19495

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
Sequoyah #18493 Nyilvan Batu Kan gonosz volt, ezt eddig is tudtuk...
ha egy random embercsoportot kiszórnak egy lakatlan szigetre, és nincsenek szabályok(...)
Nem kell talalgatni, erre volt mar sok pelda a tortenelemben, es az esetek donto tobbsegeben civilizalt csoportot alkottak, es kialakitottak sajat szabalyaikat.
Gyakorlatilag ez az emberi tulajdonsag az ami kiemelt minket az allatvilagbol, hogy egyuttmukodtunk egymassal.
-
DantesHUN #18492 Észak nem felejt...mint tudjuk. Épp azért mert Észak nem felejt ős az északiak nagyon hűségesek, ezért lazán átpártoltak a Stark-okat legyilkoló és eláruló Bolton házhoz, és nem igazán segítettek amikor a Starkok maradéka kérte. Pár kisebb házat kivéve. Észak nem felejt... -
Sequoyah #18491 Nem is nyilt csatamezon kell kiallniuk ellene... Amig nyiltan nem konfrontalodnak vele, addig megvan a lehetoseguk hogy siman odasetaljanak hozza.
Es egyebkent Danynek 0 db baratja maradt. Van egy sarkanya, es egy szolgakbol allo serege. Senki olyan akiben megbizhat... -
Sequoyah #18490 Nem tudom hogy mi volt 300 eve, de ok mar tuti halottak, es a mostaniak nagyon-nagyon makacsnak tunnek... -
Sequoyah #18489 Had a voros boszorka nem elszor lott volna melle a profeciaival...
Amugy pedig Jon-nak ez a karaktere az egesz sorozatban... O kifejezetten ugy lett megirva, hogy hata kozepere se kivanja az egesz haborusdit es uralkodosdit, ot a korulmenyek tettek azza aki.
Nem folosleges o, hanem kifejezetten ez a karakterenek a lenyege... -
Kingtiger15 #18488 Ha gonosz akarnék lenni, azt mondanám, Kit Harrington kiírásával több millió női nézőt veszítettek volna. -
lonvard #18487 Tény, hogy pár évszázadon keresztül "kalandoztak" a nagyvilágban, vagyis lerohanták a településeket, amiket elértek. Olyanok voltak mint a magyarok meg a mongolok, csak ők tengeren. Jut eszembe mongolok: 2 millióra saccolják a magyarságot 1240 körül, és 1 millióra 3 évvel később. :) Szóval akkor a Batu kán is őrült volt, vagy gonosz.
Szerintem ha egy random embercsoportot kiszórnak egy lakatlan szigetre, és nincsenek szabályok és bármit megtehetnek, akkor valami olyasmi történik, mint a Legyek Urában. Főleg hosszútávon, ha már levetkőzték a civilizációs programjaikat, bármi megtörténhet. Elég egy piti konfliktus, és előkerül az a kőbalta. -
DantesHUN #18486 Ők tudnak teleportálni, Arya meg Sandor nem.
Ha már Arya őt is unom. Mekkora szuper gyilkos mini terminátor lett belőle. Meg arrogancia oda megyek megölöm Cersei-t...egy ostromlott városba! Ahol bárki meghalhat... -
Inkább nézd meg magad, mert eszméletlen király az eddigi 2 rész.
Visszatérve a Trónok harcára:
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Az megvan, hogy Sándor meg Arya tetemes előnnyel indult el Királyvárba, mégis megelőzte őket Jon és az északi sereg, felállítottak egy tábort, elfogták az Aryáék után fél nappal induló Jamiet és Sándorék csak ezután értek oda. :D
Utoljára szerkesztette: benőmenő, 2019.05.15. 16:31:08 -
DantesHUN #18484 Én nem bántam volna, ha Aryra meg Sansa is feldobta volna már a pacskert. Idegesítőek számomra, ellenszenves szereplők. Főleg Sansa. Nem tudom hogy színésznő hibája-e hogy nem tud játszani, de csak azt látom rajta, olyan szinten ostoba hogy az nekem fáj, de de legalább msot már győzködik a nézőt, hogy juj de okos. És minden tette, az első évadtól fogva ellenszenves.
