, bemegy az ellen fejébe és megöli magát :)
  • Sir Quno Jedi
    A fejet lovagot bezzeg nem zavarná egy ilyen aprócska sérülés... :D
  • Hunor88
    Meg a hegy nagyon buta. Nem jut eszembe a neve, aki kimentette Tyriont Arryn völgyéből. Na ő szétkapná.
  • Belkar
    Hát azért a hegy nem olyan nagy harcos azért. Jó persze erős de ahogy már valaki mondta elég lassú.

Elég sok nevet fel lehetne sorolni akik legyőzhetnék; Jaime, Oberyn Martell, Garlan Tyrell, Barristan Selmy (ha kicsit fiatalabb lenne) meg aztán ott vannak azok akiknek Valyriai acél kardjuk van; Lyn Corbray, Jon Snow stb.

De egyébként szerintem egyértelműen Jaime volt a legjobb harcos Westeroson mielőtt levágták a kezét.
  • bega82
    Hát ja, csak a sárkányokkal lenne esélyük. Mondjuk rájuk gyújtani a várakat. :D
    Mert anélkül b*szhatják a Makulátlanok a harci skilljüket! :S
  • Sir Quno Jedi
    Ez egy jó trükk és 1x el is tudod játszani olyanokkal, akik erre nem készültek fel. És azután? Ez feltételezi, hogy idióták az ellenfeleid és ők támadnak. Azonban a dolog fordítva van, ők terpeszkednek a jól megépített váraikban, te meg ostromgépek nélkül dekkolsz kint a mezőn. Ha valamibe belekezdesz, kimennek a lovasok, itt-ott lecsapnak, aztán visszaügetnek, nincs senki aki utolérje, vagy akadályozza őket. A sárkányok meg lutri.
  • Hunor88
    Hodor :D
  • Hunor88
    Már én is kezdem azt hinni, hogy ő valójában jó.
    #5002: De Arya még csak egy gyerek, aki inkább vakmerő, mint tudatos + ami vele történt azután csoda, hogy nem őrült meg. Gondoljunk a többi karakterre, Jon amikor meghalt az apja majdnem lefejeztette magát, a többieknek pedig nem kellet annyi "rosszat" végignézni mint neki.
    #5010: Arya csak egy gyerek, még mi sem tudunk megbocsátani apróságok miatt, akkor ő?
    Meg a vérfertőzés szerintem nem olyan komoly. Elég sokáig volt ilyen vérfertőző házasság, és az elején nem nagyon okozott problémát. Ez így volt a "valódi" történelemben is.
    #5018: Majd a vak Aemon csinál gyerekeket :D (él még?)
    #5027: Jeeee egyik kedvenc filmem, kb minden hónapban megnézem, mint a Gyűrűk urát :D :D
  • Shiwo
    lassú, de nem öreg, és iszonyat szívós.. nem fárad úgy el, mint az első évadban a csóka, elég tapasztalt ahhoz, hogy sarokba szorítsa az ellenfelet és elég, ha egyszer talál el valakit... mondjuk a sorozatban nem jön ki annyira a nyers brutalitása
  • Daffit
    Arya :D
  • AnuluWork #5031
    Chuck Stark? ;)
  • bega82
    Igen, ő eléggé esélyes. De lehet, hogy nagyon lassú, nem? Mondjuk egy Syrio Forel vs. Gregor? Vagy az túl abszurd?
  • Shiwo
    a Hegy
  • bega82
    Szerintetek 1-1-ben ki a legkeményebb az egész bandából?
  • Caliph
    lovasroham vs könnyű gyalogság a Rettenthetetlen című filmben

• Narxis
    Nem azt mondták a sorozatban, hogy az a 2000 zsoldos mind lovas?
  • mikromanus
    "Egy nehéz páncélos lovag csapat rohamát nem tudnák megállítani, a lovasroham pedig elsöpörné őket percek alatt. "

Kis upgrade-re lehet szükségük lesz, de lovasság ellen fegyelmezett sé harcedztett gyalogsággal (lándzsásokkal) menni nem feltétlen öngyilkosság. Nagyobb pajzsok, meg némi vértezet a hűvösebb éghajlatra és a lovasroham szépen szétkenődik a pajzs és lándzsafalon. Mondjuk az oldalukat védeni kell a gyalogosoknak, de önmagában a lovasság már a római időkben sem volt hatékony a pajzsos-lándzsás légiókkal szemben. A kis könnyű vértezet a durva napsütötte tájakra való. A hős lovagok iylen terepen megfőnek. Westeroson kell majd némi melegebb hacuka és komolyabb védelem a gyalogosoknak.
  • PrasCo
    Jó, nem vitatkozom, még azt hiszitek, hogy flémelni akarok. :)
    Ha valaki ketchuppal szereti a pizzát, egye úgy.
  • Narxis
    Szerintem eleve nehezen jön át a nincs jó meg rossz duma mert ezt mindenki a könyv alapján mondja és el is hiszem neki de itt a sorozatban mindenki érzi, hogy ki az akinek talán van lelkiismerete vagy sem, könnyű is mert csomó dolog nincs benne a könyvből. Arya megvédte a vadidegen csávót, a Jamie-t kísérő nőnek is elég igazságos elvei vannak, csak végső esetben öl és mindenáron teljesíteni akarta azzal amivel megbízták. Joffrey tett valami jót? Vagy az anyja? Vagy a nagyapja?

