10802156721311543414.jpg

A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.

A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.

Interaktív térkép

Világtérkép

• molnibalage83
    Törölt HSZ spolierba. Még egy ilyen én nem veszem a fáradtságot, hogy abba rakjam át. Csak törlöm.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Nem leszek népszerű, de én megvédeném Daeneryst. Egyrészt szerintem ez az adaptációnak a hibája, hogy a "hülye picsa", "toporzékol a trónért", és hasonló kifejezéseket érzi valaki találónak vele kapcsolatban, de egy kicsit igazságtalanok is vagytok. Az utóbbival kezdeném. A kis nemes uracskákkal születésüktől fogva mesterek foglalkoznak, és ahogy nőnek úgy foglalkoznak velük egyre komolyabban. Történelmet tanulnak, régi csatákat elemeznek, megvizsgálva a különböző seregek mozgását, a hadvezérek, királyok stratégiáit és taktikai húzásait, stb. A mester mellett meg még külön emberek foglalkoznak velük, különböző dolgokra tanítva őket. Még egy szimpla kis uracska esetében is, a tehetősebb nagyurak gyerekei nyilván még minőségibb oktatást kapnak, nem beszélve a Joffrey-félékről, hercegekről, akik egész királyságok irányítására születtek. Na Daenerysnek ebből semmi nem jutott, azon kívül még mindig majdnem csak egy gyerek. Amikor Drogohoz adták, akkor volt 13-éves, a westerosi nemesek gyerekei ilyen korra jelentős tudással bírnak. Ő egész gyerekkorában menekült, bujkált, a történelemről, a westerosi viszonyokról annyit tud, amit az idióta bátyja hagymázas történeteiből össze tudott rakni. Mitől kellene bármitől is jó hadvezérnek, stratégának lennie? Eleinte nyilván, mert ahogy megyünk előre a történetben, úgy ragad rá a tudás, csak ő empirikus úton jutott a tudásához. Megkockáztatnám, hogy nem csak nem hülye picsa, hanem kifejezetten tehetséges: sokan vádolják azzal, hogy mindent másnak köszönhet, Selmy, Naharis, Mormont, aztán Tyrion, Varys, hogy a tanácsadói találtak ki mindent. Ez így ebben a formában nem igaz. A tanácsadói a legtöbbször ahányan voltak, annyi félét tanácsoltak neki, a döntés minden esetben az övé volt, hogy melyiket fogadja meg. Kiválasztani a megfelelő döntést, az sem könnyű, ahhoz is kell intelligencia, éleslátás, helyzetfelismerés, stb. És ő rendszerint mindig a helyzetnek megfelelő döntést hozta meg. Minden helyzetben alkalmazkodott, figyelt, tanult, ha kellett megevett egy egész lószívet, a toporzékolás, a hiszti aztán baromira nem jellemzi. Határozott, kitart az akarata, a döntései, az elvei mellett, ez nem hiszti. Nekem pont ezért nem tetszett, amit most levágott Királyvárban, ill. már előtte. Na az tényleg hiszti volt és ez minden, csak nem az a karkter, akit eddig fölépítettek. Én sajnos nem tudok elvonatkoztatni a könyvtől, amikor nézem a sorozatot, folyamatosan hozzárakom az információkat, amit olvastam, szóval ha hülye, toporzékoló picsának tűnt a képernyőről, akkor csak arra tudok gondolni, hogy nem sikerült hitelesen visszaadni azt a karaktert, akit Martin lefestett. Az aktuális történésekhez meg még annyit, hogy nem önmagában azzal van bajom, amit tett, ill ahogy megváltozott a karakter, hanem azzal ahogy ezt prezentálták. Hét teljes szezon és három epizód után... majd egyszer csak fölpattan sértődötten a halottak elleni csata után, hogy vele nem foglalkozik-, nem szereti senki, majd a kis hiszti, "e'vöszik a munkát"... izé, a trónt. Ne már... ez nem váratlan volt, ez olcsó volt. Na mindegy, majd a könyvben nyilván egészen máshogy lesz, már az ötödik könyv is csak nyomokban volt fölismerhető (ami mondjuk nem minden esetben volt baj, de azt most hagyjuk).
    Más: ha már a könyv, rohadtul érdekel hogy lesz ez a Jon Snow-Aegon Targaryen történet. A sorozatban még ok, Jon valójában Aegon, Rhaegar fia. Igen ám, de ami a sorozatból teljesen kimaradt, az az, hogy a könyvben Rhaegar Elia Martelltől született fia életben van, aki szintén a trónt követeli, mellesleg úgy hívják, hogy Aegon Targaryen. Varys kicserélte a fiút, a Hegy ezt a gyereket csapta a falhoz. Szóval nem értem, van Aegon Targaryen, Elia Martell és Rhaegar fia, és van Aegon JonSnow Targaryen, aki Lyanna Stark és Rhaegar fia. Ez így baromi zavaros, miért adná valaki ugyanazt a nevet két gyerekének? Van egy olyan érzésem, hogy Martin nem ezt a sorsot szánta először Jonnak

Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2019.05.14. 08:15:41