A saját húga ellen fordul, mert ó jaj ó Joffrey királynője akar lenni...amikor volt a farkasos eset. Aztán folyton csak bután néz ki a fejéből.
De amúgyis mindenkivel szemben ellenszenves volt folyton a viselkedése. -
Egy konforntáció akkor érdekes és izgalmas, ha kétesélyes. Most perpill úgy látszik, hogy Jonnak Danyvel és a legyőzhetetlen sárkányával szemben annyi esélye, mint malacnak a jégen. Kíváncsian várom, mit hoznak ki ebből a hétvégén. -
Hát ugye a prófécia a prince that was promised vagy miről. A próféciák lényege pont az, hogy a jövőre vonatkoznak. A múltról nem nagy manőver prófétáskodni. :)
Egyébként meg feleslegesnek érzem az egész karaktert. Még az sincs, mint Ned Starknál, hogy szándékos trollkodás, hogy azt higgyük, hogy ő a főszereplő, azt pedig nem. Jon egyik évadnak sem volt igazán főszereplője. Ha az utolsó részben szépen félre is állítják vagy kicsinálják, akkor végképp nem fogom érteni, hogy minek kellett egyáltalán visszahozni, miután leszúrták. -
Kingtiger15 #18481 Lehet rosszul emlékszem, 300 éve nem úgy volt, hogy Észak emberveszteség nélkül behódolt, mert látták, hogy jártak a többiek? -
Hogy ő vele konfrontálódjon Danny a végén. -
Sequoyah #18479 Hogy erted hogy minek lett feltamasztva? A voros boszorka az sok mindent tudott, de a jovobe latas kepessege nem tartozott kozejuk...
Az hogy kiralyi ver folyik az ereiben az onmagaban boven eleg arra, hogy eletben akarjuk tartani...
Ezen kivul akar kiralynak nevezi magat akar nem, az eszak o miatta egyesult, szoval neki koszonhetik hogy egyaltalan volt csata Winterfellnel, es nem csak egy szimpla meszarlas.
UI: elfelejtetted hogy meg egy resz hatravan, ahol elorelathatolag igencsak komoly szerepe lesz...
Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2019.05.15. 16:25:47 -
DantesHUN #18478 Nem vagyok atomfizikus és csak az első epizódját láttam a Csernobil-nak, de véleményem szerint nem a műszaki részeket helyezték előtérbe. Hanem a történetet, embereket. Pl: tűzoltók bármiféle védőruha és figyelmeztetés nélkül vonulnak ki. A vezetőség nem hajlandó felfogni sé elhinni hogy mekkora a sugárzás mértéke, mert a szovjet reaktorral márpedig nem lehet baj, mert SZOVJET. -
Sequoyah #18477 Nem Sansa a lenyeg, hanem a komplett eszak, akik akkor sem fognak behodolni valakinek aki nepirtast rendezett, hogy ha ezzel alairjak a sajat halalos iteletuket.
Sansatol teljesen fuggetlenul...
Sansa velemenye akkor lett volna kerdeses, ha NEM egeti fel a kiralyvarat. Most viszont a teljes eszak Danerys ellen lesz es pont... -
Nincs benne ilyen. Igazi HBO dráma. Kb a reaktor működését elintézik két mondatban, amikor Legasov elmagyarázza laikus szavakkal Gorbacsovnak meg a KB-nek. Ez a legszakmaibb dolog benne.