Vannak szürke emberek, de vannak érzésre jók is és rosszak is a SOROZAT alapján. Nyilván senki sem akar itt jogászkodni vagy erkölcsrendészkedni, sztem mindenki az érzésére hallgat.
  • mijki
    Daenerys szerintem ott is hagyhatja a makulátlanokat Essos-on. Egy nehéz páncélos lovag csapat rohamát nem tudnák megállítani, a lovasroham pedig elsöpörné őket percek alatt. Főleg ha még melléjük vesszük az íjpuskásokat, amik szerintem azt a pajzsot még nagyobb távolságból is átütik. A Makulátlan harcmodor elavult Westeros földjén. Szerintem.
  • mikromanus
    A szavakon lovagolsz, de a tény tény marad. Joff csak azért kegyetlenkedik, mert megteheti és mert élvezi. A nagyapja se kevésbé kegyetlen, de (legalábbis amiről tudunk) nem a kegyetlenségért és a szenvedés látványáért olyan amilyen, hanem eszközként tekint rá. Semelyik se "jó". A különbség annyi, hoyg Joffot mindenkit elidehenít magától és ha gyengül a hatalma (és nagypapi nem áll mögötte a családja teljes hatalmával), akkor jó eséllyel kifilézik előbb-utóbb. A Lannisterek meg jelenleg a leghatalmasabb házak közt szerepelnek (vagy inkább a legbefolyásosabbak jelenleg). Lehet szemét alakoknak tartják őket, de a szavuknak súlya van. joffban amolyan "veszett kutya" tipus. Kiszámíthatatlan és jobb nem a közelében lenni :D

Arya listája lehet vitatható, de tetteiben hol látsz te mást mint jogos önvédelmet? Picit tán felületes vagyok, de ölt már meg valakit úgy hogy az nem önvédelem volt? (Mondjuk volt 3 neve épp amit beváltott... )

Ilyn Payne meg jó sokat szolgálta Tywint, így jó eséllyel volt pár olyan tette is ami miatt kiérdemelné ő is a saját szolgálatait ha képzavaros lehetek. A Hegynek is volt 1-2 túlkapása. Persze paramncsot teljesített, de van amire ez nem mentség.
  • Belkar
    Na én akkor vágom a falhoz a könyveket amikor ráteszi a plöttyedt s***ét a vastrónra
  • Count Adyn
    Már ha ő az egyetlen Targaryen, ezt nem tudjuk biztosra:) No meg amit mágia vett el azt vissza is adhatja a mágia, amiből egyre több lesz ahogy haladunk előre ugye^^
  • [NST]Cifu
    Lord Frey: Ne hagyjuk ki a tényezőből, hogy a Frey háznak rengeteg gyermeke van (láttuk is), és egy részük be is van házasodva mindenhova (Boltonok és Lannisterek már említett példák). Tehát a Frey házat nem lehet félvállról venni, még ha csak a kisebb házak közé is tartozik.

Ami Lord Frey vendégmarasztalását illeti, erre volt utalás az első évadban, és itt láthattuk ahogy Robb-ék sót és élelmet vesznek maguknak. Ez az, amit most emlegetnek, hogy a vendégek biztonságát korábban garantáló jelképes tett nem sokat jelent. Csak ahogy említve is volt Robb már megszegte a szavát.

Joff és Cersei: Én két dolgot emelnék ki. Cersei többször is emlegette, hogy a gyermekeinek él. Valószínűleg azonban rossz anya, inkább foglalkozott a hancúrozással, mint a gyermekeivel. Meg kell jegyezni, hogy Tommen-ről és Myceráról vajmi keveset tudunk a sorozatban.

Draeneys és a serege: Hogy van-e elegendő serege a sárkánykirálynőnek? Nos, legyen mondjuk 10000 Unsullied katonája, és mondjuk 2000 zsoldosa. A baj az, hogy ezek a számok még mindig elég szerények, ha Westeros meghódítására készül. Pláne, hogy az Unsullied-eknél nem láttunk komolyabb fegyverzetet. Nagy számú gyalogság, de nem több, ezt jegyezték meg a zsoldosok is, se lovasság, se íjászok. Ezt pótolja valamennyire a zsoldosok érkezése. Van viszont két komoly probléma. Az egyik az, hogy miként fog ez a sereg eljutni Westerosra? Ehhez szép kis flottára lenne szükség. Ilyenje pedig nincs jelenleg.

