19495
10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• stargatelost
    Nem gond, ha meglepetést okoznak, pl. Dany szála a második évadban érdekes volt a sárkánylopással, ami ugye nem történt meg a könyvben, de a Tywin és Kisujj - Arya jelenetekről nagyon lerítt, hogy csak azért van bent, hogy többet szerepeltessék a két színészt, és ne kelljen újabb egy-két epizódos mellék-mellék karaktert szerepeltetni. Amit persze meglehet érteni, a nézőnek így is nehéz dolga van a rengeteg szereplővel (nekem is az volt, amíg el nem olvastam a könyveket), de ez mégse meglepetés, hanem kényszermegoldás, ami rossz szájízt hagy maga után, legalább is nálam.
  • Shiwo
    pedig lehet pont azért nem árt, ha eltér kicsit a dolog, mert akkor tudnak meglepetést okozni, nem teljesen kiszámítható a dolog... meg azért 100%-ban nem lehet egy könyvet visszaadni, a belső monológok, gondolatok, satöbbi egyszerűen nem megoldható egy filmben, hacsak nem tömik tele narrációval... egy filmben / sorozatban ugyanezt a cselekedetekkel, testbeszéddel, beszéddel tudják csak visszaadni... már ha vissza tudják adni egyáltalán
  • Belkar
    Számomra azért jelentett kisebbfajta csalódást a második évad mert én egy adaptációtól nem azt várom el hogy hozzáadjon az eredeti művekhez hanem hogy egy az egyben megvalósítsa azt. Mert ugyebár olvasás közben mindenki elképzeli magában a történéseket és ez rendben is van de azért vásznon látni mindezt egészen más.

Az igaz hogy a kibővítés nagyon jól is elsülhet nekem például van ezer ötletem miket lehetne belevinni a sorozatba (Ned álma a Tower of Joy-ról, Robert meg Rhaegar végső harca, Suttogó Erdei csata) amikről a könyvben csak hallunk de sajnos ezeket valószínűleg soha nem fogjuk látni.
  • 38tibi38
    Amint tudom, beszerzem. :) Addig is be kell élnem az első évaddal.
  • stargatelost
    Na az ilyenek miatt érdemes elolvasni a könyveket :) Ott nincs ilyen zavar/kavarodás, mert nagyon sokszor el vannak ismételve a dolgok. És részletekbe menően :) Sorozatban meg csak megemlítik, vagy egyszer elmondják, aztán annyi. Első évad újranézése helyett én a könyv elolvasását javasolnám
  • Evoluti0N
    Számomra az volt a fura, h bizonyos beszédek/párbeszédek mennyire jobban meg vannak írva a sorozatban, mint a könyvben. Pl. az első évadban, amikor Tyrion "megvallja bűneit" Sasfészekben, ott is a szöveg, amit lenyom a sorozatban sokkal jobb, mint amit a könyvben mond.
  • PrasCo
    Nem használom a válasz-gombot, mert lentebb ment a diskurzus róla, de én pl. nem tüntetném fel _kizárólag_ negatív színben a filmbeli változtatásokat. Az egyik ok teljesen személyes, így ugyanis tartogatnak egy plusz élvezeti faktort a sorozat ismeretlen húzásai (már annak, ugye, aki ezen nem a kefét rágja :D ), tehát nem pusztán "másodjára olvasom a könyvet", másfelől így olyan kiváló dolgokkal szembesülhetünk, amit pl. alant valaki épp negatívumnként említett: ahogy Arya Tywin alatt szolgál pölö: a sorozat legzseniálisabb jelenetei között tartom őket számon, feszültséggel, dialógusokkal, színészi játékkal, megjelenéssel, úgy cakk-un-pakk.
    A támadásokat sem értem olyan tekintetben, hogy attól, hogy a sorozat esetleg más, a könyv semmivel sem kevesebb - legalábbis, én nem láttam, hogy Martin átírta volna utólag a könyveit a film miatt. :) Azt szoktam minden ilyen adaptációra mondani (legutóbb pl. az új Tüskevár film kapcsán), hogy azok elkészültével csak gazdagabbak leszünk: akinek nem tetszik, nincsen rászorítva, hogy megnézze, maradhat az eddigieknél, aki pedig nyitott, egy új alkotást kap az arcába.
    Végsősoron, véleményfüggetlenül amúgy sem lehet mást/bölcsebbet(?) tenni az elfogadáson - és az élvezésen - felül.
  • Evoluti0N
    Két oka volt, h elindultak a falon túlra. Az egyik a feltámadt tagjai az éjjeli őrségnek, ami azért nem mindennapi dolog :), a másik pedig, h megtalálják Benjen-t (Jon nagybácsiját). Ahol Sam találkozott Szegfűvel az nem egy falu volt, hanem egy Caster nevű emberke háza, aki saját lányait vette el feleségül.
  • 38tibi38
    Köszi! Hát így már világosabb. :D Azt hiszem megnézem az első évadot még egyszer. Van pár dolog még amit elfelejthettem. Ja igen, egy valamit kihagytál: Miért indultak a falon túl Jon és még jó páran? Amolyan felderítés? Mielőtt a vadakkal találkoztak, azt hiszem voltak egy faluban, ahol Sam találkozott egy szegfű nevű lánnyal.
  • Evoluti0N
    Ja és Félkezű, nem Félkarú ha jól emlékszem :D. Nem hiányzik a teljes karja azt hiszem :D
  • Evoluti0N
    Szépen sorban:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A sorozatban nem tér ki annyira részletesen rá, de a könyvben van 1 párbeszéd a Félkarú és Jon között, ahol Félkarú azt mondja Jon-nak, h támadja meg, harcoljanak és tegyen úgy, mintha átállna a vadak közé.
    Jon nagybátyja sztem halott, de majd kiderül (vagy nem). Még az 5. könyvben sincs se híre, se hamva, de a hulláját se találták meg.
    A vörös hajú papnő az ilyen mágus szerűség. A sárkányok visszatértével visszatért a varázslat is a világba. Ha úgy tetszik, akkor a démon is eféle varázslat.
    A targikat azért írtották ki, mert az utolsó targi király őrült volt. Összeesküvéseket látott mindenhol. Ölt itt-ott-amott :D. És fellázadtak ellene. Az pedig egyszerű taktika volt, h kiírtsák az egész családot (az más dolog, h nem jött össze), h ezzel ne követeljék később a trónt a felnövő targi ivadékok.
    Ez az immunitás dolog látszólag csak Danynél van. Meg gondolom régen, még a sárkányok idejében a régi targiknál is. Valószínűleg igencsak megkönyítette a sárkányok nevelését :D
    Azért Havas, mert fattyú. Hiába apja Stark, attól még törvénytelen gyere és Westerosban már csak így működnek a dolgok
  • 38tibi38
    Spoiler!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ennek a párbajnak a végén Jon és Félkarú között, mégis mi értelme volt? Így se engedték el Jon-t. Akkor meg miért csinálták? A nagy bátyja Jon-nak, hova lett? Azért mentek a falon túlra,hogy megkeressék? Az a démon akit a vörös hajú pap nő(aki Stannis oldalán áll) megszült, az ki volt? Azt értem,hogy ezzel csak Renly-t akarták megölni, de,hogy tudott egy démont vagy mit megszülni? A Targaryen-eket miért írtották ki? Közülük, mindenki immunis volt a tuzre, vagy csak egy kiválasztott?
    Jon-t miért nevezték el Havasi(snow)-nak ? Hisz az apja Lord Stark volt, csakis az anyja volt más.