De én elfogult vagyok, mert nekem az egész téma bejön. -
Nemcsak a Bran-féle vonal lett elbaltázva, de Jon is teljesen felesleges. Lényegében nem csinál semmit kb a 7. évad óta. A Fattyak Csatáját ő ugy elvesztette volna, ha nincs Kisujj meg Sansa meg a felmentő sereg. Aztán nem akar király lenni, királyt csinálnak belőle, erre az első hivatalos döntése, hogy azonnal eldobja a koronát és behódol Danynek. A Winterfell-i csata során meg mintha ott se lenne. A sárkány nélküle is tudna tüzet fújni, aztán a földön meg pont lószart se csinál, Dany és a serege tartja fel a holtakat, Bran a csalétek, Theon védi az életével és hozza helyzetbe Aryát, aki megöli a NK-et. Jon akár otthon is maradhatott volna kávézni. Utána King's Landing ostromakor is mintha csak dísznek lenne ott.
Felmerül a kérdés, mi a búbánatos fsznak lett Jon feltámasztva? Hogy ne ő ölje meg a Night Kinget? Vagy hogy ott legyen, amikor Dany beveszi King's Landinget? Esetleg hogy okosan nézzen ki a fejéből? Kb mintha az írók el is feledkeztek volna róla. -
Kingtiger15 #18474 Most majd kiderül, Sansa mennyire tartja a saját népe életét. Talán kapni fog egy utolsó lehetőséget és egy egyszerű eldöntendő kérdést.
A nemleges válasz következményei meg egyértelműek. -
Nyugtassatok meg, hogy műszaki ökörségekkel nem bombázzák a nézőket. -
rgr -
Nem tudom. Mivel Sansa eddig is mindig vérostoba volt. Én nem tippelgetek, mert a dramaturgia legyőzi egy ideje a józan észt. Megnézem majd és eldöntöm, hogy tetszik-e vagy sem az utolsó rész.
Az időhiány miatt aj éjkirályos rész össze lett csapva, de amit az utolsó részben láttunk az elég jó következménye volt az eddigieknek. Nekem tetszett. Sorolom miért.
1. Akármennyire is tagadják egyesek a dramaturgia túlzások ellenére voltak logikus egymásra épülések. Danny végre megtanulta mire jó a sárkány.
2. Sokak álomvilága össze lett törve. Cersei vágyvezérelt gondolkodása és kétségbeesése jól volt ábrázolva. Hogy itten van az AK, mindenki bekussol majd. Aha...
Fogalma nem volt a sárkányokról, hogy mire képesek, mert saját szemével nem látta. Euron mázlisan leszedett egyet és azt hitte, hogy akkor ez sima ügy. Pedig tesókája is szólt neki, hogy vazz, egy sárkány is felperzselt mindent, mint a szar. Aztán amikor a szar belekerült a ventilátorba és pofán találta, akkor nézett egy nagyot. Ahogy összeomlott hamis kis világa, az igazán epic volt. Amikor már olyan hülyeségeket dumált, hogy saját katonáink jobban harcolnak, mint bármilyen sellsword. Semmiféle harc nem volt. Mészárlás, az volt.
3. Danny őrülete nem volt rendesen megmagyarázva, ezen megy a rugózás, hogy mi volt, de gondolom a köv részben Jon és talát Ty. meg más is szűk körben beolvas neki, hogy ezt mégis hogyan képzelte. és Danny majd közli "indokait" vagy érzéseit. Jon talán meg jól pofán vágja élből majd Szürke Férget. Alakulhat egy jó kis instant polgárháború. De maga az, hogy elborult az agya és ez kiben mit okozott szerintem jól volt ábrázolva.
Ábrázolta azt, hogy a hatalom mivé tehet. Bárkit. Meg mivé tehet azt, akikre támaszkodott. Lehet, hogy lesz egy queenslayer...
A probléma sokak számára és nekem is az, hogy a 7. és 8. évad túl sok időt vesztegetett el másra. Viszont a készítők tudtommal 6. évad végéig nem tudhatták, hogy nem kapnak 2x10x(50-55) percet, így ők az áldozatai lettek részben az egésznek. Ha ez tényleg így volt. Ha elveszik a játékidő kb. 1/3-át, úgy nehéz. Így nehéz felpolírozni a dolgokat. Nem mondom azt, hogy tökéletes munkát végeztek, de az S08E05 igenis visszavitte egy helyesebb útra a sorozatot. Csak az a baj, hogy ez egy túl kései szépségtapasz.