A másik komoly kérdés, hogy mi lesz, ha eljutnak Westerosra. Az Unsullied-ek csak a saját harcmodorjukat ismerik, és valószínűleg a Second Sons sem nagyon harcolt komolyabb kvalitást képező sereg ellen. Vagyis akárhogy is nézzük, bármennyire is szép ez a sereg, még mindig kevés önmagában ahhoz, hogy meghódítsák Westerost.

Itt jön képbe egy már szintén említett dolog: vajon ha Westerosra érkezik, a hajdani nagyurak közül hány olyan akad, aki nem ellenségként, hanem barátként fogadja a Targaryen-eket. Erre építhetnek adott esetben.

Van viszont egy még komolyabb probléma. Draeneys meddő lett elviekben a boszorka átka miatt. Vagyis ha trónra is kerül, a három sárkány ide vagy oda, de nem lesz mostani tudásunk szerint vér szerinti utódja...
  • PrasCo
    Van "szükséges kegyetlenség?" :D
    Aztán "Arya listáján olyanok vannak akik elég erősen bűnösök." - most csak így hirtelen, Ilyn Payne? Ha a hóhérokat megölnék azért, mert megölnek valakit (például felakasztana/gázkamrába rakna valakit, ahogy indítványozod), az eléggé kontraproduktív lenne, valószínűleg.
    Ha pedig a Kutya - ahogy írod is - úgy gyilkos, hogy "parancsot kapott rá a törvényes urától", akkor Arya megintcsak micsoda? Mondod, hogy igazságszolgáltatásból, de ez egyszerűen nem igaz. Semmilyen törvény nem hatalmazza fel erre, tehát önbíráskodik, nem igazságot szolgáltat. De azt is írod, "igen kevés az esély a törvényes ítéletre", ez tény, akkor viszont Lord Frey tette is más színt kap, hiszen ha ő nem tesz semmit, akkor Robbot soha, senki nem üti meg azért, mert megszegte a szavát, nemde?

Ha már ezt nézzük, számomra egyetlen, úgy-ahogy elfogadható emberölés létezik, az önvédelem. Azonban nem a lényegen lovaglunk. A dolgok fekete-fehér értelmezésének a problematikájára úgy tudtam effektíven rávilágítani, hogy csavartam egyet a dolgon és fehér-feketét alkalmaztam.
    Vitatható módon?
    Persze, nagyon is jól teszed, hogy vitatod!
    ...ettől kezdve viszont mi akadályoz meg abban, hogy a "másik oldallal" pontosan ugyanígy bánj?

Lényeg a lényeg, a többség tettével lehet egyetérteni vagy nem egyetérteni, de a szándékuk így vagy úgy, de "igazolható".
    Ezen a ponton nem kéne már húznom a fonalat, de visszatérve Joffreyra, azt mondod, "hiányzott a nevelő szándékú saller", ez viszont megint arra mutat rá, hogy a pöcsfej nyilvánvaló bűnössége nem kizárólag magától való, eredendő gonosz. Kicsit hasonló értelemben, ahogy ha egy kutya is, ha megtámad valakit, a gazdáját meszelik el.
  • Daffit
    Volt már?
  • mikromanus
    Joff nem őrült csak selejt. Túl korán túl nagy hatalmat kapott és nem került a helyére egy-két nevelő szándékú saller amikor szükséges lett volna. Ettől nem beszámíthatatlan és nem őrült. MAnapság az ilyet ugyanúgy börtönbe vagy gázkamrába/akasztófára küldenék államtól függően, mint a többi gyilkost. Nem azért kegyetlen mert szükséges, hanem mert élvezi. Mellette persze gyáva is.
    Arya listáján olyanok vannak akik elég erősen bűnösök. Középkori viszonylatban max azért nem kivégzés lenne a büntetésük mert nemesek, de attól még ugyanúgy gyilkosok (a csiklandozó és barátai haramiák és gyilkosok, Joff és Cersei felelős Ned haláláért, a Kutya is gyilkos, bár ő többnyire parancsokat követett csak a törvényes uraitól. ). Különben se szórakozásból ölné meg őket ha tehetné, hanem igazságszolgáltatásként/bosszuból. A többségüknél igen kevés az esély a törvényes ítéletre. Így azért valamilyen szinten igazolható a szándéka.
  • Shiwo
    szerintem nagyobb probléma, hogy túl el lett kényeztetve, kiskorától kezdve azt tehetett, amit akart, apja nem törődött vele, inkább elment vadászni vagy vedelt, anyucikának a szeme fénye, nagypapi meg nem volt a közelben, hogy leb@sszon neki néha egy jó nagy pofont, valszeg soha senki nem kért számon rajta semmit...

s elég sok idióta van a valóságban is, aki nem vérfertőzésből származik, mégis max csak azért nem ekkora kretén, mert nincs teljhatalma...

