A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
Nem használom a válasz-gombot, mert lentebb ment a diskurzus róla, de én pl. nem tüntetném fel _kizárólag_ negatív színben a filmbeli változtatásokat. Az egyik ok teljesen személyes, így ugyanis tartogatnak egy plusz élvezeti faktort a sorozat ismeretlen húzásai (már annak, ugye, aki ezen nem a kefét rágja :D ), tehát nem pusztán "másodjára olvasom a könyvet", másfelől így olyan kiváló dolgokkal szembesülhetünk, amit pl. alant valaki épp negatívumnként említett: ahogy Arya Tywin alatt szolgál pölö: a sorozat legzseniálisabb jelenetei között tartom őket számon, feszültséggel, dialógusokkal, színészi játékkal, megjelenéssel, úgy cakk-un-pakk.
A támadásokat sem értem olyan tekintetben, hogy attól, hogy a sorozat esetleg más, a könyv semmivel sem kevesebb - legalábbis, én nem láttam, hogy Martin átírta volna utólag a könyveit a film miatt. :) Azt szoktam minden ilyen adaptációra mondani (legutóbb pl. az új Tüskevár film kapcsán), hogy azok elkészültével csak gazdagabbak leszünk: akinek nem tetszik, nincsen rászorítva, hogy megnézze, maradhat az eddigieknél, aki pedig nyitott, egy új alkotást kap az arcába.
Végsősoron, véleményfüggetlenül amúgy sem lehet mást/bölcsebbet(?) tenni az elfogadáson - és az élvezésen - felül.