Ha azt a csatás részt átvágták volna úgy, ahogy itten linkelte valaki, akkor basszus, nemhogy az utolsó rész, de a sorozat is visszatért volna egy minőségibb ösvényre.
A napokban átpörgetve végignéztem a 2. évad és a 3. évad egyes részeit és baszki olyan, mintha két eltérő sorozatot néznék. Persze, amikor már hadseregek masíroznak, akkor nehéz ármánykodni. Egy sárkány vagy az éjkirály nem fogékony ilyesmire... Csak ezt is sokan nem fogadták el. Nem lehet végtelenségig árulni meg összeesküdni. Amikor a fegyverek szólnak, akkor a párbeszéd hallgat.
Ez akkor sem magyarázza meg, hogy az egész Bran féle vonal az kb. annyira koherens és mutat szép képet, mint egy darabokra tört falitükör... -
Ugyanaz a színésznő? :D Nem tűnt fel pedig kétszer is megnéztem a második részt. A Chernobyl miatt nem tudok igazán haragudni a GoT-ra. Van helyette egy másik jó sorozat az HBO-n. -
Kingtiger15 #18469 Olenna zseniális volt, egyik kedvenc jelenetem a sorozatban, mikor leoltotta a három retardált csajt, hogy kussoljanak már. Ő egy nagy hibát vétett, tudta, hogy a katonái silányak, mégsem fogadott fel keményebb zsoldosokat. Nyílt háborúban állt, a családja oda, mire őrizgette azt a rengeteg aranyat?
-
Zozo0122 #18468 Ajánlom figyelmedbe az alábbit: Game of Thrones season 1-4 :)
Az első 4 évad kifejezetten erre koncentrál, minden epizódban tömérdek utalást és magyarázatot találsz erre, Luwin mester, Robert Baratheon, Ned Stark, Viserys Targaryen pl elég sokat beszél erről rögtön az első évadban. Westeros örökösödése békeidőben a Targok kora óta - Jogos Targ király, onnantól elsőszülött fiú. Az elsőszülött fiú fia magasabb rangú, mint a másodszülött fiú, vagy annak gyermekei. Női uralkodó egyenes örökösödési ágon nem lehet. Robert az első nem Targ király párszáz éve, ő ugye saját jogán elvette a trónt, és ő is egyértelműen Joffrey-nak szánta a trónt. Joffrey jogos igényét 4 dolog törhette volna meg - 1. meghal 2. kiderül, hogy fattyú 3. feketét ölt 4. mesternek áll. Pont.
Mindezt felülrja, ha nincs békeidő, akkor az erő dönt. A közember a gyakorlatban telibe fossa, hogy ki a király, csak legyen nyugi és béke. -
Azért egy látszat házasságig eljutott, de az jó régen volt már. -
Sequoyah #18466 Es komolyan gondolod hogy Sansat ezzel meg tudta felemliteni, es most majd behodol? -
Sequoyah #18465 Az hogy bekattan a duhtol es hatalomvagytol az egy dolog.
De ha ez egy elore elgondolt politikai celu cselekedet volt, akkor viszont nem bekattant, hanem vegtelenul buta...
A politikanak van egy szeles eszkoztara, amibol o az egvilagon semmit sem ert, csak az eroszakot es a megfelelmlitest, amik tortenelmileg a legkevesbe hatekony eszkozok. Bar valo igaz ez nem karakteridegen tole, sajat indittatasbol valoban csak az eroszak es megfelemlites eszkozeire futottak neki, es folyamatosan a tanacsadoinak kellett ertelmet verni a fejebe, mint ha egy kisgyereket gyozkodnenek. Es meg elvileg mindig egy gyerekrol van szo, ne felejtsuk el egyebkent... -
Hol? Kérlek idézzed be a sorozatból ezt. A könyv meg senkit nem érdekel, el a sorozat topikja. -
A dramaturgia szerint nem.
