A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
LAnders #16882 Nem nagyon értek egyet azokkal, akik a hadvezéri teendők szempontjából kifogásolják a csatát. Az ókori, középkori harcászat taktikai elemei mind alapvetően a morál megtörésén alapulnak. Az élőholtaknál ugye ez nem működik, így szerintem alapvetően rendben volt a koncepció, hogy egyszerűen csak zárt alakzatban megpróbálták feltartóztatni őket.
Hogy miért nem a várfal vagy legalább egy sánc, szekérvár stb. mögött, egy tisztességes pajzsfalban harcoltak, nos ez tényleg jogos kritika. Meg a nomád lovasroham valóban mehetett volna hátulról, oldalról stb.
Illetve engem mindig zavar, hogy a filmiparban egyszerűen nem tudják megérteni, hogy egy tisztességes lemezvértezet nem lehet egyszerűen átvágni, átszúrni stb. A tyúklépésben masírozó, bőrvértes "hoplitaszerűségek" meg kifejezetten nevetségesek.
Összességében nem volt ez rossz, jellemzően a filmipar többi próbálkozása se jobb. Valaki felhozta a Galdiátor nyitó jelenét, amely a készülődésnél, a mustránál tényleg király, de maga a küzdelem, a csata szerintem ehhez képest is bénább.
Utoljára szerkesztette: LAnders, 2019.04.30. 10:44:00