• nextman
    #61
    Fárasztó volt végigolvasni a sok hozzászólást, inkább ugrok kapásból a végére, és elmondom azt, amit én el szeretnék, a többit meg leszarom. Látom amúgy, mások is így csinálták, annyit azért végigolvastam:)

    Tehát szerintem mi vagyunk egy kicsit eltájolva, amikor az univerzum működésében hatalmas törvényszerűségeket akarunk látni. Az univerzum nem törvényszerűségek szerint működik, azokat csak mi találjuk ki, hogy leírjuk a működését. Épp ezért soha nem lesz 100% pontos a modellünk. Először Newton leírt egy modellt, de rájöttünk, nem elég pontos. Leírt Einstein egyet, az sem volt elég pontos. Van a kvantumfizika, de az sem elég pontos. És 15 elmélettel később közelebb leszünk, de az sem lesz elég pontos, mert ezeket az elméleteket mi elolvassuk, de az univerzum nem, és nem fogja tudni, hogy neki úgy kéne működnie.

    Ezért számomra nem meglepő, ha 15 billió fényévvel arrébb máshogy működnek a dolgok. Hasonlóan, de másképp. Ahogy minden család, vagy ország, vagy bármilyen kapcsolat vagy rendszer, hasonlóan működik a másik ugyanolyan típusú rendszerrel, de nem lesz 100%-ig ugyanolyan. Én még azt se gondolnám, hogy 2 elektron vagy proton 100%-ig ugyanolyan lenne. Elég hasonló ahhoz, hogy ne lássuk a különbséget.

    Inkább azt gondolom, van egy hatás, ami itt ebbe az irányba befolyásolja a dolgokat, 15 billió fényévvel arrébb viszont már egy másik hatás érvényesül, ami más irányba "húzza" a dolgokat. És minél kevésbé érvényesül az itteni hatás ott, vagyis minél nagyobb a távolság térben és időben, annál inkább látni lehet majd a különbséget a működésben. Ami még mindig hasonló lesz, de már mérhetően különböző.

    És most henteljetek le, légyszíves.