• [NST]Cifu
    Berkshire-ben nőtt fel, az pedig az igazi angol country, vagyis vidék. Ettől az én fülemnek mondjuk még nem "parasztos", hanem inkább hadarós londoninak tűnik...
  • Kmarha
    igen, őt még lehet érteni, de jó öreg Ozzy interjúból sosem értettem semmit (szerintem az se aki interjúztatta)
  • szucsy89
    nemtom, sztem is durván jól hangzik, nem vagyok fullos angolból, de neki minden szavát értem, bár lehet az is közrejátszik, hogy kurva jól artikulál közben.
  • Kmarha
    nem vagyok nyelvész, így tényleg csak azért írtam (nak ható) jelzéssel, mert az én fülem ezt a stílust a parasztossal kapcsolja össze (nem éppen rossz értelemben, pl palóc nyelvet is imádom hallgatni). Ahogy Picket is írta itt lejjebb
  • picket
    Sima London környéki szerintem, tisztán, hogy értsék is a népek. Egyáltalán nem parasztos, csak magyarban tűnhet annak ha valaki hasonlóan képez magánhangzókat. Itt a harmadik (1:22-1:32). Amit az angolok parasztosnak gondolnak, az pl az ausztrál tájszólás vagy az amerikai "redneck" (4:10-4:45 a linkelt videóban). És nem vagyok nagy szakértője a témának, egyszerűen a wikipedián ott van, hogy hol született Emilia, és hol nőtt fel, és összevetettem a tájszólással bohóckodó sráccal, szerintem passzol, majd vájt fülűek megcáfolnak (vagy nem ).
  • szucsy89
    nem vágom az angol beszédfajtákat, de ez "parasztosnak" hat egy angolnak? :D
  • Kmarha
    imádom ezt a tájparaszt(nak ható) angol tájszólást :)
  • szucsy89
    :DDD köszi

epic cute ez a csaj :D
  • Malakai
  • szucsy89
    Volt régebben itt egy videó, Emilia Clarke adott interjút, hogy valaki Khaleesinek nevezte bevásárlás közben. Azt valaki be tudná linkelni? :)
  • mascarun
    Aki még tervezi a könyvek megvételét az jó ha most rendel alexandrából!
    Az összes könyvre van 40% off!
  • ddany7
    gyakran mondjak is, hogy a film az film, a konyv meg konyv, nem kell elvarni hogy u.a legyen.
    igy viszont el merem kepzelni,hogy a 3.evad a 3.konyv feleig fog tartani
  • [NST]Cifu
    Egy kicsit próbáljátok meg filmkészítői szemszögből is megnézni a dolgot.