Egyébként meg Sansa mikor hozott valódi önálló döntést, ami nem volt full ökörség és számára rossz vagy nagyon rossz döntés? Kisujj is kb. azért segített neki, mert reménykedett benne, hogy vagy erővel vagy máshogy ő lesz a vastrónon és kefélheti majd a friss husit is, de kb. ennyi. E szerencsés egybeesés nélkül 7 évadig Sansa arra ment, amerre a szél fújta.
Ehhez képest eléggé vicces a karaktere. Zárt körben úgy ostorozza a szőkétt Aryával vállvetve , mint állat, hogy "nem Stark, nem mi stb." és hogy mekkora áldozatot hozott ő is a sikerért az Éjkirály ellen. Az amit a KL felégetésig szólt be neki az kés kiscsaj az minimum bőszítő volt. És nem játszik az "én megmondtam", mert nem mondtak meg azok előre lószart sem...
Az egész sorozatban Varys és Kisujj kivételével nagyon kevesek terveztek előre bármit is - és ők is igen sokszor futottak lukra - , akik életben maradtak a 4. évad után is (rajtad a szemem Tywin) a vén nőci volt, aki egyengette unokája utacskáját, de ennyi. -
Kingtiger15 #18462 Ha rajtam múlt volna, felcserélem a szerepeket. Qyburn kapja a megbízható híreket északról, emiatt Cersei józanodik először és ő kéri a tűzszüneti tárgyalást. Dany persze őt is kiröhögi, hogy ilyen mesével próbálja elkerülni a véget. Így nem lett volna szükség a szerintem kínos zombiszerző kommandóra, Cersei kaphatott volna komolyabb szerepet, mint állni az ablakban és nem engedni, Dany pedig nem egy pillanat alatt fordul át, hanem több lépcsőben hull le róla a lepel. -
Zozo0122 #18461 De igen, egyértelműen tisztázza a westerosi öröklést. A könyv pedig végképp. -
Sequoyah #18460 HBO-rol van szo, es ez az egyik legfobb showjuk, a legnagyobb penztermelo...
Ha erre nincs penz, akkor huzzak le a rolot mar most...
A szineszekkel valo szerzodes mar inkabb jelenthetett gondot, hogy ha nem zarjak le most akkor tobben is kiszallnak, vagy legalabbis egyre pofatlanabb penzeket kernek. De azert meg 1 szezont csak ki lehetett volna csikarni, kb annyi hianyzott. -
Sequoyah #18459 Akkor viszont egy rettento hulye muvelet volt...
Sansa nem utalta Daneryst, csak erosen ketelkedett benne. Ha bizonyitja magat Sansa elott, hogy o igenis jo uralkodo akkor kibekult volna.
De ezzel csak azt erte el, hogy a komplett eszakot elveszitette, mert nincs az a megfelemlites aminek azok behodolnak, sarkany ide vagy oda... -
Kingtiger15 #18458 Stannis lányára gondolsz? Arra írtam pont, hogy azért a közelben volt, nem a kontinens másik végén. -
Pénz volt? Nagyon valószínű, hogy már nem volt. Ezen felül egyes szereplők kezdnek nagyon kiöregedni a szerepükből. -
A Chernobyl 2. részében volt egy eléggé friss ismerős. Szegényt még az ág is húzza...
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Utoljára szerkesztette: RatBaG, 2019.05.15. 15:42:09 -
A sorozat soha nem tisztázta, hogy milyen öröklési modellel dolgozik... -
Sequoyah #18454 En is hasonlot gondoltam, de forditva. Hogy a Night King atgyalogol Winterfellen, aztan Cersei-el nez farkasszemet, aki igy rajon mekkora faszsagot csinal...
Aztan vegul Jon hoz aldozatot, es Danerys varazsereju verevel atitatott kardal tudja legyozni a Night Kinget...