A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
Nem tudom. Mivel Sansa eddig is mindig vérostoba volt. Én nem tippelgetek, mert a dramaturgia legyőzi egy ideje a józan észt. Megnézem majd és eldöntöm, hogy tetszik-e vagy sem az utolsó rész.
Az időhiány miatt aj éjkirályos rész össze lett csapva, de amit az utolsó részben láttunk az elég jó következménye volt az eddigieknek. Nekem tetszett. Sorolom miért.
1. Akármennyire is tagadják egyesek a dramaturgia túlzások ellenére voltak logikus egymásra épülések. Danny végre megtanulta mire jó a sárkány.
2. Sokak álomvilága össze lett törve. Cersei vágyvezérelt gondolkodása és kétségbeesése jól volt ábrázolva. Hogy itten van az AK, mindenki bekussol majd. Aha...
Fogalma nem volt a sárkányokról, hogy mire képesek, mert saját szemével nem látta. Euron mázlisan leszedett egyet és azt hitte, hogy akkor ez sima ügy. Pedig tesókája is szólt neki, hogy vazz, egy sárkány is felperzselt mindent, mint a szar. Aztán amikor a szar belekerült a ventilátorba és pofán találta, akkor nézett egy nagyot. Ahogy összeomlott hamis kis világa, az igazán epic volt. Amikor már olyan hülyeségeket dumált, hogy saját katonáink jobban harcolnak, mint bármilyen sellsword. Semmiféle harc nem volt. Mészárlás, az volt.
3. Danny őrülete nem volt rendesen megmagyarázva, ezen megy a rugózás, hogy mi volt, de gondolom a köv részben Jon és talát Ty. meg más is szűk körben beolvas neki, hogy ezt mégis hogyan képzelte. és Danny majd közli "indokait" vagy érzéseit. Jon talán meg jól pofán vágja élből majd Szürke Férget. Alakulhat egy jó kis instant polgárháború. De maga az, hogy elborult az agya és ez kiben mit okozott szerintem jól volt ábrázolva.
Ábrázolta azt, hogy a hatalom mivé tehet. Bárkit. Meg mivé tehet azt, akikre támaszkodott. Lehet, hogy lesz egy queenslayer...
A probléma sokak számára és nekem is az, hogy a 7. és 8. évad túl sok időt vesztegetett el másra. Viszont a készítők tudtommal 6. évad végéig nem tudhatták, hogy nem kapnak 2x10x(50-55) percet, így ők az áldozatai lettek részben az egésznek. Ha ez tényleg így volt. Ha elveszik a játékidő kb. 1/3-át, úgy nehéz. Így nehéz felpolírozni a dolgokat. Nem mondom azt, hogy tökéletes munkát végeztek, de az S08E05 igenis visszavitte egy helyesebb útra a sorozatot. Csak az a baj, hogy ez egy túl kései szépségtapasz.
Ha azt a csatás részt átvágták volna úgy, ahogy itten linkelte valaki, akkor basszus, nemhogy az utolsó rész, de a sorozat is visszatért volna egy minőségibb ösvényre.
A napokban átpörgetve végignéztem a 2. évad és a 3. évad egyes részeit és baszki olyan, mintha két eltérő sorozatot néznék. Persze, amikor már hadseregek masíroznak, akkor nehéz ármánykodni. Egy sárkány vagy az éjkirály nem fogékony ilyesmire... Csak ezt is sokan nem fogadták el. Nem lehet végtelenségig árulni meg összeesküdni. Amikor a fegyverek szólnak, akkor a párbeszéd hallgat.
Ez akkor sem magyarázza meg, hogy az egész Bran féle vonal az kb. annyira koherens és mutat szép képet, mint egy darabokra tört falitükör...