A sorozat aktuális sztoriján túlmutató (tehát a könyvet érintő) kérdéseket, válaszokat, spoilereket
legyetek szívesek az író topicjában [link] tárgyalni.
A viták elkerülése érdekében: amíg NEM adták le a magyar tv-ben az aktuális részt, addig használjátok a spoiler taget,
ha pedig már lement az HBO-n is, akkor lehet nyíltan beszélni a történésekről.
Interaktív térkép
Világtérkép
-
Összeségében a részről és kicsit az évadról, hogy mi tűnt fel nekem.
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Páran hiányolták a „katarzist” vagy miat. Miért várja mindenki azt, hogy mindennek egekbe hágó drámának kell lennie? Vagy miféle katarzist várnak egy kvázi rögtönítélő bíróságtól, ahol a bizonyíték lényegben egy „ember” varázsképessége és fejében van, de konkrét fizikai bizonyíték nem volt Kisujj ellen? A való életben és a történelemben csak úgy megtörténnek a dolgok, akár váratlanul is. Kisujj most jól megszopta. Ennyi...
Nekem tetszett Kisujj és Olenne kiírása is, bár az rejtélyes, hogy egy hegynyi aranyon ülve - a királyság masszív adóssága mellett telik a AK-ra - hogy a rákban veszthettek. A világ legnagyobb seregét is felbérelhette volna aztán az L-ek nézhettek volna. Ok, a dramaturgia megkívánta ezt, stb. Elfogadom.
Kisujj meg már mindenkivel összeakaszkodott és mindig szerencséje is volt. Egyszerűen elfogytak a lehetőségei, az erőlködése jól visszaadta ezt, csak érdekes módon sokak meg emiatt húzták le a sorozat ezen részét, mikor csak átjött azon, hogy LF lehetőségei kb. végetértek. Így jár, aki mindenki "barátja", de valójában mindenki csak utálja...
Varys az, aki tényleg nem csinált semmit ebben az évadban, kb. 1 beszélgetése volt a Tyrionnal és kb. ennyi.
Van egy igen érdekes áthallás az Alapítvány könyvsorozattal. Az Alapítvány könyv utolsó részének úgy volt vége, hogy Harri Sheldon jóslatai (ott tudományos alapon van magyarázva az egész, fejlett szociológiai és egyéb modellekkel) a végén azért buktak meg, mert nem számolt Galaxison kívüli beavatkozással és nem emberi lényekkel. Legalábbis az utolsó könyv utolsó két oldala ezt sejtetni. Bran is egy ilyen lény a GoT univerzumban. Rá nem készülhetett fel, egy múltban mindent látó emberrel szemben egy összeesküvőnek annyi. Nem az írók nem tudtak mit kezdeni LF-fel, pontosan azt ábrázolta jól a sorozat, hogy már LF nem tudott mit kezdeni a helyzettel. Fura, hogy ez nem tűnik fel a többségnek.
(Erről meg a Das Boot TV sorozat változat második része jut eszembe, ahol az unalmas és nyomorúságos tengós életet vitték úgy a vászonra, hogy nézni is fáj sokszor. LF vergődése is ilyen, mert nyilvánvaló volt, hogy mi lesz ennek a vége, mi külső szemlélőként ezt tudhatjuk, neki erről sok fogalma nem volt.)
Theon része nem nagyon tetszett, elcsépelt, de elfért.
A zombis demó nekem tetszett, főleg J arca, amikor rájött, hogy itt KURVA NAGY GÁZ van. C meg ebben is csak lehetőséget lát. (Azt, hogy C csak színleli az egészet az teljesen nyilvánvaló volt számomra.) J jövőjére leszek kíváncsi, mert én azt látom az arcán, hogy ő már lassan leütné a királynőt a fenébe...