Oké, beleveszik a Reed-eket már most, illetve az álmokat. Akkor nekik kell legalább egy összesen kb. fél óra ennek a végigmagyarázására (hacsak nem két mondatban akarják elintézni), a 10 órás műsoridőből.

Ha Bolton fattya belekerül, akkor rögtön azt is ki kellene valamennyire fejteni, ill. hogy és hogyan bujkáltak Brann-ék.

Továbbá ne felejtsük el, hogy a 2. könyv kb. harmada kimaradt, amit a 3. évadban kell bepótolni. A 2. évad végén Jont például éppen elviszik a Falon Túli Királyhoz. Ehhez képest a második könyv végéin ugye ennél sokkal, de sokkal több történik.

Szóval a 2 könyv = 2 évad összehasonlítás szerintem nem él...

Szvsz. a harmadik évad pont ezekkel a problémákkal fog foglalkozni, és ahogy várom, a harmadik évad felénél kezdődhet el egyáltalán a harmadik könyv felvezetése...
  • stargatelost
    Jaja, egyetértek.
    Plusz még szerintem a sorozatban az is bekavar, hogy a színészt minél többször szerepeltetni akarják (meg kell is gondolom), ezért került Arya Tywin mellé. Meg ezért tűnt fel Kisujj sokszor, ahol kurvára semmi keresnivalója nem volt :D Pl. ugyanitt amikor Tywinnal dumál, és Arya fosik, nehogy felismerje. Elég hülyeség volt.
  • Evoluti0N
    Ráadásul az egész
    Ramsay Bolton részt kihagyták a sorozatból, aminek köszönhetően a Deres felgyújtása rész teljesen értelmetlen lett
  • Zomil
    Végre elolvastam a 2. könyvet, mert volt idöm rá...Hát örülök, h elöbb néztem a sorozatot, mert nagy csalodás lenne. Nagyon sok dolgot nem értek miért változtattak meg.
    KÖNYV SPOILER(2. könyv):
    Nem értem miért hagyták ki a Reed-eket. Pedig szerintem rettentö fontos szerepük van. A sorozatban van 1-2 zavaros álomjelenet és ennyi...a könyvben meg konrétan kiderül, h mi is Brann és mire képes.(legalábbis nagyjábol).
    Aztán a könyvben nem kicsit szenved Arya miután elfogják...a sorozatban meg bekerül a kedves nagypapa mellé és ivdám élete van...ezt is nagyon elrontották szerintem.

Kicsit olyan érzésem van, mintha a sorozatbol szeretnék minél jobban kiölni a fantasy varázslos részét, a könyvben én ugy éreztem sokkal "varázslatosabb" a világ, több benne a mágia.
    És sokkal több utalás van, h a sárkányok megjelenésével folyamtosan erösödik a mágia
  • ddany7
    csak nyár van...
    Barna is megmondta :D
  • Palinko
    megmondom 6. ban tél után ősz jön :O
  • MaRee
    Légyszi ne spoilerezzetek, hagy legyen meglepi az évszak is :D
  • ddany7
    én úgy olvastam,hogy van :P vagyis rmélik az a szó,hogy ősz :D
  • Piszkos  Fred
    "tudom, hogy nincs a könyvben ősz"
    wut?
  • cylonflatus
    Csodálkoztok? Westerost is elérte a globális felmelegedés...
  • Narxis
    :DDD
  • jazzy
    Kedves Utasaink! A tél előreláthatólag 10 évet késik! Megértésüket köszönjük!
  • Zenszkij
    Az életbe nem ér ide az a hideg. Ezért a következő évad jelmondata ez lesz: múlik az ősz "the fall is passing" (tudom, hogy nincs a könyvben ősz).
  • Narxis
    *köv. évad
  • Narxis
    Mi lesz a köv év jelmondata? Winter is here? :D Mert ugye a 2.-é az volt, hogy Cold winds are rising, nem?
  • [NST]Cifu
    Hát a 3. könyvben annyi minden történik, hogy eleve két évadra bontják szét. A 4. és 5. könyv pedig egy azon időt dolgozza fel, de annyi karakter van már, hogy követni is kezd nehéz lenni ki, mikor, miért is???

Szvsz valahol a 3. könyv lehet a fordulópont. Ha úgy ültetik át, ahogy ott van, akkor kb. feje tetejére áll az egész nézőközönség... :)