• Belkar
    Hát valahol a 2 között van ezért is nem jó ezeket a D&D-s sémákat ráhúzni ilyen bonyolult karakterekre :)
  • Shiwo
    Tyrion lawful natural ? áh.. Chaotic Good.. alapvetően hedonista, az apján kívül sz@rik mindenkire, rá is max azért nem, mert fél tőle, de azért feszegeti a határt.. viszont alapvetően jó jellem
  • MaRee
  • PrasCo
    Joff vérfertőző kapcsolatból született, feltehetőleg agyilag nincs rendben. Ma az ilyent nem lecsuknák, hanem kényszergyógyezelésre küldenék. Még azzal is lehet tehát érvelni, hogy "nem tehet róla!"
    Aryának egyébként dettó elég kemény oka van zabosnak lenni, ha azt oknak tekintem, hogy "gyermekkori traumaként" állatkerti simogatók részére előállított tápszer-granulátumot csináltak a családja szignifikáns hányadából. ...viszont ha az érmét megfordítom, neki nincs olyan elmebaja, amire ráfoghatnánk, hogy nem saját akaratából cselekszik. Azaz szimplán nem _akar_ megbocsátani, nem arról van szó, hogy nem tud. Ebből a nézőpontból viszont ez max. egy gyengébb enyhítő körülmény.

...félreértés ne essék, kettejük közül még mindig nem a lánynak kevernék le egy k*rva nagy parasztlengőt (és nem csak azért, mert [fegyvertelen...] nőt nem ütünk meg :D ), egyszerűen csak próbálok rávilágítani arra, hogy ilyen "tolkien-i értelemben vett" jó ill. gonosz fogalmakat már két évaddal ezelőtt hátra kellett volna hagyni a sorozattal kapcsolatban. Azt hiszem.
    Véleményem szerint legfeljebb olyan szereplők vannak, akikkel az ember könnyebben ill. nehezebben azonosul, empátiájától és szocializáltságától függően. De ez a "jó" meg "rossz"-duma nekem valahogy nem fekszik. Mi a jó, mi a rossz? Büntetőjogi értelemben beszélünk, vagy "közerkölcsi" értelemben? Akár előbbi, akár az utóbbi, melyiket vesszük alapul, a könyv kvázi-középkori rendszerét, vagy némileg anakronisztikus módon a saját keretünket próbáljuk ráerőszakolni a könyv világára?

Nem mintha olyan baromi lényeges kérdések lennének egyébként ezek, egyszerűen csak szerintem ha ilyen szinten egyszerűsítünk (és általánosítunk), nem pedig az egyes személyiségek adott reakcióit nézzük a felmerülő helyzetekre, akkor egyáltalán nem meglepő néhány lentebbi komment, hogy "unalmas", meg "vontatott", meg "l*fasz sem történik", meg "Barátok közt", meg "megdöglenek a jók."
    Nem, emberek halnak meg, akiket emberek ölnek meg. De az ok-okozatok mindig/többnyire fennállnak. Hegy meg Joff-féle aberrált sorozatgyilkosokból aránylag kevés akad a sztoriban.
  • bega82
    Bizony. Mindenkinek ölnie kell néha... mert az éj sötét, és tele van iszonyattal!
  • Narxis
    Ne szidd a sorozatfüggőséget.
  • DasIsFuck
    most miért?
    szerintem ha lehet "jó" karaktereket mondani azok pont arya vagy tyrion lennének.
    ez meg egy olyan világ ahol ölsz vagy téged ölnek meg.
    jofrey-val összehasonlítani meg kicsit durva szerintem.
    na az tényleg gonosz mert az csupán élvezetből teszi azt amit tesz.
    Szerintem a kettő közt van különbség.
  • gombabácsi
    a jelenséget szidom hogy az emberek sorozatfüggők :)
    a trónok harca amúgy tényleg jól kitalált dolog, de szinte biztos hogy ez is lufiként fog kidurranni sajnos
  • DasIsFuck
    én nem olvasom a könyvet így a sorozatot csak magába itélem meg az alapanyagot meg különválasztom a sorozattól.
    a többi meg már csak annak a része h kinek szorít az ember és kiket szar telibe.
  • DasIsFuck
    meg, az első évad után nem bírtam azt tovább nézniXD
  • bega82
    http://hogyvolt.blog.hu/2013/06/04/tronok_harca_3x09_a_castemere-i_esok

"George RR Martin, elmész te a picsába."