• remark #511
    "1900-ban a születéskor várható élettartam 36-38 év volt, mára ez az érték 69-78 év, vagyis egy évszázad alatt megduplázódott."

Szeretem a statisztikát. Azt lehet belemagyarázni, amit akar az ember. Mert pl. a háborúkkal mi van? Kellene külön békebeli statisztika, mondjuk 1700-ból, és azt kellene összehasonlítani a békebeli statisztikákkal.
    Vagy mondok egy másik példát: mikor a spanyolok kiirtották fél Amerikát, és ezáltal az átlagéletkor mondjuk 20 éves kor alá csökkent, akkor ebből te levonnád azt a következtetést, hogy a civilizálatlan népek átlagéletkora alacsony? Ugye hogy nem...
    Szóval csak óvatosan a statisztikákkal. Én is olyan vagyok, mint Napóleon: csak annak a statisztikának hiszek, melyet magam hamisítottam.

"amíg Európában 2002-ben 71-78 évet jósoltak átlagban egy embernek, egy kisebb technikai fejlettséggel rendelkező Afrikában 50-53 évet előlegeztek meg."

Ja, de az a statisztikában nincs benne, hogy Európa kizsákmányolja Afrikát, elveszi az erőforrásaikat, export élelmiszer-termelésre kényszeríti őket, és miután ilyen áldatlan állapotokat teremtett, fegyvereket ad el nekik, hogy legyen mivel kiirtaniuk egymást a maradék erőforrásokért való küzdelem során. (Ugye ismered a hódítás legegyszerűbb módját: oszd meg őket, majd miután kiirtották/legyengítették egymást, uralkodj rajtuk...)
    És persze ezek után még olyan kijelentéseket is hallani, hogy "azok a barbár afrikai törzsek, még magukról se tudnak gondoskodni"... Aha, igen, persze.

A lényeg, hogy egy harcban a nyertesek oldalán mindig magasabb az átlagéletkor. Ez nem az adott rendszer vívmánya, hanem annak az eredménye, hogy az adott rendszer nyomja el a többit, és nem fordítva. Ezt a faktort ki kellene venni a statisztikákból, és úgy kellene aztán összehasonlítani őket.

"Nem mondanám azt, hogy a civilizáció negatív hatása több, mint a pozitív hatása az emberi szervezetre nézve."

Nem hoztam fel olyan összehasonlítást, hogy több-e vagy kevesebb. Nyilvánvaló, hogy a szervezettségnek, a fejlettségnek vannak pozitív hozadékai is. Csak nem szeretem, ha értelmetlen statisztikákkal próbáljuk meg bemutatni, hogy milyen szuper ez a civilizáció. Nem, nem szuper. Egy halom problémát okoz, amit nem lehet a pozitívumokkal ellensúlyozni. (Értsd: nem lehet legyinteni a negatívumokra azzal, hogy vannak pozitívumok is.)

"Mindig létezik egy-két kiugró adat, de ez statisztikai hiba, hiszen a másik 10 ezer szibériai vezető nem élt 90 évig, így azok nem villognak a TV-ben 90 évesen."

Az alacsony múlt század eleji európai átlagéletkor egy ilyen statisztikai hiba.

"Mert én is fel tudnám sorolni Da Vincit, aki szép kort élt meg, de ellenpéldának jó Petőfi..."

Témánál vagyunk. Ugye érthető, hogy miért?