• Deus Ex
    #47
    Százalékosan mekkora eltérést találtak? Ezt az eredeti angol cikkben sem látom sehol.

    A felfedezés pedig csak látszólag mond ellent a "fizika törvényei mindenhol egyformák" elvnek, nem az elv hibájára, hanem a hiányos fizikai ismeretünkre világít rá. Ha az alfa eltér, annak nyilván valamilyen fizikai jelenség az oka, amelyet perpillanat nem ismerünk. Ha megismerjük, és tudjuk majd, hol milyen mértékben kell korrigálni az alfát, akkor máris tudni fogjuk az ottani fizikát. (Egész addig, amíg a következő gányság elő nem jön, de ugye ez egy ilyen sportág, száz év múlva is osztani kell valamiért fizikai Nobel-csontot.)

    A megismerést minden területen a modellek jóslataiból kilógó megfigyelések viszik előre. Ettől még az adott modell a saját értelmezési tartományában kiváló, és megalkotása az ember szellemi diadalának mérföldköve. Csak tisztában kell lenni azzal, hogy csak egy modellről beszélünk, aminek egyik legfontosabb jellemzője a paramétereire vetített értelmezési tartománya.

    Kambo, dícsértes a lelkesedésed, de valamit roppant mód félreértettél az alapoknál, és nem is vagy hajlandó tovább tanulni. A hozzád hasonló állapotban leledzőknek szoktam azt tanácsolni, hogy az egyes elméleteken nem ott kell fogást keresni, ahol azok jól működnek, másrészről a világ fizikustársadalmát sem nagyon érdemes lehülyézni. Rengeteg, nálad és nálam sokkal okosabb ember tette fel az életét arra, hogy a relnél vagy a kvantummechanikánál csak egy picit eltérőbb, előbbiek eredményeit méréshatáron belül visszaadó modelleket konstruáljanak, és ez az elmúlt száz évben senkinek sem sikerült. Fiatalabb koromban én sem értettem meg sokféle elméletet, én is azt képzeltem magamról, hogy majd én fogok róla okosat mondani, mai fejjel nézve látom, hogy a képzelgésekre elfecsérelt idő tizede alatt sokkal jobban megérthettem volna ami érdekel, mint amennyire az elmúlt húsz évben sikerült. A tudománynak, mint szervezetnek van baja elég, de mint módszertan, nincs nála alkalmasabb. Attól pedig még semmi sem csalás, mert nehezen vagy hétköznapi gondolkodásmód mellett haladva, matek nélkül megérthetetlen, vagy mert nem nekünk tetsző, de a mérésekkel egybevágó jóslatokat ad.